Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.
- İşimizi yapalım ve mücadeleyi büyütelim
- En tehlikeli fay Bakurê Kurdistan’da
- İstanbul’da ev baskınları: 7 gözaltı
- Bir ayda bin 784 şirket kapandı
İşimizi yapalım ve mücadeleyi büyütelim
Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde 1993 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve Temmuz ayında tahliye edilmesi beklenirken Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından infazı yakılan Ramazan İldem, tutulduğu Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nden dün tahliye edildi. Tahliye edilmesinin ardından İstanbul’a geçen İldem, sabah saatlerinde havayoluyla memleketi Mêrdîn’e geldi.
İldem; Mardin Havalimanı önünde Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Yeşil Sol Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP il ve ilçe yöneticilerinin de aralarında olduğu kitle tarafından davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla karşılandı.
Havalimanı önündeki karşılamada konuşan İldem, “Bu karşılamanın sadece burada kalmamasını istiyorum. Beklentimiz odur ki, kendimizi her geçen gün daha fazla örgütleyelim. Birliğimizi oluşturalım. Üzerimize düşen görev, büyük bir sevgiyle başarıya ulaştıralım. Zulüm cezaevinde olduğu gibi dışarıda da var. Önderliğimiz gibi hepimiz tecrit altındayız. Bu nedenle işimizi yapalım ve mücadeleyi büyütelim” dedi. MÊRDÎN
*****
En tehlikeli fay Bakurê Kurdistan’da
Fırat Üniversitesi’nin düzenlediği “Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı"nda Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da meydana gelen depremler, deprem olmadan önce alınması gereken tedbirler ve şehirlerin depreme dirençli hale getirilmesi konularındaki çalışmalar ele alındı.
Çalıştayda konuşan Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, özellikle Elezîz (Elazığ) ve çevresinin fay hatları ile çevrili olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Ve Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif.”
Yılda bir santimetre kayıyor
“Bingöl'den Elazığ ve Malatya'yı vuran Doğu Anadolu fayı, yaklaşık 500 senede bir çok ciddi depremler üretiyor” diyen Naci Görür, yılda 1 santimetrelik bir hareketliliğin olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Siz o bir santimetre hareketi hissetmezsiniz. Ama söz konusu bölge yılda bir santimetre, Akdeniz'e doğru gidiyor. Onu biz hissetmeyiz ama bunlar orada stres biriktiriyor. Bizim için mesela 1000 sene çok büyük bir zaman ama doğa için salise bile değil."
Altyapıların da depreme uygun olması gerektiğine işaret eden Görür, "Yapıyı zeminden ayırmayın, yapacağınız temeli o zeminden, jeolojiden, jeofizikten, oradaki parametrelerden bağımsız düşünmeyin. Bu parametreler gözetilmeden sadece inşaatı güçlendireceğiz, sağlam yapacağız demekle olmaz. Bir binanın altının kayalık olması onun güvenli olduğunu göstermez" diye konuştu.
Görür, deprem konusunda devletin, yerel yönetimlerin ve halkın birlikte hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. HABER MERKEZİ
*****