Kürt medyası seyidini yitirdi

Seyit Evran

Seyit Evran

  •  30 yıl önce başladığı Kürt gazeteciliği yolculuğunun büyük bölümünü dağlarda geçiren, Kurdistan’n dört parçasının en zorlu koşullarında çalışan Seyit Mahmut Evran’ı, uzun zamandır temposuna eşlik etmekte zorlanan kalbinin durması sonucu yitirdik.

Kürt medyasının sütunlarından biri olan gazeteci Seyit Evran, 22 Eylül’de geçirdiği kalp krizi sonucu tedavi gördüğü hastanede şehitler kervanına katıldı.

Özgür Basın Birliği (YRA), gazeteci-yazar Seyit Evran’ın şehit düştüğünü duyurdu. Qamişlo’daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda gazeteci, sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. YRA Eşbaşkanı Dilyar Cizîrî’nin açıklaması şöyle:

30 yıllık hafızaydı

Gazeteci, yazar ve devrimci yoldaşımız Seyit Evran’ı kaybettik. Uzun bir süredir kalp hastalığına yakalanan arkadaşımız, tedavi olduğu hastanede şehit düştü. O Özgür Basın’ın son 30 yıllık hafızası ve derinliğiydi. Bu onur ve paha biçilmez yolun aktif ve yorulmaz bir yolcusuydu. Tutkusu, toplumun aydınlanması için yürüttüğü çalışma ve mücadele kararlılığı, önüne çıkan tüm engelleri ve zorlukları aştı. Duruşu, hareketliliği ve kalemi, Özgür Basın sayfalarında eşsiz bir yerdedir. 

Tüm yaşamını adadı

Seyit yoldaşımız tüm yaşamını, ülkesinin mücadele, savaş gerçeği ve direnişine adadı. Gece gündüz yürüyüşlerinde çok önemli dönemlerden geçti ve bu coğrafyanın gerçeğini göz önüne serdi. Kurdistan Özgürlük Hareketi ve Özgür Basın’ın öncü militanıydı. Dört parça Kurdistan’da kalemiyle Kürt gerçeğini ve özgürlük mücadelesini tüm dünyaya duyurdu.  

Üniversiteden mücadeleye

Seyit Evran, 1969’da Amed’in Hênê ilçesinde doğdu. Şêx Seîd serhildan geleneğine sahip bir ailede büyüdü. Genç yaşta Özgürlük hareketi ile tanıştı. Çukurova Üniversitesi’nde okuduğu zaman Özgür Basın öncülerinden Gurbetelli Ersöz’ün öğrencisi oldu. Bu heyecan ve istekle 1990’da serhildan ve direniş kenti Amed’de Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katıldı. Ülkenin acı tarihi omuzlarına büyük bir yük bıraktığı bilinciyle hareket etti. Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da basın çalışmalarına başladı.

Gözaltı ve tutuklamalar

Bakurê Kurdistan’da Kürt halkına karşı saldırıların yoğunlaştığı, köylerin yakıldığı, sokak ortasında gazetecilerin katledildiği, yine aynı şekilde binlerce öncünün yakalandığı ve katledildiği en zorlu süreçlerde arkadaşlarının yanında tereddütsüzce çalışma yürüttü ve gerçeği dünyaya duyurdu. Bu zorlu süreçte kaç defa gözaltına alındı ve tutuklandı.

Saldırıda yaralandı

Özgür Ülke gazetesinin 3 Aralık 1994’te merkezi İstanbul ile Ankara ofisleri aynı akşam bombalandığı zaman gazetenin genel merkezinde Yazı İşleri Sorumlusu’ydu. O saldırıda 23 arkadaşıyla beraber yaralandı. Özgürlük ve hakikat aşkı uğruna birçok defa ölümle yüz yüze kalıyor.

