Mehmet Bal 573 gündür nerede?

  • Cezaevindeki oğlunu ziyaret etmek için Batman’dan İstanbul’a gelen Mehmet Bal’dan 24 Ocak 2020’den bu yana haber alınamıyor.

 

MASİS HESKİF - ANKARA

59 yaşındaki Mehmet Bal, 573 gündür kayıp. Aile, Mehmet Bal’ın bulunması için başvurdukları devlet kurumlarından olumlu yanıt alamıyor. Ailenin avukatı Baran Çelik ise doyanın araştırılmadan takipsizlikle sonuçlandırılmasına tepkili.

Batman’dan İstanbul’a cezaevindeki oğlunu ziyaret etmek için gelen Bal, Bağcılar’da Bekirhanlılar Derneği’nde akrabalarıyla vakit geçirirken kendisine gelen bir telefon üzerine Kadıköy’e geçmek için Eminönü vapuruna biner. En son vapura binerken görünen Bal’dan o zamandan bu yana haber alınamıyor. Savcılığa başvuran ailenin, Bal’ın telefon sinyallerinin araştırılması, sinyallere ulaşma talepleri reddedildi. Bal’ın bulunması için başlatılan soruşturma, Bal kaybolduktan iki ay sonra “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verilerek takipsizlikle sonuçlandı. Tüm çabaları sonuçsuz kalan ve 573 gündür babalarından haber alamayan Bal Ailesi, yetkililerin Mehmet Bal’ı bulmak istemediğini söyledi.

‘Telefon kaydı yok’

Babasının İstanbul’a geldikten 4-5 saat sonra bir anda ortadan kaybolduğunu belirten Mehmet Bal’ın oğlu Ercan Bal, babasının dernekten ayrılırken bir arkadaşını görmeye gideceğini söylediğini belirtti. Bal, “Babamın bu arkadaşını tanımıyoruz. Kadıköy’de bildiğimiz, tanığımız arkadaşı ya da yakınımız yok. Telefonun kimden geldiğini de bilmiyoruz. Telefon kayıtlarını araştırdığımız zaman kendisine gelen telefon kaydı da görünmüyor. Babamın yanındakilerin anlattıklarına göre babam dernekte bulunduğu sırada 3-4 defa telefonu çalıyor. En son telefon çaldığı zaman da dernekten çıkıp derneğin önünde telefonla konuşuyor. Ondan sonra da gidiyor” diye konuştu.

O olay farklı, bu olay farklı

Babasının bulunması için emniyet, adliye gibi gerekli tüm devlet kurumlarına başvurduklarını vurgulayan Bal, ilk günden beri hiçbir devlet kurumundan sağlıklı, iyi niyetli, olumlu bir yaklaşım görmediklerinin altını çizdi. Karakola ilk başvuru yaptıklarında kendilerinin Gayrettepe Karakolu’na yönlendirildiklerini ve orada da polislerin sert tavrıyla karşılaştıklarını söyleyen Bal, “Karakoldakiler bize, ‘Buraya her gün gelmeyin, binlerce kayıp var. Her gün sizinle mi uğraşacağız. Araya kimseyi de koymayın’ denildi. Savcılığa başvurduğumuzda da abim savcılığa; ‘Bursa’da iki dağcı kayboldu. 2 saatte o dağcıları buldunuz. Babamı neden bulamıyorsunuz’ dedi. Savcı bize ‘O olay farklı bu olay farklı’ yanıtını verdi. ‘Farkı ne?’ diye sorduğumuzda ise konuyu kapatıyordu. Zaten dosyamızı da bir buçuk aylık gibi bir süreçte de kapattılar” ifadelerini kullandı.

Telefon kayıtları nerede?

Bal, “Babamın en son kiminle telefonda görüştüğü kayıtlarda var ama kaybolduğu saatlerde kiminle konuştuğuna dair herhangi bir kayıt ortada yok. Bize verilen kayıt listesinde hep aile üyelerinin aramaları vardı. Ama arkadaşlarının yanından tam ayrıldığı saatte kiminle konuştuğunu, kendisini kimin aradığı bulunmuyor ya da bize özellikle göstermiyorlar. Tamamen olayı geçiştirme, oyalama derdindeler” diyerek devlet yetkililerinin ilgisizliğine dikkat çekti.

