Mısır’da kadın sünnetine karşı kampanya

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mısır’da, uzun yıllar kanunlarda kabahat olarak geçen, ancak 2016 tarihinden bu yana suç kapsamına alınan kadın sünnetine karşı kampanya başlatıldı. 

 KAHİRE

Kadın Sünnetini Ortadan Kaldırma Ulusal Komitesi öncülüğünde sürdürülecek olan kampanya kapsamında kapılar tek tek çalınacak ve bilinçlendirme çalışması yürütülecek. Kampanya 12 -14 Haziran tarihleri arasında Mısır’ın tüm vilayetlerinde sürecek.

Kampanya, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Sisi tarafından onaylanan kadın sünneti cezasını sertleştirmek için Ceza Kanunu’nun bazı hükümlerinde değişiklik yapılmasını öngören 2021 tarihli 10 Sayılı Kanun hükümlerine ilişkin yasal mesajların tanıtılmasını amaçlıyor.

Mısır, ülke kültürüne derinden gömülü olan bu uygulamayı sona erdirmek amacıyla kadın sünnetine karışanlara 20 yıla kadar ağır hapis cezaları öngörüyor.

Buna göre,

  • Kadın sünnetinden suçlu bulunanlar en az 5 yıl hapis cezasına çarptırılacak.
  • Prosedür mağdurun kalıcı sakatlığına neden olduysa, ceza yedi yıla çıkarılacak.
  • Mağdurun ölümüyle sonuçlandığında, en az 10 yıl, en fazla 20 yıl ceza verilecek.
  • Kadın sünneti uygulaması, hem İslam’da hem de Hristiyanlıkta onlarca yıldır sürüyor. Bazıları, kadınların zina etmelerini engelleyerek iffetlerini teşvik ettiğine inanıyor, kimileri için kültürel bir gereklilik, kimileri içinse dini bir ritüeldir.
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.