Kürt illerindeki barolarından çözüm tartışmalarına destek

  • Kuzey Kürdistan’daki 15 baro başkanının gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesinde, Kürt sorununun çözümüne dair tartışmalara tartışmalara destek verildi.

 

Adıyaman, Kars, Ağrı, Mardin, Batman, Muş, Bingöl, Siirt, Bitlis, Dersim, Şırnak, Amed, Hakkari, Van barolarının Urfa Barosu ev sahipliğinde yaptığı “Bölge Baro Başkanları Toplantısı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. 9 Ekim’de Urfa Barosu binasında gerçekleşen toplantıda baro başkanları; hukuki ve toplumsal sorunların yanı sıra Anayasa Mahkemesi'ne avukat üye seçimi ve Türkiye Barolar Birliği seçimleri gündemine dair tespit ve değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıya katılan 15 baro başkanlarının cezaevleri, İstanbul Sözleşmesi, Vartinis Katliamı, kayıplar ve adalet arayışları, TBB seçimleri, savunmaya karşı engellemeler, AİHM kararları, Kürt meselesi ve Ankara Gar Katliamına ilişkin ortaklaştığı, 10 tespit ve değerlendirme paylaşıldı. Bazıları şöyle:

*  Son aylarda yeniden Kürt meselesinin tartışılıyor olması ve çözüm iradesine yönelik niyet beyanlarını kıymetli görüyoruz. Bu çözüm arayışına toplumun tüm kesimlerinin dahil edilmesini elzem görüyor, muhataplık vs. tartışmalarıyla bunu kısırlaştırmak yerine politik aktörlerin tamamının temsilleri ve katkı sağlayabildikleri ölçüde sürecin içinde olmasını önemli görüyoruz. Bu sorunun seçim hesaplarından daha değerli olduğu unutulmamalıdır. Sivil toplumu, siyaset kurumunu ve diğer tüm paydaşları bu meselenin demokratik zeminde çözümüne dair üzerine düşeni yapamaya davet ediyoruz.

*  Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının icrasına ilişkin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Türkiye'ye 30 Eylül'e kadar verdiği sürenin dolmasına rağmen Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın tahliye edilmemesinin Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerinin ihlali anlamına gelmesini endişeyle karşılamakta, AİHM'in Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararlarının gereğinin bir an önce yerine getirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktayız.

* Son günlerde Türkiye'nin birçok cezaevinde tutuklu, hükümlü ve yakınlarına karşı hak ihlalleri artarak devam etmektedir. Hak ihlalleri ve pandemi sürecinin yarattığı koşullar nedeniyle yapılan insanlık dışı bu tutum ve saldırılara karşı idari ve yargısal makamları derhal gerekli önlemleri almaya davet ediyor, hükümlü ve tutukluların ailelerinden çok uzak olacak illerde bulunan ceza infaz kurumlarında infazlarının gerçekleştirilmesine son verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca söz konusu kapalı ceza infaz kurumlarında yaşanan hak ihlallerine karşı Adalet Bakanlığı'nı, Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi'ni, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu ve Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu'nu göreve davet ediyoruz.   URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.