Kürt ve Makedon mutfağını birleştirdik

Kadın Haberleri —

.

.

  • Eşleri için adalet arayan iki kadın. Makedonya göçmeni  Hülya Oruç ve Amed'li Saime Ateş Mesutoğlu. İkisinin de eşleri cezaevinde ve çocukları var. Bunun için de kolları sıvayıp el emekleriyle ürettikleri yemekleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Hülya Oruç ve Saime Ateş Mesutoğlu, eşleri cezaevinde olan ve geçim sıkıntısı sonrası evlerinde yöresel yemekler yatarak hayata tutunmaya çalışan iki kadın. Hülya 5 ay önce Özgür Basın çalışanlarına yapılan operasyonda tutuklanan gazeteci Aziz Oruç'un, Saime ise 7 yıldır cezaevinde olan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Şerif Mesutoğlu'nun eşi. İstanbul'da doğup büyüyen Makedonya göçmeni Hülya Oruç ve Amed'li Saime Ateş Mesutoğlu, emeklerini ve aşçılık becerilerini değerlendirerek ekonomik olarak ayakta durabilmek için bir araya geldi. Hülya ve Saime, Kürt, Türk ve Balkan yemekleri, tatlıları, sosları, mezeleri ve hamur işlerini kendi evlerinde yapıp satarak bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyorlar. Henüz bir tezgâhları ya da dükkanları yok. Yemekleri evlerinden yaparak sipariş üzeri satışa sunuyorlar.

Birlikte karar verdik

Hülya Oruç

Yemek işine nasıl girdiğini anlatan 4,5 yaşındaki iki çocuk annesi Hülya, “Evim kira. Para kazanmam, ayakta durmam gerekiyordu. Eşi cezaevinde olan Saime ile tanıştım. İkimizin de yemek becerisi var. Birlikte karar verdik. Ben Makedon mutfağına hakimim, o da Kürt mutfağına. Ayrıca Türk yemekleri, Balkan yemekleri ile yöresel yemekleri de yapabiliyoruz. Herhangi bir yerimiz yok. Sadece yemekleri, tatlıları, hamur işlerini, sosları talep olunca sipariş olarak alıyoruz ve teslim ediyoruz. Özellikle dernekler siparişte bulunuyor şimdilik. Digital medyada, 'Diyarbakır zeytinyağlı ev yemekleri' sayfamız var" dedi.

Becerimi ayakta durmaya yönelttim

Gazeteci Aziz Oruç, eşi Hülya Oruç ve çocukları

Çalışma sistematiğine ilişkin de bilgi paylaşan Hülya, ''Ben zeytinyağlı, sos, meze ve hamur işinde, Saime ise içli köfte, kibe-mumbar, hamur işi, et yemekleri  gibi yöre yemeklerinde yetenekli. Evlerimiz iki farklı semtte. Sipariş bana yakın yerden geliyorsa, Saime bana geliyor. Onun bölgesinden geliyorsa, ben gidiyorum onun evine. Yemek, tatlı, sos yapıyoruz. Makedon ve Balkan mezeleri de yapıyorum. Mantı, sarma, dolma yapıyoruz. Kürt yemeklerini de öğrenmeye başladım. İlk kazancımız bir derneğe toplu yemek siparişimiz oldu. Oradan kazandığımız para ile broşür bastırdık. Daha çok kişiye ulaşmak istiyoruz" dedi.

Eşi 7 yıldır cezaevinde

Saime Ateş Mesutoğlu

Hülya ile birlikte emeklerini birleştiren diğer kadın ise Saime Ateş Mesutoğlu. 9 ve 10 yaşında iki çocuk annesi. Eşi Şerif Mesutoğlu, bir komplo sonucu 7 yıldır cezaevinde. Geçinebilmek için daha önce markette çalıştığını ancak çocuklarına zaman ayıramadığı için çalışmayı bıraktığını vurgulayan Saime, "Eş, dost yardımı ile çocuklarımla birlikte ayakta durmaya çalıştım. Bu nereye kadar sürebilir ki. Ailelerimiz de çok zengin değil. Part-time çalışabileceğim yer de yok. Onun için Hülya ile böyle bir karar verdik” diye konuştu.

Adalet arayan iki kadındık

Hülya ile Adalet Nöbeti sırasında, tanıştıklarını belirten Saime, "Eşlerimiz için adalet arayan iki kadındık. Birbirimizi tanıyınca, yemek yeteneğimizi geliştirelim, birlikte evden çalışıp bir şeyler yapalım dedik. İkimiz de üniversite mezunuyuz. Kaburga dolmasından tutun da bütün yöresel yemekleri, tatlıları, et ve hamur yemeklerini biliyoruz. Hülya daha çok zeytinyağlı yemekler, mezeler ve soslara hakim. Şimdi Kürt mutfağı yemekleri de yapıyor" dedi.

Kendimize güveniyoruz

Şerif Mesutoğlu

"Kadının emeği her yerde diye başladık bu işe" diyen Saime, "Evden yemek yaparak bunları sipariş üzeri pazarlamaya çalışıyoruz. Herkes aynı malzemeyi, aynı tarifi kullanarak yemek ve hamur işi yapabilir. Ancak benim de, Hülya'nın da el lezzeti farklı. El lezzetlerimize güveniyoruz. İkimizin de çocukları küçük olduğu için, ilk başta önümüzü görmemiz lazım. Bir destek oluşursa, bir alan ikincisini de alacaktır. Bu konuda kendimize güveniyoruz. Şu an dükkân açabilecek sermayemiz yok. Bir artı gelirimiz ve toplu paramız da yok.Tek amacımız, yemeklerimizi, tatlılarımızı, soslarımızı, mezelerimizi tanıtıp müşteri kazanmak" diye ifade etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.