Macaristan da onayladı

Dünya Haberleri —

  • 200 yıllık tarafsızlık politikasından vazgeçen İsveç, Macaristan’ın da onaylaması ile NATO’ya katılıyor. Oylama öncesi yapılan anlaşma ile İsveç Macaristan’a 4 Gripen tipi savaş uçağı satmayı kabul etti.

İsveç’in NATO üyeliği önündeki son engel olan Macaristan onayı ile Baltık Denizi neredeyse bir NATO gölüne dönüştü. Macaristan parlamentosunda yapılan oylamada İsveç’in NATO üyeliğine onay verildi. 18 aylık oyalama ardınan toplanan Macaristan parlamentosu, İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini  onayladı. İsveç’in bağımsız politikalarından vaz geçmesi ve tavizlerele sonuçlanan pazarlıklar ardından Macaristan parlamentosunda yapılan oylamaya 199 milletvekilinden 194’ü katıldı. Milletvekillerinden 6’sı İsveç'in üyeliğine red oyu kullanırken, 188 milletvekili ise lehte oy kullandı.

Kristersson hazırız dedi

Oylama sonrası X platform üzerinden açıklama yapan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Bugün tarihi bir gün. İsveç, Avrupa-Atlantik güvenliğine ilişkin sorumluluğunu üstlenmeye hazır” mesajını paylaştı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kürt karşıtı politikalarına boyun eğerek demokrasi geleneğinden taviz veren İsveç NATO’nun 32. üyesi olma yolunda sona yaklaştı.

200 yıllık tarafsızlığın sonu

Macaristan’dan gelen son kararla, 200 yıllık tarafsızlık statüsüne son veren İsveç’in NATO’ya girişiyle ilgili son onay aşaması da tamamlandı. İsveç, katılım belgesini Kuzey Atlantik Antlaşması'nın emanetçisi olan ABD hükümetine sunduktan sonra ittifaka resmen katılacak. Bu aşamadan sonra, Finlandiya gibi İsveç de, İttifak’ın kuruluş anlaşmasında yer alan ve “bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağını belirten” 5. maddesi kapsamında sağlanan korumadan yararlanabilecek.

Savaş uçağı verip onay aldı

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un, Stockholm ve Budapeşte arasındaki güven krizini çözmek amacıyla, “savunma ve güvenlik işbirliğini görüşmek üzere” geçtiğimiz Cuma günü Budapeşte’ye yaptığı ziyaret son düğümü de çözdü. Kristersson’un ziyareti sırasında, Budapeşte'nin İsveç'ten 4 adet Gripen savaş uçağı satın aldığını ve mevcut 14 Gripen uçağından oluşan filosunu güçlendirdiğini duyurdu.

“NATO gölüne” dönüşüyor

Jeopolitik açıdan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ile  Baltık Denizi artık İttifak üyesi ülkeler tarafından çevrelenmiş oldu. Uzmanlar "Baltık Denizi’nin artık NATO gölüne" dönüştüğünü belirtiyor. NATO uzmanı Jean Pierre Maulny,  “Jeopolitik değişiyor, NATO da kendisini bu değişime adapte etmeye çalışıyor. Bundan sonra da sürecin çok hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.

Atlantik İttifakı üyelerinin oybirliğini gerektiren İsveç'in NATO'ya katılım protokolü Mayıs 2022'den bu yana beklemedeydi. Bu aşamadan sonra İsveç, NATO uygulamalarına uygun bir şekilde “katılım belgesini” Washington'a vererek NATO’nun 32. üyesi olabilecek. İsveç’in 200 yıllık “bağlantısızlık statüsü” sona eriyor. BUDAPEŞTE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.