Görüntüler neden yok?

“İstanbul’un her sokağında var olan kameralar bir anda hiç yokmuş gibi hareket ediliyor” diyen Bal, şöyle devam etti: “Babamın emniyetteki son görüntüsü Eminönü-Kadıköy vapuruna bindiği zamana ait. Vapurun içinde ya da Kadıköy’e indiği zamana ait herhangi bir görüntü mevcut değil. Beni karakola çağırdıkları zaman onlara ‘Kadıköy Meydanı’nda binlerce kamera var. Vapurların içinde, dışında da onlarca kamera var. Nerede bu görüntüler?’ diye sorduğumda yanıt alamıyorum. Polis bana vapur iskeleye yanaştığında açılan kapaktaki kalabalığa ait bir fotoğraf gösteriyor ve bana, ‘Bu kalabalıkta babanı nasıl bulayım?’ diyor.”

Bal, devlet isterse babasını 24 saat içinde bulabileceğini söyledi.

Dosya araştırılmadan kapatıldı

Bal Ailesi’nin avukatı Baran Çelik ise suç duyurusunda bulundukları Bakırköy Cumhuriyet Savcılığının bir aylık süreçte ve yeterli araştırmayı yapmadan dosya hakkında takipsizlik kararı verdiğini aktardı. Çelik, “Takipsizlik kararı verildiğinde detaylı araştırma yapılmayan iki önemli husus vardı. Bunlardan ilki; müvekkilin Kadıköy’de indiği vapurdan gidiş yönünü gösteren kameraların incelenmemiş olması. Bu konu önemli çünkü Eminönü’nden vapura bindiğini gösteren kamera kayıtları var, ancak vapurdan inişini gösteren görüntüler yok. İniş anını gösteren kamera incelenmiş ve kendisi bu kamerada tespit edilememiştir. Ancak o bölgede çok fazla kamera varken bunları talep etmemize rağmen araştırılmadan takipsizlik kararı verildi” şeklinde konuştu.

Savcılık kayıtsız

İkinci hususun ise kaybolduktan bir ay sonra oğlunun tanınmayan bir numara tarafından aranması ve arayan kişinin Mehmet Bal ile bir hafta önce konuştuğunu söylemesi hususu olduğunu vurgulayan Çelik, “Bu görüşmede garip diye belirteceğimiz sorular sorulmuş ve bu şahıs şüphelenmemize neden olmuştur. Bu görüşmeden savcılık haberdar edilmiş, söz konusu numara savcılığı bildirilmiş ve ifadesine başvurulması istenmişse de bu yapılmamıştır. Savcılık kaleminde bu numara, telefon ile aranıp görüşme yapılmıştır. Ancak bu yöntem güvenilir ve sağlıklı değildir. Zira kişi telefonda söylediği isim bile gerçek olmayabilir” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nden yanıt yok

Tüm bu hususlar eksik olmasına rağmen savcılığın dosya hakkında takipsizlik kararı vermesini eleştiren Çelik, bu duruma ilişkin yaptıkları itirazın da Sulh Ceza Hakimliğince reddedildiğine dikkat çekti. Çelik, bu ret kararı üzerine etkin bir soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldığını ama henüz bir yanıt verilmediğini kaydetti.

Bal’ın kaybedildiği endişesi

Yetkililerin dosyaya önem vermediğini, eksik araştırma yaptığını vurgulayan Çelik, şunları ekledi: “Gerek 90’larda gözaltına alınıp kaybedilmeler gerekse de 15 Temmuz sonrası yapılan kaybedilmeler düşünüldüğünde ailenin ve bizim endişelerimiz anlaşılacaktır. Yetkili makamlar da bu endişeleri gidermek yerine, dosya hakkında hızlıca verilen bu takipsizlik ve eksik araştırma şüphelerimizi arttırmıştır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.