Lima’yı almak için yürüdüler

Dünya Haberleri —

Peru'da Protestolar Foto: AFP

Peru'da Protestolar Foto: AFP

  • Halk desteğinden yoksun olarak göreve gelen Peru’nun yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte’ye karşı başkent Lima’da  halk kenti alma girişiminde bulundu. Polisin eylemlere müdahalesi sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

Peru’nun başkenti Lima'da bir araya gelen öğrenciler, işçi sendikaları ve yerli temsilcileri Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını, erken seçimin ilan edilmesini ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun serbest bırakılmasını istedi. İşçi sendikaları, öğrenci organizasyonları ve yeli halkın temsilcileri tarafından yapılan çağrı ile yapılması planlanan büyük yürüyüş gerçekleşti. Hükümet yetkililerinin ‘toma de lima’ gösterisinin barışçıl şekilde yapılması çağrısı Peru Ulusal Polisi’nin devreye girmesi ile çatışmalara dönüştü. 

‘Lima'yı al’ yürüyüşü

"Lima'yı al" sloganıyla yürüyüşe geçen binlerce kişi kentin tarihi meydanına kadar yürüdü. 12 bin polis göstericileri engellemeye çalıştı. Etnik ayrımın zenginliklerin paylaşımında ortaya çıkan sınıfsal farkın en yüksek olduğu başkent Lima. Başkentte özellikle madencilik alanında bir çok kaynağa hakim Batılı kesimler yaşıyor. Yerli halk ve sendikalar özel olarak Lima’yı işaret etmişlerdi. Peru’nun bir çok kentinden gelerek gösterilere katılanlar kalıcı olarak Lima’yı eylem mekanı yaptı. Polisin yarattığı gerilim ve çıkan olaylarda 5 gazeteci yaralandı.   

Başkente çeşitli kentlerden otobüslerle binlerce kişinin giriş yaptığı ve protestoların şiddetinin daha da artabileceği değerlendiriliyor. Hükümet karşıtı gösterilerde 11 Aralık 2022'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı biri polis olmak üzere 53'e çıktı, yaralı sayısı 750'yi geçti. Ülke genelinde 105 otoyol barikatlarla kapatılırken Ombudsman Ofisi, güvenlik güçlerine orantısız güç kullanmamaları çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Boluarte’nin görevde kalmaya devam edeceğini deklere etmesi ile eylemlerde bir artış gözlendi.

Havalimanını alma girişimi

Peru'da hükümet karşıtı protestolarda, eylemciler ülkenin en büyük ikinci kentindeki havaalanını zaptetmeye girişiminde bulundu. Peru'nun en kalabalık ikinci şehri Arequipa'daki Alfredo Rodriguez Ballon Havalimanı'na girmeye çalışan göstericiler polisle çatıştı.

Güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu 3 kişi yaralandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, metal çitleri kırarak havaalanına girme girişimi sonucu havalimanının geçici olarak kapatıldığını duyurdu. LİMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.