Kürtlerle dayanışma içindeyiz

Dünya Haberleri —

Grégoire Junod

Grégoire Junod

  • 99 yıl önce Kürtlerin statüsüzlüğe mahkum edildiği Lozan’ın Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi Türk devletinin işgal saldırılarını kınayarak, “Kürtlerle dayanışma içindeyiz” mesajı verdi. 

ERDOĞAN ZAMUR/LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde Belediye Meclisi’ne Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin sunulan önerge Pazartesi günü kabul edildi. Birlikte Sol Hareketi grubu adına Sevgi Koyuncu’nun Belediye Meclisi’ne sunduğu önergeyle, Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik saldırıları tüm detaylarıyla gündeme getirildi. 

İstismara fırsat vermeyin

Lozan Antlaşması’nın 24 Temmuz 2023’te 100. yılına gireceği hatırlatılan önergede, “Türkiye'nin Irak ve Suriye topraklarını işgal etmesi konusunda belediyenin tutumu nedir? Ukrayna halkını desteklemek için yaptığı gibi Kürt halkına desteğini alenen göstermeye hazır mı?” diye soruldu. 

Türk devletinin yıl dönümünü ırkçı, inkarcı ve milliyetçi ideolojilerini yaymak için istismar etmeye çalıştığına işaret edilen önergede, “Belediye, Türk devleti yetkilileri tarafından düzenlenen veya onun ideolojisini savunan gösterilere katılmamayı taahhüt edebilir mi?” sorusu yöneltildi. 

Karar taslağında ise “Belediye Meclisi, Belediye’nin Kürt halkıyla dayanışmasını resmi olarak ifade etmesini ve Irak ve Suriye topraklarının silahlı işgalini ve bunun sivil nüfus üzerindeki etkilerini kınamasını diler” denildi. 

Önerge 100 kişilik belediye meclisinde çekimser birkaç oyun dışında tüm üyeler tarafından kabul gördü. 

Lozan’ın bu şekilde anılması üzücü 

Belediye Başkanı Grégoire Junod da Lozan’ın Kürdistan’ın bölünmesiyle anılmasından duyduklarını üzüntüyü dile getirerek, “Lozan Antlaşması uluslararası güçlerin Sevr'den sonra yeniden tartışıp imzaladığı, aylar süren bir antlaşmadır. Bu antlaşmada Lozan'ın politik rolü yoktur. Sadece diplomatik ev sahipliği rolü vardır. Kürtler bu antlaşmayla dört parçaya bölündü. Bu antlaşmada Türk devleti azınlık haklarını garanti altına alınacağını kabul etti. Ama ‘Kürtler bir azınlık değildir’ diyerek haklarını vermeyi reddetti. Türkiye'de Kürtlere yönelik baskılar halen sürüyor. Biz de Kürt halkı ile dayanışma içindeyiz” dedi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.