Mülteci kampında taciz

Kadın Haberleri —

Leyla Canan Algin

Leyla Canan Algin

  • Erfurt'da kampta çalışan görevlinin tacizine uğradığını söyleyen 3 çocuk annesi Leyla Canan Algin, ifade vermek için gittiğinde polislerin tacizciyi savunduğunu ve şikayetini geri çekmesi için kendisine baskı yapıldığını söyledi.

DENİZ BABİR / ERFURT

Adana’da yaşadığı zorluklardan ve eşinin şiddetinden kaçan 3 çocuk annesi Leyla Canan Algin, Almanya’da iltica ettiği kampta tacize uğradı. 

Adana'dan Almanya'ya geçene kadar büyük zorluklarla karşı karşıya kalan Leyla Canan Algin, çocuklarıyla beraber yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Balkanlar üzerinden Slovakya saatlerce yürüdüğümüz ormanda sabaha doğru üç çocuğumla beraber yakalandık. 3 gün nezarethanede kaldık. Üzerimde olan son 750 euromuzu da polisler aldı. Sonra Slovakya’da 15 gün bir kampta tutular. Burada güvende olmadığımız için tekrardan bizi getiren şebeke ile bağlantı kurarak buradan çıkmak istedik. Şebeke beni ve çocuklarımı bu kamptan alarak Bosna-Hersek’e götürdü."

Kamp görevlisi taciz etti

Bosna-Hersek’de yaklaşık 8 ay kaldıklarını, ardından Almanya'ya geçtiklerini söyleyen Algin, "Erfurt’a yakın Suhl Kampı'nda ilticada bulunmak için başvuru yaptık" dedi. Ancak Algin, kampa yerleştikten sonra yeni bir sorun ile mücadele etmek zorunda kaldı. Kampta bir görevlinin tacizine uğrayan  Algin, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kendisi kampın sosyal kısmında çalışan bir görevli. Birden bana transferin geldi mi, gelmedi mi diye sordu. Ben de elimdeki mahkeme kağıdını göstererek bu var ama transferim daha gelmedi dedim. Bana, 'kamp kartın yanındaysa gel içeride dosyana bakalım' dedi. Fakat genelde açık olan kapıyı ne hikmetse kapattı. Sonra bana doğru geldi ve kartı aldı, sisteme baktı ve transferimin haftaya başka yere çıktığını söyledi. Bu esnada 'sen çocuklarınla tek mi yaşıyorsun' diye sordu. Ben tam kapıya doğru yöneldiğimde birden beni tutup kendisine doğru çekti ve taciz etti. Bu esnada bağırmaya başladım ve direk oradan çıktım."

Örtbas etmeye çalıştılar

Olayın kamp görevlileri tarafından kapatılmaya çalışıldığını dile getiren Algin, kampta Kürt bir yurttaşa yaşadığı olayı anlattığını belitti. Şikayetçi olmak istediğini ancak kampta bulunan polisler tarafından olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını dile getiren Algin, ifade vermek için gittiğinde polislerin tacizciyi savunduğunu dile getirdi. Kampta bulunan görevli bir kadının da şikayetini geri çekmesi için kendisine baskı yaptığını söyleyen Algin, "Polisler bana 'sen evli bir adama iftira atıyorsun, biz sana inanmıyoruz, sen suçlusun' dedi. İfadem alınmadan bana bunlar söylendi. Kampın kirliliklerini örtbas etmeye çalışarak bu olayı kapatmaya çalıştıklarını anladım" diye konuştu.

Teşhir edeceğim

Daha önce başka kadınların da aynı kampta benzer şeyler yaşadığını ve olayın sonuna kadar takipçisi olacağını kaydeden Algin, sözlerini şöyle noktaladı: "Haklarımı arayacağım. Kimse bizleri zayıf olarak görmesin bu hukuk mücadelesini vereceğim. Herkesten bana destek olmalarını bekliyorum. Ben bu taciz olayını yaşadığım için başkalarının yaşamasını istemiyorum ve bunu her yerde teşhir etmek istiyorum." 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.