MİT kuryesi Semen neden sorgulanmıyor

Dünya Haberleri —

Ruhi Semen

Ruhi Semen

  • Almanya İçişleri Bakanlığı, Paris katliamının tetikçisi Ömer Güney’in işbirlikçisi Ruhi Semen’e ilişkin Sol Parti’nin yönelttiği soruların çoğunu yanıtsız bıraktı. Bakanlık, sadece Fransa’nın Semen hakkında 2014 yılında Almanya’yı bilgilendirdiğini açıkladı.

 

9 Ocak 2013 günü Fransa’nın başkenti Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez MİT tetikçisi  Ömer Güney güney tarafından katledildi.

17 Aralık 2016’da Fransa’da kaldığı cezaevinde şüpheli bir şekilde ölen Güney’in Almanya’daki işbirlikçisi Ruhi Semen’in rolü hala tam olarak aydınlatılmadı.

Ömer Güney’in Almanya’daki yakın arkadaşı olan ve cezaevinde ziyaret eden Semen’e ilişkin geçtiğimiz günlerde Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut Federal Meclis’e bir soru önerisi verdi. Akbulut, Ömer Güney’i cezaevinden kaçırma girişimi başta olmak üzere Semen’in katliamdaki rolüne dair Alman güvenlik birimlerinin bilgi sahip olup olmadığını sordu.

Kişisel bilgiler açıklanamazmış!

Ayrıca Ruhi Semen’in Fransa’nın talebiyle Almanya’da ifadesinin alınıp alınmadığı, hakkında devam eden bir soruşturmanın olup olmadığı gibi 9 farklı maddeden oluşan sorulara Merkel hükümeti adına İçişleri Bakanlığı yanıt verdi. Soruların çoğuna “Kişisel bilgiler açıklanmaz” yanıtını verilirken, Federal savcılığın Güney’in işbirlikçisi hakkında soruşturma açmadığı aktarıldı. İçişleri Bakanlığı’nın yanıtları arasında şu ifade dikkat çekti: “Federal Hükümet’in elinde R.S.’nin (Ruhi Semen) 2013 yılındaki cinayetlere karışıp karışmadığına dair bilgi yok.” Halbuki 9 Ocak katliamından önce Güney’in Semen’le Ankara’da görüştüğü ve daha sonra da onu cezaevinden kaçırmaya çalıştığı ortaya çıkmıştı.

Araları bozulmasın diye...

Fransa’nın 8 Ocak 2014 günü Semen hakkında Almanya’yı bilgilendirdiğini aktaran bakanlık devamla “Şu ana kadar Fransa ile iyi düzeyde devam eden ortak çalışmamızı zora sokacak bilgiler açıklanmaz” ifadesini kullandı. Yanıtın devamında “Kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokacak bilgiler açıklanmaz” denilerek Semen hakkındaa bilgi paylaşımından da kaçınıldı. İçişleri Bakanlığı’nın sözünü ettiği 8 Ocak 2014 tarihi ise Semen’in Ömer Güney ile cezaevinde yaptığı görüşmenin sonrasına tekabül ediyor. 4 Ocak 2014 günü Güney’i cezaevinde ziyaret eden Semen’in MİT’e kuryelik yaptığı tespit edilmişti.

Şimdi DİTİB'de yer alıyor

Katil Ömer Güney MİT’e iletmek istediği not ile cezaevinden kaçış planını Semen’e iletmiş ve bu kaçış planı daha sonra deşifre olmuştu. Alman devletinin polis ve yargı birimleri tarafından sorgulanmayan Ruhi Semen ardından soluğu Türkiye’de almıştı. Yıllar sonra Almanya’ya dönen Semen, MİT’in şubesi gibi çalışan DİTİB’deki faaliyetlerine kaldığı yerden devam ediyor.

Bildiklerinizi açıklayın

İçişleri Bakanlığı’nın yanıtına ilişkin açıklama yapan Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut ise Almanya ve Fransa’ya “9 Ocak katliamına ilişkin bildiklerinizi açıklayın” çağrısını yaptı. Merkel hükümetinin verdiği yanıtları yetersiz bulan Akbulut, bu olayın Almanya ve Avrupa’da yaşayan Kürtler üzerinde ciddi bir etki yarattığını, Kürt kamuoyunu bu konuda aydınlatılma görevinin de iki ülkeye düştüğüne dikkat çekti.

Pekin'in açık itirafı

Geçtiğimiz günlerde Türk Genelkurmay’ın eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in Paris katliamına ilişkin itirafına da dikkat çeken Akbulut devamla şu çağrıda bulundu: “Pekin açıkça Avrupa'da suikastlar yapılmalı dedi. Bu açıklamadan sonra başta Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri bir daha benzer katliam ve suikastların yaşanmaması tedbirler almalı. En önemlisi de son dönemlerde artan MİT’in Avrupa’daki faaliyetlerine önüne mutlaka geçilmeli.” ANF/BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.