La Place 3. sayıya hazırlanıyor

Kadın Haberleri —

Saadîa Gacem

Saadîa Gacem

  • Bir grup kadının kolektif emeğiyle 8 Mart 2022'de ilk sayısı çıkarılan Cezayir'in ilk feminist dergisi "La Place",  Arapça ve Fransızca yazılan öykü, bilimsel çalışmalar, tarihi, siyasi makaleler ile kadınların sorunlarına çözüm arayışı ve ortak mücadeleyi büyütmeyi amaçlıyor. 

La Place'nin kurucularından Saadîa Gacem, dergiyi ve Cezayir’de kadınların sorunlarını, JINHA'dan Necwa Rahim'e anlattı. "Cezayir'de kadınların yeri nerede? Kadınların varlığı görünüyor mu? Hangi sorunları yaşıyoruz? Çözüm nasıl olmalı?" şeklindeki sorulara yanıt arayışıyla derginin doğduğunu belirten Saadîa Gacem, şunları paylaştı: "Çeşitli medya organları kadınların gerçek yeteneklerini göstermiyor, aksine basmakalıp geleneksel imaja ışık tutuyor. Cezayir lehçesinde olan 'La Place', sadece kadınlara ait bir alan olsun istedik. Yayıncı Maya Abadî ile yazarlar Maysa Bey ve Newal Lourad, tarihçi Malika Rahal, sanatçı Amal Zan ve yönetmen Habîba Jahneen gibi birçok Cezayirli kadının derginin çıkmasında emeği oldu. Dergimizin ikinci sayısında Cezayirli efsane Lalla Fatima N'Soumer'in savaşçılığını ve özgürlük mücadelesini işledik. Cezayirli romancı Sarah Haidar'ın 'Cezayir'de ve dünyada feminizme karşı ve toplumda meydana gelen değişime karşı' başlıklı makalesine yer verdik. Yazılarımızda cinsiyet eşitliğini önceliyoruz.”

Farkındalık ve değişim için

Kadınların dünyanın her yerinde sadece kadın oldukları için de şiddete maruz bırakıldıklarına dikkat çeken Saadîa Gacem, “Dergimizle kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden farkındalık oluşturarak bir değişim yaratmak istiyoruz. Kadınlara dayatılan toplumsal rolleri değiştirmeyi hedefliyoruz. Bir gecede olmayacaktır ama bunun için çok çalışacağız” dedi.

"La Place ile kadınlara kendilerini ifade etmeleri için alan sağladık ve toplumda yaşadıkları sorunlar hakkında diyalog ve konuşmanın kapısını araladık” diyen Saadîa Gacem, 3. sayıda kadınların Cezayir Devrimi’ndeki rolünü işleyeceklerine yer verdi. CEZAYİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.