Lefranc: Bu benim yüzüm!

Kadın Haberleri —

Patricia Lefranc / Foto:AFP

Patricia Lefranc / Foto:AFP

  • Belçikalı Patricia Lefranc, bir erkeğin asitli saldırısında yüzünden yaralandı; 3 ay komada kaldı ve 100’den fazla ameliyat geçirdi. “Eğer hala yaşıyorsam bunun bir nedeni vardır” diyen Lefranc, erkeklerin silah olarak kullandığı asit saldırılarına karşı farkındalık yaratmak için mücadele ediyor.

Acid Survivors Trust International (ASTI), dünyada her yıl az 10 bin asit saldırısının meydana geldiğini söylüyor. Kadınlar, çoğunlukla bu saldırıların mağduru olarak karşımıza çıkıyor.

“Yürüyemiyor, kollarımın üzerinde sürünüyordum. Bir kolumun aspirin gibi eridiğini görüyor ve kendime ‘Burada ölüyorsun’ diyordum.” Bu sözler asit Belçika'nın Nivelles kasabasında asit saldırısına uğrayan Patricia Lefranc’e ait.

Lefranc, 2009 yılında ayrıldığı eski erkek arkadaşı tarafından asit saldırısına uğramış. Yüzü ve vücudu yara içinde tam 3 ay boyunca komada kalmış ve 100’den fazla ameliyat geçirmiş.

Kendini eve kilitlemedi

Şimdi ise kendisi gibi asit saldırısından kurtulan kadınlara ses olmak için bir kampanya yürütüyor ve kadınlara adeta ‘erkeklerin yaktığı yüzünüzden utanmayın, korkmayın’ mesajı veriyor.

“’Bak eğer hala yaşıyorsan bunun bir nedeni vardır’ dedim kendime. Eskiden de bir savaşçıydım ve evde kilitli kalıp ona (saldırgan erkek) mutluluk vermek istemedim.”

Bu benim!

Reuters’ın hikayesine yer verdiği 59 yaşındaki Lefranc, İngiliz moda fotoğrafçısı Rankin tarafından çekilen fotoğraflarından oluşan bir kataloğu karıştırıyor, saldırıdan önceki ve sonraki haline bakıyor.

Saldırıdan önceki fotoğrafına bakınca, “Eğer bu fotoğrafımı beş ya da altı yıl önce görmüş olsaydım gözyaşlarına boğulurdum, bunu söylemek acı ama bununla yaşamayı öğrendim, bu benim” diyor.

Aside karşı farkındalık

Lefranc, Rankin ve ASTI, asidin yıkıcı etkileri, moda ve tekstil gibi sektörlerde aşındırıcı madde olarak kullanılması, bölgelerde değişkenlik gösteren asit saldırılarına karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan yeni bir kampanyaya öncülük ediyorlar.

Lefranc’ın fotoğraflarının yer aldığı katalog ise şirketlere ağırlıklı olarak erkekler tarafından kadınlara karşı silah olarak kullanılan aşındırıcı maddeleri daha sıkı kontrolden geçirerek saldırıları önlemeye teşvik eden bir savunma aracı işlevi görüyor.

Ayrıca ‘Tear Couture’ da Lefranc'ın portrelerinin yer aldığı katalogla tekstil endüstrisine sahip ülkelere ve buralarda meydana gelen asit saldırılarına odaklanıyor.

ASTI (Uluslararası Asitten Kurtulanlar Kurumu) İcra Direktörü Jaf Shah, asit şiddetinden etkilenen Bangladeş, Kamboçya ve Pakistan’ın endüstriyel moda tabanının yaygın olduğu ülkeler olduğunu söylüyor. Aynı zamanda asit saldırılarının çok az ülkede özel suç kapsamına girdiğine işaret ederek, dünya genelinde yılda kaç saldırının meydana geldiğini tam olarak bilmediklerini ekliyor. HABER MERKEZİ

* * *

Şiddetin Yüzü

Yönetmen Esra Açıkgöz ve Kenan Özer, erkeklerin asit ve kezzap gibi kimyasal maddelerle saldırdığı 3 kadının yaşadığı zorlukları “Şiddetin Yüzü” belgeselinde işlemişti. Türkiye’de çekilen belgesel, yaşadıkları işkenceye rağmen taleplerini söylemekten çekinmeyen kadınların cesaretine odaklanıyor. Hikayelerinin anlatıldığı Marina Lakvekheliani, Berfin Özek ve Melahat Üzümcü’nün yüzlerindeki kalıcı hasar, görme ve işitme kaybına rağmen, evde kilitli kalmayarak hayat mücadelelerine devam ediyor.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.