Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Hilvan’da yeniden seçim
  • Peri’de AKP’nin istediği oldu
  • Beykoz tamam, 6 ilçede sürüyor
  • Mêrdîn’de baskın ve gözaltılar
  • AKP'li iş birlikçilerden tehdit
  • Gözaltında işkenceyle katledildi

Hilvan’da yeniden seçim

DEM Parti'nin kazandığı Curnê Reş'te AKP'liler tarafından yakılan oylar gerekçe gösterilerek seçimin tekrarlanması kararına yapılan itiraz, İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

 DEM Parti’nin 45 yıl sonra kazandığı Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde AKP'nin itirazı üzerine İlçe Seçim Kurulu tarafından seçimlerin yenilenmesi kararı verilmişti. Seçim akşamı AKP'nin itiraz ettiği 1119 ve 1120 nolu sandıklara ait pusulaları, mevcut başkan ve AKP adayı Ali Aslan Bayık'ın yeğeni Mustafa Bayık ile belediye çalışanların aralarında olduğu AKP'li 50 kişilik grup Gençlik Merkezi ve çevresinde ateşe vermişti. Kamera kayıtları bulunan olayı gerekçe gösteren İlçe Seçim Kurulu, DEM Parti'nin 521 oy farkı ile kazandığı seçimlerin yenilenip 2 Haziran'da yapılmasına karar verdi. DEM Parti, önceki gün İlçe Seçim Kurulu kararını İl Seçim Kurulu’na taşıdı. İl Seçim Kurulu, İlçe Seçim Kurulu kararını yerinde görerek “Seçim güvenliğinin ortadan kaldırıldığı” gerekçesiyle DEM Parti’nin itirazını oy birliğiyle reddetti. Karar, Yüksek Seçim Kurulu’na taşınacak. 

Karar sonrası İl Seçim Kurulu önünde nöbet tutan kitle basın açıklaması yaptı. DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “31 Mart’tan bu yana mücadele içindeyiz. Bu kararı Ankara’ya taşıyacağız ve sürecin takipçisi olacağız. Halkımız şunu iyi bilsin ki; bu mesele bitmedi. Yakılan tüm pusulalar bizim oylarımızdı. Sözde 8 hakim savcı oturup karar aldı, ancak Güvenlik Şube Amiri de onların yanında oturuyordu. Bu karar, Riha’da başlatılan bir konseptin işaretidir. Biz seçimi 31 Mart’ta kazandık. Halk iradesine sahip çıktı ve AKP adayının oyunlarına boyun eğmedi. Bu bir son değil, bir başlangıçtır” şeklinde konuştu. RIHA

 

* * *

Peri’de AKP’nin istediği oldu

Dêrsim’in Peri (Akpazar) beldesinde, AKP’nin itirazı üzerine seçimin yenilenmesine karar verildi.

AKP’li yetkililer, Örs Mahallesi’nde kurulan sandıkta yaklaşık 20 seçmene sandık kurulu tarafından belediye başkanlığı pusulası verilmediğini ve bunun da seçim sonucunu değiştirebileceğini ileri sürerek, İlçe Seçim Kurulu’na başvuru yaptı. Başvuruyu görüşen İlçe Seçim Kurulu ise beldedeki seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Peri’deki seçim, 2 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Peri’deki sonuçlara göre, CHP'li aday 471, AKP’li aday 467, DEM Parti Eşbaşkan Adayı Orhan Çelebi ise 276 oy aldı. 2019’daki seçimleri HDP'li Orhan Çelebi kazanmış, ancak belediyeye daha sonra kayyum atanmıştı. DÊRSIM

 

* * *

Beykoz tamam, 6 ilçede sürüyor

YSK, Beykoz’daki yeniden sayım kararını CHP’nin itirazı üzerine kaldırdı. Mazbata, CHP adayı Alaattin Köseler’e verilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Beykoz'daki yeniden sayım kararını, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) itirazı üzerine kaldırdı. Mazbata, seçimi yüzde 45.87 oy oranıyla kazanan CHP’nin adayı Alaattin Köseler’e verilecek. AKP’nin adayı Murat Aydın ise yüzde 44.91 oy almıştı. 

Öte yandan CHP’nin kazandığı ilçelerden biri olan Gaziosmanpaşa ilçesinde ise AKP’nin itirazı üzerine alınan oyları yeniden sayma süreci dün öğleden sonra da devam ediyordu.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, yaptığı açıklamada Bahçelievler, Pendik, Ümraniye, Arnavutköy ve Bahçelievler’de itiraz süreçlerinin devam ettiğini ve süreci takip ettiklerini duyurdu. İSTANBUL

 

* * *

Mêrdîn’de baskın ve gözaltılar

Mêrdîn'de çok sayıda kişi gözaltına alındı. İstanbul’da ise önceki gün gözaltına alınan 132 kişi dün adliyeye çıkarılmaya başlandı.

