Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.
- İşkenceye kılıf: Babasının terörden kaydı var
- ‘Uydurulan kılıflar da hukuka aykırı’
- Merkez Bankası faizi yüzde 30'a yükseltti
- Adana'da gençler şölende buluşacak
- Emine Şenyaşar’ın davası ertelendi
İşkenceye kılıf: Babasının terörden kaydı var
Amed’in Licê (Lice) ilçesinde 21 Mart’ta 14 yaşındaki Y.D.'nin kaçırılması ve işkenceye maruz bırakılmasına dair İ.A., E.Ö., G.B., A.O. ve H.Ç. adlı polisler hakkında açılan davanın ilk duruşması 20 Eylül’de Lice Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. “Cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “Mala zarar verme” suçlamaları yöneltilen polisler duruşmaya katılmazken, tutuklanma talepleri ise reddedildi.
Sanık polislerin el konulan telefonundaki Whatshapp yazışmaları da dosyaya girdi. Yazışmalarda, olayın üstünün kapatılmak istendiği ortaya çıktı.
Yazışmalar şöyle:
"Lice 70 E.: Şefim, haber yok mu?
İ.: Adam rahat olun diyor da ben ihtimal veremiyorum
Lice 70 E.: İnşallah Şefim
İ.: İnşallah
Lice 70 E.: Babasının terörden kaydı varmış, onu da söyle
İ.: Onlar para etmez
Lice 70 E.: Yeni haber var mı?
İ.: Yokta bunlar Kumluca’da ateş söndürme demedi
Lice 70 E.: Hatırlamıyordur, bir şey olmaz herhalde ufak şeylerden, genel olarak aynı
İ.: Evet aynı düşündüğümüz olmadı
Lice 70 E.: Şoför değişimi nerde oldu, emniyette mi?
İ.: Hatırlamıyorum ki
E.: Kumluca'dan Aykut mu getirdi
İ.: Hatırlamıyorum (argo) ne yaptık.
Lice 70 E.: Bende
İ.: Burada olsalardı aynı ifadeyi verirdik
Lice 70 E.: Hatırlamıyorum, bizde aynı ifadeyi verelim. Sokak arasında koşarken duvarın kenarına pustu diye
İ.: Onlar koşarken dedi, bazı yerler değişik oldu ama genel manada aynı
İ.: Plastik kelepçe dediler mi bilmiyorum.
Lice 70 E.: Sıkıntı olmaz inşallah
İ.: İnşallah." AMED
*****
‘Uydurulan kılıflar da hukuka aykırı’
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan son 30 aydır hiçbir şekilde haber alınamıyor. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Şirnex Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Abdullah Öcalan konusunun gündelik siyasete kurban edilmeyecek kadar önemli olduğunun altını çizdi. “Bir hükümlünün gerek ulusal gerekse uluslararası yasalarca koruma altına alınan haklarının verilmesi demokratik hukukun bir gereğidir” diyen Dilsiz, “30 aydır belli periyodlarla ‘disiplin’ cezalarına maruz bırakılmasıyla dış dünya ile olan iletişimi tamamen kopartıldı. Bunu gerek devletin kendi belirlediği yasalara gerekse evrensel hukuk normları açısından doğru bulmuyoruz. Türkiye tarihinde bu şekilde tecrit altında tutulan başka bir hükümlü yoktur. Dolasıyla disiplin cezalarıyla hukuka kılıf büründürülmesi de hukuka aykırıdır. Koyduğunuz kuralları yok sayıyorsunuz” dedi.
Cesur adımlar atılmalı
Bu tarz süreçlerde cesur adımların atılması gerektiğine işaret eden Dilsiz, “Yapılan her düzenlemenin kilitlendiği durum Öcalan oluyor. Dolasıyla siz periyodik bir şekilde disiplin cezalarıyla hukuksuzluğu derinleştirerek sorunun çözümüne katkı sağlayamazsınız. Her infaz düzenlemesine yaptığımız eleştiri Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık noktasıdır. Yapılan düzenlerin siyasi tutukluları kapsamaması ironi bir durumdur” ifadelerini kullandı. ŞİRNEX
*****
Merkez Bankası faizi yüzde 30'a yükseltti
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, yüzde 25 seviyesinde olan politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 30'a yükseltti.
Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan'ın göreve atanması sonrası faiz indirimi sürecine 27 ay sonra son vermiş, son 3 PPK toplantısında politika faizini yüzde 16,5 artırmıştı.
Politika faizi, Haziran ayında 650 baz puan artışla yüzde 15'e, Temmuz ayında ise 250 baz puan artışla yüzde 17,50'ye yükseltmişti.
24 Ağustos'ta yapılan toplantıda ise politika faizi, piyasa beklentilerinin üzerinde 750 baz puanlık artışla yüzde 17,5'ten yüzde 25'e çıkartılmıştı. HABER MERKEZİ
*****