Mülteciler Ruanda’ya gönderiliyor

Dünya Haberleri —

Her yıl binlerce kişi Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye giriş yapıyor.

Her yıl binlerce kişi Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye giriş yapıyor.

  • İngiliz yargısı, hükümetin mültecilerin zorla Ruanda'ya toplu olarak sınır dışı edilmesi planına yapılan itirazı reddetti. BM, “uluslararası sözleşmelere aykırı” diyerek kararı kınadı.

İngiliz hükümetinin ülkeye kaçak yollarla giren sığınmacıların toplu olarak Ruanda'ya gönderilmesine yönelik planı mülteci yardım kuruluşu Asylum Aid tarafından temyiz mahkemesine taşındı. Ancak yüksek mahkeme sığınmacılarla ilgili toplu sınır dışı kararının uygulanmasına hükmetti. Mahkemenin onayıyla birlikte sınır dışı merkezlerinde zorla tutulan çok sayıda mültecinin gruplar halinde Ruanda’ya gönderilmeye başlanacağı öğrenildi. 30 kişilik ilk mülteci kafilesinin 14 Haziran Salı günü uçakla Ruanda’ya gönderileceği açıklanmıştı.

Anlaşma ne içeriyor?

İngiltere 14 Nisan'da doğu Afrika ülkesi Ruanda'nın hükümetiyle tartışmalı bir anlaşmaya imza atmış, Ruanda 151 milyon dolar karşılığında mültecileri kabul etmeye razı olmuştu. 

Anlaşmaya göre, düzensiz göçmenler sığınma başvurularını bundan sonra İngiltere’de değil Ruanda’da yapacaklar. Olumlu yanıt alanlara Ruanda'da 5 yıllık oturum hakkı verilecek. Sığınma başvurusu reddedilenlerin önüne ise üç seçenek sunulacak: Ruanda’da göçmen statüsü yaşamak, kendi ülkelerine gitme ya da oturum hakkına sahip oldukları başka bir ülkeye gönderilmek. 

Ruanda güvenliymiş!

İngiltere İçişleri Bakanlığı bu uygulamanın insanları tehlikeli şekilde tekneyle yolculuk yapmaktan caydıracağını öne sürüyor. Mahkemenin kararını memnuniyetle karşılayan Başbakan Boris Johnson da sık sık insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Ruanda’nın “dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olduğunu” iddia ederek buraya gönderilecek göçmenlerin güven ve refah içinde yaşayacağını öne sürdü. 

Ruanda parasına bakıyor

Alacağı her göçmene karşı İngiltere’den yüklü miktarda mali destek alacak olan Ruanda hükümeti ise planı uygulamaya oldukça hevesli. İngiliz basınına konuşan Ruanda Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili, “İngiltere istediği kadar kişiyi bize gönderebilir. Bunun için yeterli kapasitemiz mevcuttur, bu rakam 10 bin de olabilir” dedi.

Karar tepkiyle karşılandı

İngiltere’deki mülteci kurumları ile hukukçular, yüksek mahkemeden onay alan hükümetin planının güvenli olmadığına dikkat çekiyor. Göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesi planına sert biçimde karşı çıkan ve yüksek mahkemenin kararı eleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği de İngiltere’nin bu planla sığınma temin etme sorumluluğundan kaçtığını ve Mülteci Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dikkat çekiyor.

Mülteci geçmişi kötü

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi mülteci geçmişi kötü olan Ruanda'nın bir davada gerekli olan sığınmacı statüsü değerlendirmelerini yapacak kapasiteye veya altyapıya sahip olmadığını ifade etti.

Hükümet inandırıcı değil

Grandi, İngiliz hükümetinin planın asıl amacının sığınmacıları tehlikeli tekne yolculuklarından kurtarmak olduğu yönündeki tezinin de kabul edilmez olduğunu söyledi ve ekledi: “Tersi olsaydı belki tartışabilirdik ama burada sorumluluğunu başka bir ülkeye, Ruanda'ya ihraç etmeye çalışan bir ülkeden bahsediyoruz. İnsanları tehlikeli yolculuklardan kurtarmak kesinlikle harika ama bunu yapmanın doğru yolu bu mu? Ben hiç öyle düşünmüyorum.”

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.