Mêrdîn’in Artuklu, Qoser (Kızıltepe) ve Mehsert (Ömerli) ilçelerinde dün sabah saatlerinde çok sayıda adrese özel harekat polisleri eşliğinde eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilen baskınlarda çok sayıda genç gözaltına alındı. Qoser ilçesindeki baskınlarda gözaltına alınanlar arasında zihinsel engelli Fırat Araç (25) isimli gencin de olduğu öğrenildi.

İstanbul’un başta Esenyurt olmak üzere birçok ilçesinde önceki gün gerçekleştirilen Wan protestolarında aralarında MA muhabiri Ferhat Sezgin, Pir Haber Ajansı (PİRHA) muhabiri Dilan Şimşek ve Yeni Yaşam gazetesi muhabiri Sema Korkmaz’ın da olduğu 132 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, dün İstanbul Adliyesi’ne çıkarılmaya başlandı.

 

* * *

AKP'li iş birlikçilerden tehdit

Colemêrg'te AKP İl Başkanı Zeydin Kaya'nın yakınları tarafından saldırıya uğrayan gazeteci Mimar Kaya, can güvenliğinin olmadığını söyledi. 

DEM Parti Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesine dair karar, 2 Nisan akşamı Colemêrg merkezde de protesto edilmişti. Protestolar sırasında AKP İl Başkanı Zeydin Kaya'nın kardeşlerinin de aralarında olduğu bir grup, eylemdeki gençlere silahlarla saldırı düzenlemişti. Yaşananları görüntülemek isteyen gazeteciler linç edilmek istenmiş, Colemêrg Haber İmtiyaz Sahibi Mimar (Sofi) Kaya ise ölümle tehdit edilmişti. 

Yaşananlara dair konuşan gazeteci Kaya, olay öncesinde de AKP'li Kaya'nın yakınları tarafından tehdit edildiğini belirtti. Sonraki süreçte bu tehditlerin sürdüğünü ve olayın yaşandığı gece de ölümle tehdit edildiğini aktaran Kaya, can güvenliğinin olmadığını söyledi. Aldığı tehditler nedeniyle haber takibi yapamadığını ve bir eve sığındığını dile getiren Kaya, tüm meslektaşları ve kentteki sivil toplum örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu. Kaya, ayrıca "Can güvenliğim sağlanana kadar açlık grevine giriyorum" dedi. COLEMÊRG

 

* * *

Gözaltında işkenceyle katledildi

Fatih’te darp edilerek gözaltına alınan Serhat Kahyaoğlu yaşamını yitirdi. Kahyaoğlu'yla birlikte gözaltına alınan arkadaşı, "Polisler, çok ağır şekilde vuruyordu. Serhat 'vurmayın' diye bağırıyordu. 15 dakika sonra bulunduğum yere Serhat'ı getirdiklerinde ölmüştü" dedi. 

Sözcü’de yer alan habere göre; Serhat Kahyaoğlu, seçim gecesi İstanbul’un Fatih ilçesindeki evinin penceresinden havaya ateş açtı ve komşularının şikâyeti üzerine olay yerine gelen polisler tarafından gözaltına alınmak istendi. Polisler ile Kahyaoğlu ve arkadaşı N.G. arasında arbede yaşandı. Daha sonra Kahyaoğlu, başka bir polis aracına zorla bindirilerek uzaklaştırıldı. 20 dakika sonra Serhat Kahyaoğlu’nun bir yakını aranarak, Kahyaoğlu’nun Samatya Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdiği bilgisi verildi. Polisler, Kahyaoğlu’nun bir apartmanın 4. katından atlayıp intihar ettiğini ileri sürdü. Adli Tıp Kurumu’nda otopsisi yapılan Serhat Kahyaoğlu’nun başında ve vücudunda çok sayıda darp izi olduğu tespit edildi. Kahyaoğlu’nun ölümüyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kahyaoğlu’nun ailesinin ve görgü tanıklarının ifadesi alındı. Kahyaoğlu’nu gözaltına alan polislerle ilgili ise henüz bir işlem başlatılmadığı öğrenildi.

Kahyaoğlu'yla birlikte gözaltına alınan N.G., şunları söyledi: "Evden aşağı indirdiklerinde Serhat'ı darp ettiklerini gördüm. Çok ağır şekilde darp ediyorlardı. Serhat 'vurmayın' diye bağırıyordu. Benim bulunduğum yere 15 dakika sonra Serhat'ı getirdiklerinde Serhat ölmüştü. Kalbi durmuştu. 3 polis karga tulumba sürükleyerek getirdiler" dedi. 

Kahyaoğlu'nun babası Suat Kahyaoğlu da "Benim çocuğum işkence edilerek öldürülmeyi hak etmedi" dedi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.