Artık dağlardaydı

Ülkesinin gerçeğini tanıma ve duyurma görevi çerçevesinde, bir süre sonra yönünü Kurdistan dağlarına verdi ve kalemiyle dağın hakikatini dile getirmeye başladı. Gurbetelli Ersöz gibi öncülerinin izinde özgür dağlarda yıllarca gerilla yaşamı ve mücadelesini araştırdı ve Kürt halkı ile birlikte dünyaya da duyurdu. Bu kapsamda akademik, tarihi ve edebiyat konularında onlarca yazı yazdı ve Özgür Basın arşivine önemli bir katkı sundu. Bu yoldaki yolculuğunu, “Hayatın Kıyısına Yolculuk” adıyla kitaplaştırdı.

Devrimin göbeğindeydi

Sadece Kurdistan ve dağlarında değil, Kürtlerin yaşadığı birçok ülkede de çalıştı. Ermenistan ve Rusya’da bulunan Kürt halkının durumunu ve ünlü kişiler üzerine araştırmalar yaptı. 2012 yılında Rojava’da devrim dalgasının yayıldığı 2012’de buraya koştu. Bir yandan devrim gerçeğini yazdı, bir yandan da basının oluşum ve kurumsallaştırma çalışmalarında önemli bir rol oynadı. Dêrik’ten Efrîn’ê bölgenin tüm coğrafyasını gezdi, devrim sürecini takip etti ve onlarca öğrenciyi eğitti. Rojava Devrimi ve basınının sütunlarından oldu. Devrimi başarıya götürme sorumluluğunu, basının rol ve önemini yaşamının son anına kadar başarıyla sürdürdü.

Kalbine rağmen çalıştı

Özellikle son üç yıldır kalbinden kaynaklı sağlık sorunlarıyla mücadele etti. İki defa kalp krizi geçirdi, bundan kaynaklı ameliyat olmak zorunda kaldı. Sağlık sorunlarına rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürdü; moral ve coşkusundan hiçbir şey kaybetmedi. En son hastalığı yine gelişti ve bedenini zorladığı için bir süredir hastanede tedavi görüyordu, ancak maalesef tüm müdahalelere rağmen 22 Eylül 2023 sabahı kalbi durdu ve aramızdan ayrıldı.   

Büyük bir miras bıraktı

Seyit Evran da Apê Mûsa, Gurbetelli Ersoz, Xelîl Dag, Nûjıyan Ehan, Denîz Firat, Dilîşan Îbîş ve onlarca şehit gibi hakikat ve özgürlük yolunda meşale oldu ve Kürt gazetecilerin yolunu aydınlatıyor. Takipçilerine büyük bir miras bıraktı.  QAMIŞLO

 

Tümüyle Kurdistan oldum

ANF, uzun yıllardır emektarı olan Seyit Evran’ın son mesajını paylaştı. Evran, “Son yolculuğa çıkarken!” diye başladığı mesajını, daha yapacak çok şey olduğu için hayıflanarak, “Zaman bu kadarmış” diyerek veda ediyor. 

Seyit Evran şehadete ulaşmadan önce yazdığı son mesajı şöyle:

"Son yolculuğa çıkarken!

Yaşamın her anına anlam yüklemek büyük mücadeleleri gerektiriyor. Ben de bu anlam için büyük mücadeleler verdim. Kürt’tüm ve halkımın da özgür olması gerekirdi. Bunun için son nefesime kadar kalemimi ve kameramı kullandım, sözümü söyledim. Şimdi bakıyorum da kaç nesil değişti? Bildiğim her gün çoğaldık…

Mezarda da olsak bu halkın özgürlüğü için üzerimize düşeni yaparız felsefesini ilke edinenlerin geleneğinden geliyoruz. Onun için var olduk ve yaşadık.

Dedem, Şeyh Sait’le birlikte yürürken bu mücadeleyi başlattı. Ben dedemin torunuyum, devraldığım bayrağı Önder Apo ve PKK ile sürdürdüm. Amed’den Garzan’a, Efrîn’den Qamişlo’ya, Zap’tan Süleymaniye’ye, Urmiye’den Mahabad’a her yerde oldum. Şimdi bir yanım Bakur, bir yanım Rojava, bir yanım Başûr, bir yanım Rojhilat oldu. Tümüyle Kurdistan oldum. Artık ardımda milyonlar var ve bu geleneği devam ettirecek…

Yapacak çok şey vardı daha ama zaman bu kadarmış.

Hoşça ve sevgimle kalın!”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.