Münih davasında itiraza ret

Dünya Haberleri —

Müslüm Elma

Müslüm Elma

  • Münih’te 10 devrimciye 7 yıla kadar verilen hapis cezasına yapılan itiraz reddedildi. Karar ardından yargılanan kişilerin yeniden tutuklanması söz konusu. 

Kamuoyunda “Münih Komünistler Davası” olarak bilinen ve 5 yılı aşkın süren mahkemenin sonuçlarına ilişkin avukatların yaptığı temyiz başvurusu Federal Yüksek Mahkeme (BGH) tarafından reddedildi. Böylece Münih Eyalet Mahkemesi’nin verdiği uzun hapis cezaları da onanmış oldu. Mahkeme, yargılanan 10 devrimciye Alman Ceza Kanunu’nun 129 ve 129 a/b yasasına dayanarak 2 yıl 9 ay ile 6 yıl 6 ay arasında hapis cezası vermişti. 

Yeniden tutuklanabilirler!
Almanya ve Türkiye’nin iş birliğiyle 15 Nisan 2015 tarihinde; TKP/ML yöneticisi oldukları iddiasıyla Almanya, İsviçre, Yunanistan ve Fransa’da sürdürülen operasyonda, M. Elma, E. Aktürk, H. Bern, M. Demir, M. Yeşilçalı, S. Aydın, D. Büyükavcı, D. Pektaş, S. Solmaz, S. Uğur göz altına alınıp tutuklanmıştı. Münih Eyalet Mahkemesinde 17 Haziran 2016 tarihinde görülmeye başlanan dava, 19 Temmuz 2020’de sonuçlanmıştı. Tutuklananlar mahkeme başlamasından birkaç yıl sonra sırasıyla bırakılırken, Türkiye’de uzun süre hapis yatmış, 12 Eylül askeri faşist darbesinde Diyarbakır hapishanesinde uzun yıllar işkence görmüş olan M. Elma davanın son bulduğu güne kadar hapiste tutulmuştu. 
BGH’nın temyiz davasını reddetmesiyle birlikte, aldıkları hapis cezalarının yüksek olmasından dolayı, davada yargılanlardan bazılarının yeniden tutuklanmaları söz konusu. 

Meşrudur, yargılanamaz
Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) yaptığı yazılı açıklamayla BGH’nin verdiği kararı kınarken, “Avrupa’daki yerli ve göçmen demokratik güçleri alınan bu karara karşı ortak mücadele etmeye çağırıyoruz. Her nerede olursa olsun; emperyalizme, kapitalizme, faşizme ve her türden gericiliğe karşı mücadele etmek meşrudur, gerici yasalarla bu kriminalize edilemez. Tüm politik tutsaklara özgürlük! Ceza Yasası’nın 129, 129 a/b paragrafına hayır! Devrimci mücadele meşrudur, yargılanamaz! HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.