Kürtlerin fişlenmesi yasa dışı

Dünya Haberleri —

Gökay Akbulut

Gökay Akbulut

  • Bilirkişi konumundaki Federal Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi, Almanya’daki Kürt dernekleri ve üyelerine ait bilgilerin iç istihbarat ve emniyetle paylaşılmasının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu teyit etti. 

Almanya’da Kürt dernekleri ve üyelerine ait bilgilerin 1994 yılından bu yana yasa dışı bir şekilde iç istihbarat (BfV) ve polis teşkilatıyla (BKA) otomatikman paylaşıldığı ortaya çıkmıştı. Yaklaşık 30 yıldır devam eden bu uygulama Federal İçişleri Bakanlığı’nın bir kararnamesine dayandırılıyor. Ancak bu uygulamanın temelini oluşturan genelgede artık İçişleri Bakanlığı’nda bulunmuyor. Kürtlerin fişlenmesinin hukuk dışı olduğunu Federal Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi (WD) de onayladı. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un başvurusuyla bilirkişi konumunda olan WD tarafından hazırlanan raporda, “İçişleri Bakanlığı Kararnamesi, temel hakların kısıtlanması için yasal dayanak olamaz” denildi. 

Veri paylaşımı yasa dışı

Raporda “Kürt derneklerinin verileri otomatik olarak güvenlik yetkililerine iletilebilir mi?” sorusuna ise açıkça “hayır” yanıtı verildi ve nedeni ise şöyle izah edildi: “Kararnameler yalnızca idarenin iç hukukudur. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı’nın 1994 tarihli kararnamesi, temel haklara yönelik ihlaller için bir yetkilendirme temeli oluşturamaz.”

Şüphe yeterli değil

Veriler ancak bir Kürt derneğinin şüpheli girişimlerde bulunduğu tespit edilirse, iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Dairesi'ne iletilebilir. Ancak verilerin BKA'ya aktarılması için ‘genel bir tehlike şüphesi’ de yeterli değil. Bilimsel Hizmetler Dairesi, Federal İdare Dairesi’nin uygulamasını eleştirdi. Rapora göre, Federal Anayasayı Koruma Yasası (madde 18, paragraf 1) ve BKA Yasası'nda (madde 9, paragraf 4) belirtilen yasal dayanaklar, Anayasa Mahkemesi'nin şartlarını karşılamamakta. Buna göre, dernek ve üyelerine dair bir veri havuzu oluşturulurken, verilerin başka hangi makamlara ve hangi amaçlarla aktarılabileceği somut maddeler halinde düzenlenmeli.

Veri toplamaya son verilmeli

Milletvekili Akbulut ise fişlemenin asıl hedefinin Kürtler olduğunun altını çizerek, “İçişleri Bakanlığı yeni bir yasal düzenleme olana kadar Kürt dernek ve üyeleri hakkında veri toplamayı askıya almalıdır” dedi.

Türkiye’yle de paylaşılıyor

Akbulut, Kürtlere ait dernek ve organizasyonlara ait toplanan verilerin bir kısmının Türk istihbaratı MİT ile paylaşıldığına da dikkat çekti. Bu durumun Kürt derneklerinin üyeleri için ciddi bir risk teşkil ettiğini vurgulayan Akbulut şunları söyledi: “Kürtler, Türkiye’ye giriş yaparken tutuklanıyor, ülkeden çıkışları yasaklanıyor ya da kötü muameleye maruz kalıyorlar. Federal hükümet, hangi kurumların bu uygulamadan etkilenebileceğini derhal açıklamalı. Böylece dernek ve kurumlar üyelerini Türkiye’ye olası bir seyahat öncesinde uyarabilirler.” HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.