MSD çözüme zorlayacak

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) 4. Kongresi

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) 4. Kongresi

  • Demokratik Suriye Meclisi (MSD) 4. Kongresi, 400 delegenin katılımıyla Reqa’da yapıldı. MSD, yeni Toplumsal Sözleşme de dikkat alınarak, hem fonksiyon ve işleyişinde değişimlere gitti hem de yeni eşbaşkanlarla devam edecek.
  • Leyla Qereh Man ile birlikte MSD Eşbaşkanlığına seçilen Mehmûd El Mislet, Suriye’de çözüm için daha fazla çaba sarfedeceklerini ve Suriye-Suriye diyaloguna öncelik vereceklerini söyledi.

MSD 4. Kongresi’nde Leyla Qereh Man ve Mehmûd El Mislet, MSD Eşbaşkanlığına seçildi.

MSD 4. Kongresi, Reqa’da “Suriye halklarının birliği siyasi çözümün ve demokratik, çoğulcu ve merkezi olmayan bir Suriye’nin kurulmasının temelidir” sloganıyla önceki gün yapıldı. Kongrede, siyasi belge ve MSD tüzüğü tartışılıp onaylandıktan sonra, Suriye krizinin çözümüne yönelik sunulan yol haritası, bazı değişikliklerin ardından onaylandı. Yol haritasında yer alan bazı maddeler şöyle:

* Genel ateşkes ilan edilmeli, Suriye topraklarına yönelik tüm dış saldırılar sona erdirilmeli ve uluslararası gözetim altında terörle mücadele devam etmelidir.

* Tutuklanan ve kaçırılanlar bırakılmalı, kayıp edilenlerin akıbeti açıklanmalı.

* Yabancı tüm silahlı militanlar Suriye topraklarından çıkmalı ve bu uluslararası bir kararla sağlanmalı.

* Ambargo uygulanan tüm bölgelerdeki ambargo sonlandırılmalı ve uluslararası insani örgütler, Suriye’nin tüm bölgelerinde çalışmalarını yürütmeli; Suriye üzerindeki ekonomik cezalar kaldırılmalı, iç ticaret hareketliliği canlanmalı.

* Suriye’yi yeniden inşa edecek devletler için uluslararası bir kongre düzenlenmeli.

* Her bölgedeki demografik yapının değiştirilmesi uluslararası hukuka aykırıdır ve bunun üzerine çözüm çalışmaları yapılmalı.

* BM kuruluşlarının yardımıyla göçmen ve mültecilerin geri dönüşü için uygun koşulların hazırlanmasına derhal başlanması.

* Diyalog sürdürülmeli ve tüm tarafların katılımıyla öneriler sunulmalıdır. Geleceğin Suriye'si konusunda fikir birliğine varılması sağlanmalıdır.

* İşgale son verilmeli ve tüm yabancı güçler, Suriye topraklarını terk etmelidir.

Barışçıl yöntemlerle çözüm

* Çözüm, ilgili uluslararası kararlara göre diyalog ve karşılıklı anlaşmalarla olmalı. Arabulucu taraflar, kalıcı bir çözümü savunmalıdır.

* Suriye Ulusal Kongre’ne yönelik çalışmalar yapılacak. Genel Kurucu Meclis kurulup, hukuk ve denetim görevlerini yerine getirecek ve tüm Suriyelileri adil bir şekilde temsil edecek.

* Geniş yetkilere sahip bir geçici hükümet kurulmalıdır.

* Mevcut anayasa çalışmaları durdurularak anayasal kurallar açıklanmalı ve yeni demokratik anayasa projesini oluşturacak bir komite oluşturulmalıdır.

* Demokratik geçiş çalışmalarına zaman tanınmalı ki, nihayet yeni anayasaya göre ulusal düzeyde genel seçimler yapılabilsin.

* Tüm yasalar, ırkçılıktan arındırılmalıdır.

* Adalet, Huzur ve Güvenlik Kurulu oluşturulmalı ve adalet sağlanmalıdır.

* Askeri konsey kurulmalı ve silahlı güçler, siyasi çözüme inanmalı, yeni ulusal orduya katılmalı ve güvenlik sistemi yeniden inşa edilmelidir.

* Ekonomi Meclisi kurulmalı ve ulusal ekonominin yeniden inşası için çalışmalıdır.

