NATO, Türkiye için bastırıyor

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tokalaşırken İngiltere Başbakan Boris Johnson, gururla bakıyor.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tokalaşırken İngiltere Başbakan Boris Johnson, gururla bakıyor.

  • NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye'nin endişelerini gidermek için bir yol bulunması gerekiyor" dedi. 

Birkaç gün önce İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yaptıkları başvuru hakkında değerlendirmede bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. İsveç ve Finlandiya'nın NATO katılmaları konusunda ortak bir karara kısa sürede varacağımıza inanıyorum" demişti. Stoltenberg, dün ise "Türkiye ile masaya oturmamız ve endişelerini gidermemiz gerekli. Bunu başaracağımıza güveniyorum" şeklinde konuştu.

İki ülke heyetleri Ankara'da

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkmasıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere iki ülkeden heyetlerin, Çarşamba günü Ankara’ya gideceğini açıkladı. Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Haavisto “İsveç ve Finlandiya olarak heyetlerimizi Ankara’ya gönderiyoruz. Ziyaret yarın gerçekleşecek yani temaslar devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Finlandiya Dışişleri Bakanı “Türkiye’nin terörle ilgili bazı güvenlik kaygılarının olduğunu anlıyoruz. Bu konuların çözülebileceğini düşünüyoruz. Doğrudan İsveç ve Finlandiya’yla bağlantılı değil, diğer NATO ülkeleriyle de ilintili sorunlar olabilir” dedi. 

ABD: Endişeleri giderilir

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks ise ABD’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine yönelik Türkiye’nin endişelerini giderebileceğine inandığını açıkladı. Hicks, Oslo’da Norveçli mevkidaşı ile birlikte yaptığı açıklamada, “Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’nin endişelerini doğrudan giderebileceğine eminiz” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.