Türk bayrağı vahşetin sembolü

Türk bayrağı paylaşma cezası

Türk bayrağı paylaşma cezası

  • Türk devletinin, Kürtlere karşı sürdürdüğü vahşetin sembolü haline getirdiği Türk bayrağının, Kürtler için ne kadar ‘muteber’ olduğu, Türk yargısı kararıyla bir kez daha tescil edildi.
  • Hınıs Sulh Ceza Hakimliği, “Örgüt propagandası" yapmak iddiasıyla gözaltına alınan Ruşen Fırat’a, her gün sosyal medya hesabından Türk bayrağını paylaşma cezası verdi.

32 ilde yapılan siyasi soykırım operasyonunda gözaltına alınan 208 kişi arasında bulunan Ruşen Fırat kişi hakkında her gün sanal medya hesabından “Türk bayrağını paylaşma adli tedbir kontrolü” uygulanmasına karar verildi. Amed Barosu, karara uymaması durumunda tutuklamayla karşı karşıya kalacak olan Ruşen Fırat adına suç duyurusunda bulundu.

Ruşen Fırat, sanal medya hesabı üzerinden Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterinin ve Federe Kurdistan ziyaretinde Federe Kurdistan bayrağı önünde çektiği fotoğrafları paylaşması nedeniyle önceki gün Erzirom'un Xinûs (Hınıs) ilçesindeki evinde gözaltına alındı. Çıkarıldığı Hınıs Cumhuriyet Başsavcılığınca adli kontrol tedbiri istemiyle sevk edildi. Fırat, babasının siyasetçi olduğunu, babasıyla Ankara'da babasının siyaset yaptığı partinin kongresine gittiğini orada Abdullah Öcalan'ın posterinin önünde fotoğraf çektirdiğini belirtti. Federe Kurdistan’a ailesiyle yaptığı ziyaret sırasında Federe Kurdistan bayrağı önünde fotoğraf çektirdiğini ifade eden Ruşen Fırat, amacının propaganda yapmak olmadığını söyledi. Bunun üzerine Sulh Ceza Hakimi, Ruşen F.'ye "Hiç Türk bayrağı ile fotoğraf çektin mi?" diye sordu. Ruşen Fırat, soruya "Hayır" yanıtını verdi. Avukatının savunmasından sonra kararını açıklayan Hakim, Ruşen Fırat hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasının yerinde olacağına karar verdi. Hakim, Ruşen Fırat’ın haftanın üç günü en yakın karakola imza verme, yurt dışına çıkma yasağı adli tedbir kontrolü uygulanmasına, adli kontrol tedbiri süresince her gün sanal medya hesabından Türk bayrağı paylaşmasına karar verdi. Fırat’ın ifadesindeki ‘Kürt bayrağı’ ibaresi de tutanaklara “(sözde) Kürt bayrağı” şeklinde geçirildi.

 

 

Türk bayrağını paylaşmazsa tutuklanacak

Hakim, paylaşımların her gün kontrol edilerek, ihlal edilmesi durumunda tutuklama işleminin yeniden gözden geçirilmesine karar verdi. Hakimin Türk bayrağını her gün paylaşma kararı tutanakta şu şekilde yer aldı: "Şüpheli hakkında adli kontrol süresi içerisinde her gün Türk bayrağını sosyal medya hesaplarından paylaşmasına, paylaşmadığı halde adli kontrol süresi içerisinde ihlal ettiğinden dolayı tutuklama işleminin tekrar gözden geçirilmesine…"

Polis arayıp denetliyor

Ruşen Fırat'ın ablası Halime Fırat, polisin kendilerini aradığını, hakim kararına göre 30 gün boyunca sosyal medya hesaplarına Türk bayrağını asmak ve haftada üç kez karakola imza atmaya gelmek zorunda oldukları yönünde bilgi verdiğini söyledi. Fırat "Polis dün geceden beri bizi arıyor ve kararın uygulanmaması durumunda tekrar gözaltına alınacağını söylüyor" dedi.

9 yıl önceki paylaşım

Abla Fırat bianet'e şu açıklamayı yaptı: ”26 Aralık sabah 06.00'da hanemize yapılan baskın üzerine kardeşim Ruşen Fırat gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alındı. Emniyet’te ifadesi alındıktan sonra savcılığa sevk edildi. Savcılık, Ruşen’in 9 yıl önce sosyal medyadaki paylaşımlarını gerekçe göstererek örgüt propagandasından 2 yıl 7 ay hapis istedi ve mahkemeye sevk etti. Tutuklama istemiyle hakim karşısına çıkartıldı. Hakim ilk önce tutuklama kararı verdi, ancak daha sonra avukatımızın itirazıyla adli kontrol ile haftanın üç günü imza ve bir ay boyunca her gün Türk bayrağını Facebook, X ve Instagram hesabından herkese açık şekilde paylaşma cezası verdi. Emniyet paylaşımları takip edecek ve paylaşım yapılmadığı takdirde tutuklanıp tekrar Patnos Kadın Ceza İnfaz Kurumu’na gönderilecek.”

Ailenin avukatı Ensar Fırat ise kararı skandal olarak nitelendirdi; kararı veren hakimden şikayetçi olacaklarını söyledi.

Amed Barosu’ndan suç duyurusu

Her gün sanal medya hesabından Türk bayrağını paylaşması kararını "yetki aşımı" ve bir ceza verme olarak değerlendiren Amed Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, kararı veren hakim hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayette bulundu. Konuyu değerlendiren Özdemir, ceza yargılaması, yasal hükümlere göre yargılama yapma ve karar verme yetkisine sahiptir. Türkiye'de ceza mevzuatı suç şüphesi bulunan bir kişiye hangi koşullarda hangi koruma tedbirinin uygulanacağını belirtilmiştir. Hınıs Sulh Ceza Hakimi, Türkiye'de mevcut yasal düzenlemelerde yer almayan temel hakları ihlal edici bir şekilde görev sınırını ve yargı yetkisini aşarak bir karar vermiştir. Bu hukuk garabeti karşısında Sulh Ceza Hakimi’nin görevini kasten kötüye kullanması suçu gözetilerek HSK'ya ilgili hakimin görevden alınması talebinde bulunduk" diye konuştu. ERZURUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.