* Kadınlar siyasi çalışmalara zorunlu bir şartmış gibi katılmalıdır.

* Gençliğin demokratik geçiş sürecine katılımı sağlanmalıdır.

* Siyasi çalışmayla, gücün merkezileşmesine son verilmeli, temel bir demokratik değişim yaratılmalıdır. Suriye'yi demokratik çoğulcu ademi merkeziyetçilik sistemine göre yeniden inşa etmek gerekiyor.

Mazlum Ebdî’nin mesajı

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî de kongreye Zoom programı aracılığıyla katıldı. MSD projesini Suriye'deki siyasi çatışma, savaş ve teröre son vermenin temel alternatifi ve tek çözüm yolu olarak değerlendiren Ebdî, dışa bağımlı bir dönemde olan Suriye rejimi ve muhalefetin, çatışmaya çözüm bulamadıklarını belirtti.

Ebdî, “Son yıllarda tarihi kazanımlar elde ettik; Özerk Yönetim ve kurumlarının kurulması, Suriye güçleri ve ulusal muhalefetin önde gelen isimleriyle sağladığımız diyaloglar ve diğer birçok politik dosyanın yönetimi gibi önemli adımlar attık. Ayrıca, bölgedeki yurttaşlar ve aşiretlerle birlikte başarılı faaliyetler yürütüldü. Bu zaferlerimizin yarattığı gurur, bizi daha da motive ediyor ve gelecekte daha büyük başarılara ulaşma arzumuzu artırıyor” dedi.

Ebdî, Türk devletinin bölgede genişleme amacıyla devam eden saldırılarına rağmen kongrenin gerçekleştiğine dikkat çekerek, Suriye'nin önünde duran meselelerin tüm Suriyelileri ilgilendirdiğini vurguladı. Şam hükümetinin siyasi çözümden yana olmadığını belirten Ebdî, dış müdahaleye açık olan Şam hükümetinin bölgedeki krize ilişkin herhangi bir siyasi çözümü de olmadığını kaydetti. Bu durumun Dêrazor’da yaşanan son olaylarda gözler önünde olduğunu vurgulayan Ebdî, QSD’nin MSD kongresinde alınan tüm kararlara destek vereceğini belirtti.

 

 

Yeni eşbaşkanlar seçildi

Gün boyu süren tartışmaların ardından yapılan seçimde MSD Eşbaşkanlığına Leyla Qereh Man ve Mehmûd El Mislet seçildi.

Leyla Qereh Man, 1980’de Efrîn'de doğdu. Halep ve Efrîn'deki kadın çalışmalarından sonra Lübnan'daki siyasi faaliyetlerini Kongra Star'ın diplomatik ilişkiler temsilcisi olarak yürüttü. MSD 3. Kongresi'nde Başkanlık Meclisi üyesi ve Eşbaşkanlık Yardımcısı görevini üstlendi. 2020’de Suriye’nin Geleceği Partisi'ne katıldı ve partinin başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Mehmûd El Mislet, 1974’te Hesekê'de dünyaya geldi. Uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yaptı. ABD’deki Ohio Üniversitesi ve Oberlin Üniversitesi'nde ders verdi. 2014’te yasaklı siyasi örgüte üye olduğu gerekçesiyle Şam hükümeti tarafından tutuklandı.

Suriyeliler arası diyalog

Yeni seçilen Eşbaşkan Mehmûd El Muselet, Suriyeler arası diyaloğun etkinleştirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağını, bunun yanında Suriye krizinde etkin olan taraf ve devletlerle ilişkiler kurulacağını söyledi. Suriye'nin, Suriye topraklarının tamamı üzerinde egemenliğini yeniden tesis etme; demografik değişim ve asıl sakinlerin göçüne yönelik tüm planları reddetme hakkına sahip olduğunu belirten El Mislet, güçlü bir ekip çalışmasıyla Suriye geleceğinin daha iyi olacağını kaydetti. El Mislet, "Suriye halkının güvenine layık olacağız. Suriye krizinin çözümü dış müdahalelere yer verilmeden Suriye-Suriye diyaloguyla olmalı. Yaşanan krize çözüm bulmak için en üst düzeyde çaba sarf edeceğiz. Ekibimize güveniyoruz. Güzel sonuçlar elde edeceğiz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.