Medico International: Devlet ikinci afeti yarattı

Dünya Haberleri —

Medico International

Medico International

  • Medico İnternational, Bazarcıx’a ilk konteynerleri ve çadırları Almanya’dan bir Kürt kurumunun ulaştırdığını, Türk devletinin ise gelen yardımları engelleyerek bir afete daha sebep olduğunu açıkladı.

BERDAN DOĞAN / FRANKFURT

Depremzedeler için yardım kampanyası yürüten, Medico International deprem bölgesindeki çalışma ve gözlemlerini bir raporla kamuoyuna duyurdu.

Depremden 1 hafta sonra Medico’dan bir grup doktor uçakla Adana’ya ardından Kürtler ve Alevilerin yoğun yaşadığı 70 bin nüfuslu Bazarcıx’a geçtiklerini ve “Olağanüstü bir sivil koordinasyon ile karşılaştıklarını; Avrupa’nın dört bir yerinden, İstanbul’dan Amed’e kadar birçok kentten yardım ekiplerinin olduğunu ve birlikte çalıştıklarını” aktarıyor. 

Sivillere devletten önce ulaştı

Pazarcık köylerine tek tek gittiklerini, burada kendi çabalarıyla enkaz altından çıkan çoğunluğu yaşlı insanlarla konuştuklarını belirten doktorların öne çıkan tespitleri şöyle:

“Gözyaşları ve travma altında depremzedeler yaşadıklarını aktardılar. Şimdiye kadar devlet yardımı neredeyse hiç gelmemişti. Sadece kış ortamına uygun olmayan çadırlar vardı. Almanya’da çalışma yürüten bir Kürt kurumu bu köylere ilk konteynerleri getirdi. Sivil yardımın devlet yardımından çok daha güçlü, koordineli ve sürekli olması dikkat çekiciydi.”

“Depremde hayatta kalmak için ilk 72 saat çok önemli” diyen Medico gözlemcileri, hayatta kalmayı başaranlar yakınlarının seslerini ve yardım çığlıklarını ilk günlerde duyduklarını ancak AFAD’ın yardım ve kurtartma ekiplerinin gelmemesi sonucu soğuktan donarak yaşamını yitirdiğini aktardı. 

AFAD hayatları söndürdü 

AFAD’ın bu vahim yetersizliği gittiğimiz her köy, şehir, ve ilçede bir isyan olarak karşımıza çıktı. Böylelikle devlet ikinci bir afeti yarattı. Görüştüğümüz mimar, mühendis, itfaiyeci ve doktorlar devletin bir nevi özellikle yardım göndermediğini, personel var ise ekipmanın, ekipman var ise personelin olmadığını belirterek, gelen yardım ekiplerinin önüne engel koyulduğunu ve bir devlet felaketi ile karşı karşıya olduklarını aktardılar.

AKP logosuyla geçişleri sağlandı!

Acil yardım TIR’larına el koyan AFAD ve devlet yetkilileri, kamuoyuna kendi yardımları gibi yansıttı. Bazı sivil toplum kuruluşları ise yardım konvoylarının geçişlerini kolaylaştırmak için kendi elleri ile yardım araçlarına AKP logosu yapıştırarak depremzedelere ulaşmayı başardıklarını aktardı.  

Kayyum yardımlara el koydu

Pazarcık’ta bulunan kriz yardım merkezine kayyum atanmasına şahit olduk. Polis ve askerler tüm erzaklara el koydu, çalışan gönüllülerini devlet sistemine boyun eğmeleri gerektiğini ya da tutuklanacaklarını belirterek tehdit etti. Bu vahim süreçte ortaya çıkan öz örgütlenmeyle birlikte çalışmak yerine bu ekiplerin engellenmesi dayanışmayı yok etmekten başka bir şey değil.”

Ardından Amed’e geçen doktorlar, kentte muazzam bir dayanışma ve kriz yönetimine şahit olduklarını kaydetti. 

Dayanışma sürmeli

Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık %17’sinin depremden etkilendiğine, 1 milyonun üstünde kişinin evsiz kaldığına vurgu yapılan raporda, devletin halkı göçe teşvik ederek Kürtlerin yaşadığı bölgelerdeki demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığı da kaydedildi. 

Depremde devletin sorumluluğuna işaret edilen raporda, “Görünen ve yaşanan vahim ihlaller için OHAL ilanından kaynaklı yakın zamanda bağımsız bir soruşturma yapılması mümkün değil” denilerek, yardımların ve dayanışmanın devam etmesi için uluslarası kamuoyuna da görev düştüğü kaydedildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.