Mam Zeki unutulmadı

Dünya Haberleri —

  • Türk devletinin suikastı sonucu 15 Ağustos 2018 yılında  şehit düşen Mam Zeki Şengalî Lehrte kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Pazar günü Lehrte Burchard salonunda yapılan anmaya Şengalî’nin ailesi ve dostlarının yanısıra birçok kurum temsilcisi ile Kürdistanlı katıldı.

 

Tarih onları yazacak

Anma merasiminde Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) adına konuşan Ali Konkurt “Mam Zeki, mücadelesiyle kendi çağına damga vuran kahramanlardandır” diyerek, şöyle devam etti: “Mam Zeki ve yoldaşları büyük direnişle Şengal’i özgürleştirip Êzîdîlerin kendi kendini yönetmesini sağladı. Bu sayede tarihte ilk defa Şengal halkı kendi iradesiyle yaşama zemini kazandı. Tarih bunun Mam Zeki ve arkadaşlarının sayesinde olduğunu yazacaktır.” 

Direnişiyle efsaneleşti 

Almanya’daki Êzîdî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK) Eşbaşkanı Çiçek Yıldız ise yaptığı konuşmada “Efsaneler ilahi olabilir ama onları gerçekleştirenler insandır. İşte Mam Zeki ve yoldaşları da böyle insanlardı. Daha önce duyulmamış kahramanlıklar gösterdiler. Mam Zeki ve yoldaşları fedakarlıklarıyla tarihte var olduğumuzu ve gelecekte de var olacağımızı bütün dünyaya gösterdiler” dedi. 

Örgütlenmek tek gücümüz

NAV-YEK Eşbaşkanı Hecî Çelik de “Mam Zeki ve yoldaşları sayesinde toplum olarak geçmişteki zayıflığımızı geride bıraktık. En büyük ihtiyacımız özgür bir yaşamdı. Şehitler bizi işte bu aşamaya getirdiler. Direniş ve mücadele bugün en yüksek seviyesinde. Bu yüzden örgütlenmemiz gerekiyor. Eğer geçmişteki fermanlarda örgütlü olabilseydik bunları yaşamayacaktık” diyerek, şehitlerin emeğine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Gulê Özden

Şehitlerimize sahip çıkmalıyız 

Mam Zeki Şengalî’nin hayat arkadaşı Gulê Özden de yaptığı konuşmada, “Şehitler bütün Kürdistan, Kürt halkı ve Êzîdî toplumu için büyük bir fedakarlık yaptılar. Şehitler bütün Kürt halkını aileleri olarak gördüler. Bu yüzden toplumun da şehitlerine sahip çıkması gerek” dedi.

Devrim sayesinde direnebildik 

Özden, Mam Zeki Şengalî ile yoldaşlarının büyük direnişine atıfta bulunarak, “Êzîdî halkına karşı 74 ferman yapıldı. Eskiden neden direnemiyorduk? Biz bu devrim sayesinde direnebildik ve bu fermandan sağ çıktık. Bugün YBŞ’miz var. Şengalli aileler boyun eğmiyor. Düşmanlarımız da iyi bilsin ki emeklerimizden vazgeçmeyeceğiz. O direniş ve mücadele olmasaydı bugün Êzîdî toplumu da ayakta kalamayacaktı” tespitini yaptı. 

Kürtlerin sesini duyurdular

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nden (TJE) Besime Konca da “Kürdistan’da kan dökülmemiş, direniş gösterilmemiş bir karış bile toprak kalmadı” dedi. 

Mam Zeki Şengalî’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasına bağlı bir mücadele yürüttüğünü hatırlatan Konca, “Şengal fedailerinin mücadeleleri sayesinde bütün dünya Kürtlerin sesini duydu. Biz de başta Kürt kadınları olmak üzere bütün Kürt toplumu olarak onların izinden gideceğiz. Şengal’de katledilen çocukların, kaçırılan kadınların, bu topluma yaşatılan acıların intikamını almadan evimizde oturmayacağız. İşgalciliğe karşı boyun eğmeyeceğiz. Şehitlerimize sözümüzdür bu yoldan dönmeyeceğiz” diye konuştu. 

Onlar sözünü yerine getirdi

Şengal’de 2020’nin Aralık ayında geçirdiği kalp krizi sonucu şehit düşen Êzîdî Toplumu Koordinasyon Üyesi Mam Beşir’in (Hesen Dûtar) ailesi adına konuşan Kemal Duyar ise “Mam Zeki, Şengal’i ve Êzîdxan’ı baştan yarattı. YBŞ’yi kurdu. Şengal’i bilmeyen, gidip Mam Zeki’nin emekleriyle yaratılanları görsün. Şehitlerimize sahip çıkmak Şengal’le kucaklaşmak ve oradaki yaraları sarmakla mümkün. Onlar verdiği sözü yerine getirerek Şengal’i özgürleştirdi. Bizim de üzerimize düşeni yapmamız gerek” dedi. 

Barzani ailesinin kendini Kürdistan’ın sahibi olarak gördüğünü söyleyen Duyar, “Onlara Kürdistan’ın sahibinin kim olduğunu göstermeli, gerillanın mücadelesini sahiplenmeliyiz. Onlara verilecek en güçlü cevap budur” diyerek gerillanın mücadelesini selamladı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.