Kürt dostu Desmond Tutu’yu kaybettik 

Dünya Haberleri —

Desmond Tutu 90 yaşında hayatını kaybetti   

Desmond Tutu 90 yaşında hayatını kaybetti   

  • Güney Afrika’nın vicdanı ve Kürt dostu Desmond Tutu 90 yaşında hayatını kaybetti. 2010 yılından itibaren kamuoyunda görünürlüğü bir hayli azalan Desmond Tutu sık sık rahatsızlıkları nedeniyle hastanede tedavi görüyordu.

Tutu’nun ölümünü dün yaptığı yazılı açıklama ile kamuoyuna duyuran Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, “Tüm Güney Afrikalılar adına derin bir üzüntü duyduğunu" ifade etti.

Güney Afrika'nın vicdanıydı

Ülkesinde ırk ayrımcılığına dayalı Apartheid rejimine karşı verdiği çetin mücadeleyle bilinen Nobel Barış Ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu “Güney Afrika'nın vicdanı” olarak görülüyordu. Devlet otoritesine karşı eşcinselleri, kürtaj hakkını ve ötanazi hakkını da savunan Tutu, ülkesinde ırkçı Apartheid rejiminin yıkılmasında önemli rol oynamıştı. Desmond Tutu, ırkçı rejim döneminde işlenen suçların soruşturulması için 1996’da kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'na yaklaşık 10 yıl başkanlık etti. Tutu, Apartheid'a karşı barışçıl mücadeleyi savunduğu için 1984 yılında Nobel Barışı Ödülü'nü almış ve o yıl Johannesburg'un ilk siyah piskoposu olmuştu.

Kürt dostuydu

Desmond Tutu, Kürt halkının mücadelesine verdiği destekle de tanınıyordu. Tutu, Kürt sorununun çözümü için diyalogun yeniden başlatılması için Kasım 2012’de Uluslararası Barış İnisiyatifi’nin kuruluşunu ilan etmişti. İlk imzacılar arasında Tibet’in Ruhani lideri Dalai Lama, Sinn Fein Başkanı Gerry Adams, ABD Eski başkanlarından Jimmy Carter gibi isimler vardı. Kobanê’ye yönelik 2014’de işgal saldırıları olduğunda Kürtlerin yanında yer alan Tutu, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Kürt konferanslarına da katılmıştı. Aynı zamanda bu konferanslara öncülük edenler arasında yer alan Desmond Tutu, Türkiye’nin yargılandığı 2018’deki Uluslararası Tribunal’e öncülük etmişti. Tutu, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için “vakit geldi” kampanyasının önemli aktörlerinden biri olurken, İmralı’daki tecridin kaldırılması için 2019’da çağrı yapan 50 Nobel ödüllü şahsiyetten biriydi. Tutu en son Nisan 2021’de Kürdistan Barış Kampanyası adına Öcalan’a yazılan mektuba da imza atmıştı.

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.