Avustralya'da Kobanê resepsiyonu

Dünya Haberleri —

Avustralya'da Kobanê resepsiyonu

Avustralya'da Kobanê resepsiyonu

  • Avustralya’ın New South Wales (NSW) Parlamentosu’nda Yeşiller Partisinin organizasyonu ile yapılan Dünya Kobanê Günü resepsiyonunda senatör, milletvekili ve akademisyenler Kürt halkı ile dayanışma mesajı verdi.

Avustralya’nın New South Wales (NSW) Parlamentosu’nda Dünya Kobanê Günü resepsiyonu düzenlendi.  Yeşiller Partisinin ev sahipliğindeki resepsiyon’a bir çok parlamenter katılırken, Yeşiller Partisi adına konuşan NSW Milletvekili Jamie Parker, Avustralya’da Kobanê Günü’ne kendilerinin öncülük etme kararlılığında olduklarını dile getirdi. Kutlamaya online katılan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, 22 bin km uzakta Kobanê direnişini selamlayan herkese teşekkürlerini iletti. 

Yeşiller Milletvekili Jamie Parker ve Abigail Boyd tarafından düzenlenen resepsiyona Victoria Üniversitesi’nden Prof. John Tully, Uluslararası Af Örgütü Avustralya Sözcüsü Veronica Koman, Rojava ile Dayanışma Grubu Sözcüsü gazeteci Peter Boyle’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Kürtlerin yanında olmalıyız

Açılış konuşmasını yapan Prof. John Tully, Kobanê’nin DAİŞ’ten kurtarılış sürecinde zorlu geçen 130 günün yıllara yayılan kazanımlarından bahsetti. DAİŞ’in o dönem başaramadığını şimdi Erdoğan’ın yapmaya çalıştığını belirten Tully, “Kobanê’de hem insanlık hem de Kürt halkı ve dostları kazandı. DAİŞ’e karşı verilen bu mücadele insanlığa ve Ortadoğu’ya yeni bir umut oldu. Tüm halkların bu kazanımlara sahip çıkmak için Kürtlerin yanında olması gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki Kürtler kaybederse tüm Ortadoğu kaybeder” diye konuştu. 

130 günde 800 şehit

Resepsiyona online olarak katılan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim kendisinin de Kobanêli olduğunu hatırlatarak, “Kobanê için verilen mücadele öyle kolay kazanılmadı. Yaklaşık 130 gün süren direnişte en az 800 şehit verdik. Bu şehitlerin arasında Avustralyalı özgürlük savaşçıları da vardı. Şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz ve mücadelelerini sonuna kadar götüreceğimize söz veriyoruz. Onlar Kürt olmadıkları halde Kobanê’yi yaşatmak için şehit oldular ve şu anda da Kobanê’de sadece Kürtler değil, Arap, Süryani, Ermeni, Keldani, Azeri ve birçok halk bir mozaik içinde özgürce yaşıyor" dedi.

DAİŞ tehditi sürüyor

“Bu direnişi topyekun özgürlükle taçlandırana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Muslim şöyle devam etti: "Sonunda Kobanê özgürleşti, asıl sahiplerine kavuştu ama maalesef bu tehlike bugün hala devam ediyor. DAİŞ yenildi ancak yok olmadı. Şimdiye kadar tüm liderleri, yöneticileri bir şekilde TC’nin koruması altında oldu. Dikkat edilirse öldürülen tüm liderleri TC’nin kontrol ettiği yerlerdeydi. Hala özellikle Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de El Nusra ve benzeri oluşumlarla kendini var etmeye çalışıyor ve yeni bir savaş hazırlığı yürütüyor. Dolayısıyla başlattığımız mücadelemiz de aynı oranda sürecek."

Kobanê Günü resmi kutlanacak

Yeşiller Partisi NSW Milletvekili Jamie Parker ise, "Dünya Kobanê Günü’nün dünyanın her yerinde enternasyonalist dostlarla kutlanması umut verici bir gelişmedir. Biz de Yeşiller Partisi olarak buna Avustralya’da öncülük etmek ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olmak istedik. Bugünü Avustralya’da kutlamak ve Sayın Muslim’i fiziken olamasa da ağırlamak bizim için onurdur. Bunun için resepsiyona katılan senatörlere, milletvekillerine, akademisyenlere, partilere, Kürt dostlarına teşekkürlemizi iletiyorum” dedi. 

Kuzey-Doğu özerk yönetimi tanınmalı

Resepsiyonun Kürt halkıyla dayanışmaya vesile olmasını dileyen Parker, parlamentoda Dünya Kobanê Günü’nün her yıl resmi olarak kutlanması için parti olarak girişimde bulunacaklarını da sözlerine ekledi. “Eğer Brüksel, Paris, Barselona, Berlin, Sidney gibi dünya kentlerinde yeni DAİŞ saldırıları olmuyorsa bunu YPG, YPJ’ye borçluyuz” diyen Parker, “Dünya ülkeleri kendi topraklarından DAİŞ’e katılanları ya geri almalı ya da Kürtlerin bunları kontrol altında tutmaya devam etmesini istiyorsa Rojava Özerk Yönetimi’ni tanımalıdır” çağrısında bulundu. 

Avustralya kimyasala ses çıkarmalı

DKTM Sdyney Eşbaşkanı Gulê Roz ise Türk devletinin kimyasal saldırılarına dikkat çekerek, "Türkiye kimyasal silahlarla Kürdistan’a saldırıyor ve insanlık suçu işliyor. Dünya ve Avustralya buna daha fazla sessiz kalmamalı" dedi.

Resepsiyonun sonunda TEV-ÇAND sanatçısı Hozan Xanemir sevilen şarkılarını seslendirdi ve Rojava folklor ekibi eşliğinde davetliler halay çekti. SYDNEY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.