Kürtler işgale karşı yürüdü

Yurt Dışı Haberleri —

  • Türk devletinin Medya Savunma Alanları’a yönelik düzenlediği işgal saldırılarına karşı Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının tepkileri sürüyor. Eylemlerin ortak vurgusu halk direnişinin büyütülmesi oldu. 

 

Avrupa’nın birçok kentinde Türk devletinin işgal saldırıları kınandı. Miting ve yürüyüşlerle öfkelerini dile getiren Kürdistanlılar eylemleri büyütme çağrısı yaptı.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde YJK-E öncülüğünde “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, Zap, Metina. Dem dema Azadiye" şiarıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Eylemde ilk olarak Almanya Sol Parti Die Linke NRW temsilcisi Hannes Draeger konuştu. Draeger, Türk devletinin Kürtlere dönük savaşında en büyük desteği Alman devletinin verdiğine dikkat çekerek, “Alman devletine çağrı yapıyoruz. Kürtler üzerindeki baskıya, işgale ortak olmamalı. Alman Hükümeti Türkiye’ye silah satışını durdurmalı” dedi.

YJK-E adına konuşan Ayten Kaplan,  Almanya Türk devletine Kürdistan verdiği desteği burada da Kürt halkını mücadelesini kriminalize ederek, tutuklayarak sürdürüyor. Almanya, binlerce şehidi olan Kürt halkına karşı savaşı onaylama yerine ona karşı tutum almalıdır” diye belirtti.

Konuşmalar ardından halk sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçerek sık sık "Bütün işgalciler Kürdistan'dan defolun", "Türk ordusu Kürdistan'dan çık", Faşizme karşı uluslararası dayanışma" sloganları attı

Berlin'de protesto mitingi

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Federal Parlamento (Reichstag) önünde toplanan Kürdistanlılar işgal saldırılarını kınadı. Eyleme, Freie Kurdische Gemeinde E.V(Nav-Berlin), Hevi Dest-Dan Kadın Meclisi, TCŞ, Teko-Jin üye ve aktivistlerinin destek verdi.  Eylemde AKP-MHP Faşist ittifakının Türkiye’yi kaos ortamına soktuğu, içeride toplumsal kutuplaşma ile muhalif kesimleri düşmanlaştırdığı, dışarıda ise savaş politikaları ile Türkiye halklarına savaş vaat eden bir pozisyonda olduğu vurgusu öne çıktı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde "Barış sürecini desteklemek için PKK yasağını kaldırın", "Kuzey Suriye-Rojava’da işgale hayır, Erdoğan Barışı tehdit ediyor", "Emperyalizm savaştır", Almanya ile Türkiye arasındaki kirli ilişkilere son" pankartları taşındı.

Eylemde konuşan HDP eski Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp "Ne yaparsanız yapın bu savaşın kazanını Kürtler, kadınlar olacaktır" ifadelerini kullandı. Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz ise ““Türk devletinin işgal girişimlerine karşı Kürt Özgürlük Hareketi’nin görkemli bir direnişi ile karşılaştılar. Bu denli tekniğe sahip NATO üyesi bir ülke, bu denli muazzam ideoloji karşısında yenilgisini gizlemekten başka çare bulamadı” diye belirtti.

Eylemde sık sık Türk devleti aleyhine sloganlar atıldı, gerilla direnişi selamlandı.

Cenevre’de her hafta direniş çadırı

Kürdistanlılar, “Özgürlüğü Sağlama Zamanı" hamlesi kapsamında her çarşamba Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde açtıkları direniş çadırı etrafında oturma eyleminde.

Türk devletinin işgal saldırısına karşı sessizlikleri nedeniyle Kürdistanlılar sırtlarını BM'ye dönerek protesto etti.

Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Salih Sağlam yaptığı konuşmada ”Tecride ve işgale karşı hem gerilla direnişine hem de zindan direnişine sahip çıkarak mücadeleyi yükselterek zafere taşıyacağız."

Konuşmaların ardından Kürdistanlılar, tecride karşı Kürt Halk Önderi'nin özgürlüğünü isteyen sloganlarla eyleme devam etti.

Viyana’da da kınandı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Türk devletinin  işgal saldırıları bir eylem ile protesto edildi. Avesta Kürt Kadın Meclisi’nin organize ettiği eylemde Birleşmiş Milletler’e seslenildi ve “Türk devletinin işgaline sessizliğiniz ortaklığınızdır” denildi.

İşgal saldırılarına karşı sloganların da atıldığı eylemde AKP-MHP’nin Kürdistan’daki soykırım ve işgal saldırılarına da dikkat çekildi. BM’ye de bir dosya sunulan eylem, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana gerilla” sloganları ile sona erdi.

Brüksel’de tecrit ve işgale karşı eylem

Belçika’nın başkenti Brüksel’de TJK-E öncülüğünde Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik tecrit ve Türk devletinin işgal saldırıları lanetlendi. Avrupa Parlamentosu önünde düzenlenen eylemde bildiriler okundu, gerilla direnişinin selamlandığı sloganlar atıldı.

Londra'da işgale öfke

İşgale ve tecride karşı bir diğer eylem ise İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleşti. Başbakanlık binası önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, işgal saldırılarını ve tecridi kınadı. AKP-MHP faşizmine tepki gösteren pankart ve dövizler taşındığı eylemde sık sık, “Biji Serok Apo”, “Kahrolsun faşizm”, “İşgalci TC Kürdistan'dan defol”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.Eylemde, İngiltere'nin Türkiye ile olan kanlı silah ticaretini derhal durdurmasını istendi ve  Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına karşı İngiliz hükümetinin tavır koyması gerektiği belirtildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.