Kürtlerle dost ve yoldaşız 

Dünya Haberleri —

Katalonya Parlamentosu’nun Başkanlık Divanı üyesi Carles Riera

Katalonya Parlamentosu’nun Başkanlık Divanı üyesi Carles Riera

  • Türkiye’nin işgal saldırılarını kınayan Katalonya Parlamentosu’nun Başkanlık Divanı üyesi Carles Riera, “Kürtlerle aramızda her zaman güçlü bir ilişki var. Zira mücadelemiz de amacımız da bir. Kürt halkını destekliyoruz ve dayanışmamızı her zaman gösteriyoruz” dedi.

LOQMAN GULDIVÊ

Katalonya Parlamentosu, Türkiye’nin KDP ortaklığında Avaşîn, Zap ve Metîna’ya yönelik saldırılarına tepki göstererek, “Dünyanın Erdoğan'ın saldırganlığına göz yumması, daha fazla kan dökülmesine neden olacak" açıklaması yaptı. 

Katalonya Parlamentosu’nun Başkanlık Divanı, hükümette olan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Katalonya İçin Birlik Partisi (Junts per Catalunya) ile muhalefet partileri Birleşik Halk Delegesi (CUP) ve Podemos’un Katalonya’daki Örgütü (COMUNS) partilerinin desteği ile işgalci Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’ndaki Avaşîn, Zap ve Metîna bölgesine başlattığı saldırıyı kınayan tasarıyı Salı günü karara bağladı. 

Amaç bölgeyi işgal etmek

Başkanlık Divanı grup sözcüleri yazılı bir açıklama yaparak Türk devletinin işgal saldırılarına karşı siyasi tutumlarını deklare eden tasarıyı kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, “Türk devletinin amacı o bölgeyi insanlarından boşaltmak ve daha sonra işgal etmek. Türk kuvvetleri, Zap bölgesinden, Metîna ve Avaşîn-Basyan bölgelerine kadar işgalini genişletmeyi planlıyor. Ağır silahların ve kara kuvvetlerinin kullanılması tüm bölge için ciddi bir tehdit oluşturuyor” tespiti yapıldı. 

Erdoğan oy peşinde

Açıklamada “Erdoğan şu anda olumsuz bir ekonomik durum da dahil olmak üzere birçok iç krizle karşı karşıya ve milliyetçi destek toplamak için Türk devletinin Kürtlere karşı savaşını yoğunlaştırarak kendini korumaya ve güçlendirmeye çalışıyor, Ukrayna krizinde arabulucu rolü oynayarak NATO ile Rusya arasında benzersiz bir jeopolitik pozisyon talep ediyor. Dünya Erdoğan'ın saldırganlığına göz yummaya devam ederse, Kürdistan ve Ortadoğu'da daha fazla kan dökülmesine, yeni göçlere ve istikrarsızlığa neden olacak” denildi.

Acil önlem alınmalı

Katalonya Parlamentosu, yaşananlara karşı alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

* Birleşmiş Milletler, NATO, AB, Avrupa Konseyi ve Arap Birliği de dahil olmak üzere tüm hükümetleri ve uluslararası kuruluşları Güney Kürdistan’ın Şikefta Birîndara, Kurêjaro, Çiyaye Reş ve Zap bölgelerinde sürdürülen uluslar arası hukukun ihlali olan askeri harekata karşı acil önlem almaya çağırıyoruz.

Silah satılmamalı

* AB ve üye ülkeler arasında Türkiye ile siyasi ittifakları kınarken, İspanyol devletinden Türk devletine askeri malzeme tedarikinin durdurulmasını talep ediyoruz.

* Bu saldırganlığı açık bir şekilde kınıyor ve Türkiye'nin Güney Kürdistan'dan askerlerini çekmesini talep ediyoruz.

* Siyasi partileri, insan hakları örgütlerini, barış örgütlerini, sendikacıları ve aktivistleri bu Türk saldırganlığına karşı çıkmaya çağırıyoruz.

* Kürt vatandaşlarının çıkarlarını, haklarını ve özgürlüklerini savunmak için demokratik bir şekilde mücadele eden Kürt partilerinin meşruiyetini savunuyoruz.

* Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 10 Aralık 2019 tarihli kararı uyarınca Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezasını reddediyor ve tahliyesini talep ediyoruz.

Amacımız ve mücadelemiz bir

Gazetemize konuşan Katalonya Parlamentosu Başkanlık Divanı üyesi Carles Riera, Katalanlar ile Kürtlerin uzun yıllara dayanan dostluğuna ve mücadele yoldaşlığına vurgu yaparak şunları söyledi: “Kürtlerle aramızda her zaman güçlü bir ilişki var. Kürt halkını destekliyoruz ve dayanışmamızı da her zaman gösteriyoruz. Bu sadece bir konuda açığa çıkmıyor. Bu ilişki sürekli dayanışmanın önemli bir parçası. İki halk arasında sürekli bir ilişki ve ortaklık söz konusu. Kürt halkı ile Katalanların mücadelesinin kardeş olmasından kaynaklı çok mutluyuz. Sonuç olarak da amacımız bir.” 

Kaderini tayin hakkını savunuyoruz

Riera, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını da savunduklarını belirterek şöyle konuştu: “Katalanların kolektif hakkı için olan beyannamemiz, enternasyonalist bir çerçevededir. Kolektif ve siyasi haklarını tanıma mücadelesi veren tüm halklarlayız. Tutumumuz uluslararası düzeydedir ve ulusların kaderinin tayin etmeyi desteklemektir. Bize göre, kendi kaderini tayin hakkı ve onun her yerde demokratik olarak uygulanması fırsatı, dünya çapında barışın ve evrensel adaletin tesisi yolunda en önemli adım olacaktır.”

Deklarasyon Madrid’e taşınacak

Carles Riera “Katalan Parlamentosu’ndaki milletvekilleri Madrid'in Barcelona'nın sesini daha iyi duyması için bir şey yapacak mı?” sorumuza ise “Elbette. Bizler konuyu her zaman kamuoyunun gündemine taşımaya çalışıyoruz. Bu deklerasyonu Madrid’teki İspanya kongresi ve parlamentosuna da götürmeye çalışacağız” yanıtını verdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.