Mültecileri tarayanlar gözaltına bile alınmadı

.

.

  • Asker ve koruculardan oluşan Türk devlet güçlerinin, Van'da göçmenlerin bulunduğu aracı taramasına tanıklık eden köylüler, bir değil üç kişinin katledildiğini, cinayet işleyen korucuların gözaltına bile alınmadığını söyledi.

Van’ın Saray ilçesine bağlı Karahisar köyünde göçmenleri taşıyan minibüse, korucu ve jandarmanın 'dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle' ateş açıldı. Van Valiliği “Meydana gelen olayda seken kurşunlardan 1 göçmen hayatını kaybetmiş, 12 düzensiz göçmen ise hafif şekilde yaralanmıştır” açıklamasında bulundu.

Ulaştığımız ve güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir köy sakininin gazetemize verdiği bilgi ise Valilik açıklamasını yalanlıyor. Köylerinin İran sınırına yakın, göçmenlerin geçiş güzergahı olarak bu yolu seçtiğini belirten köy sakini, karakolun köylerinin hemen arkasındaki tepede, geçiş yollarını görebilecek bir noktada olduğunu söyledi. Olayın 3 Temmuz Pazar günü saat 16.00 civarında köy içerisinde gerçekleştiğini kaydeden köylü, minibüste 40’a yakın göçmenin olduğunu ifade etti. 

Yaylım ateşi açıldı

Köy meydanının okula yakın olduğunu, burada her zaman asker ve korucuların nöbet tuttuğunu anımsatan köylü, Pazar günü bu noktada 2 korucu ve 2 askerin nöbet tuttuğunu belirtti. Minibüs noktadan geçmeye çalışırken ‘dur ihtarı’ yapıldığını, göçmen dolu aracın ise durmadığını aktaran köy sakini, korucu ve askerlerin araca yaylım ateşi açtığını söyledi.

Çıkmazda ateşe devam

Aracın ana yoldan çıkarak çıkmaz bir sokağa girdiğini, buradan yaralı birçok göçmenin fırsat bilerek kaçtığını; çıkmaz sokakta dahi aracın taranmaya devam edildiğini paylaşan köy sakini yüzlerce merminin araca isabet ettiğini vurguladı. 

Bir değil 3 kişi mi?

Yaşananlara şahitlik eden köylü, aralarında yaralı göçmenlerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişinin şoförle birlikte kaçtığını söyleyerek, “Kaçabilenler kaçtı. Kalan 10 göçmenden birisi çocuk, birisi kadın toplam üç kişi maalesef silahlı saldırıdan dolayı hayatlarını kaybetti” dedi. Köy sakini, valiliğin ‘bir kişi öldü’ açıklamasının doğru olmadığını savundu. 

Çocuk öldü, anne yaralandı

Afgan bir kadın göçmenin yaralı olduğunu, araçla hastaneye görülürken yolda hayatını kaybettiği bilgisini de paylaşan köy sakini, yaşamını yitiren çocuğun annesinin ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını söyledi. 

Korucular Barış ve Kütaz

“Okullar tatil ve ot biçme zamanı. Dolayısıyla köy kalabalık değildi” diyen köy sakini, bu durumun büyük bir katliamın önüne geçtiğinin de altını çizerek, göçmenleri katleden iki korucunun isminin ise Barış Üye ve Kütaz Atlı olduğunu paylaştı. 
Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, dosyaya gizlilik kararı konulduğu, korucuların ise henüz gözaltına alınmadığı bildirildi. 

Yaralılar var 

Aracın köy dışında kolayca önünün kesilebileceğini de dile getiren köy sakini, “Araç zaten çıkmaz sokağa girmiş. İnsanlar bile bile katledildi” diyerek yaşananları “vahşet” olarak nitelendirdi. Hastaneye kaç yaralı göçmenin taşındığını bilemediklerini de belirten köy sakini, ağır yaralılar olduğunu kaydetti.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.