NATO’da Türk şantajı

Dünya Haberleri —

NATO pazarlığı

NATO pazarlığı

  • Almanya’nın başkenti Berlin’de hafta sonu düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantısına Finlandiya ve İsveç’in İttifak’a üye olma talepleri ile Türkiye’nin PKK ve YPG’yi pazarlık konusunu yapması ve veto tehdidi damga vurdu.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile Finlandiyalı mevkidaşı Pekka Haavisto, NATO toplantısına konuk statüsünde katıldı. NATO ile şu ana kadar “iyi komşuluk” ilişkileri sürdüren ancak tarafsızlık politikası nedeniyle herhangi bir askeri ittifakın üyesi olmayan iki ülke Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması sonrası bu politikayı değiştirme sinyali vermişti. Finlandiya geçen hafta askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO’ya katılma başvurusu yapma kararı aldıklarını açıklamıştı. 

Başvuru bu hafta
Finlandiya’nın önümüzdeki Çarşamba günü NATO üyeliğine müracaat etmesi bekleniyor. İsveç’in de bu hafta benzer bir adım atması bekleniyor. Ancak söz konusu iki ülkenin NATO’ya katılabilmesi için kendi parlamentolarının yanı sıra İttifak üyesi ülkelerin tümünün onay vermesi gerekiyor.

Erdoğan’dan veto tehdidi
NATO üyesi Türkiye’den ise veto tehdidi geldi. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada iki ülkenin NATO üyeliğini veto edebileceğinin sinyali vermiş ve “Teröristlere misafirhane olan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine olumlu bakmıyoruz” açıklaması yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Reuters’a özel demeç vererek Türkiye’nin tutumunu yumuşattı. Kalın, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda ‘kapıyı tamamen kapatmadığını’ söyledi. 

Pazarlığı Çavuşoğlu yaptı
Toplantıya katılmak üzere Berlin’e giden Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Cumartesi günü Finlandiya ve İsveçli mevkidaşları ile üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. 

‘Terörist’ deyin şartı!
Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı PKK ve YPG’yi pazarlık konusu haline getirdi. Çavuşoğlu, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada “Türkiye’nin tutumunun sebebi gayet açık ve net. Müttefik olacak bir ülkenin açıkça PKK/YPG’ye destek vermemesi gerekiyor. Ayrıca PKK ile mücadelemizden dolayı bize yönelik kısıtlamalar getirdiler” ifadelerini kullandı.

İsveç’ten uzlaşma sinyali
İsveç’in Dışişleri Bakanı Linde, Erdoğan’ın yaptığı açıklamayı değerlendirirken “Avrupa Birliği gibi biz de PKK’nin terör örgütü olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı. 

DAİŞ hatırlatması 
Türkiye’nin suçlamalarına karşılık veren Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto ise terörizmle mücadelenin ülkesi için en önemli konulardan biri olduğunu ve ülkesinin DAİŞ’le mücadeleye yaptığı katkının bunun en önemli kanıtlarından biri olduğunu söyledi. Haavisto, Türkiye ile anlaşma yolu bulabileceklerinden emin olduklarını da ifade etti. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.