Ne dağları ne de alanları bırakmayacağız

Yurt Dışı Haberleri —

Strasbourg AK Oturma Eylemi

Strasbourg AK Oturma Eylemi

  • "Mücadelemiz durmayacaktır. Biz yediden yetmişe Kürt halkı; işgalcileri Kürdistan’dan atana kadar alanları, dağları, ve kentleri bırakmayacağız."

 

BARIŞ BALSEÇER/STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde işgale ve soykırıma karşı 4 haftadır devam eden nöbet eylemi dün sona erdi. TJK-E adına yapılan açıklamada, tecrit ve işgal saldırılarına karşı "her yeri eylem alanına çevireceğiz" mesajı verildi.

Fransa’nın Strasbourg kentinde işgale ve soykırıma karşı 12 Mayıs tarihinde oturma eylemi başlatıldı. Kürdistan ve Türkiye’den 78 demokratik, sol, sosyalist kurumun desteklediği ve dört hafta süren eylem boyunca Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırıları, Kürtlere yönelik işlediği insanlık suçları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve Avrupa ülkelerinin sessizliği protesto edildi.

Bir ay sürdü

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK- E) ve Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi’nin (KCDK–E) “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşîn, her yer Zap, her yer Metina, Dem Dema Azadiyê ye!” hamlesi kapsamında gerçekleştirdiği oturma eylemini, Kürt siyasetçiler, inanç kurumları CÎK, FEDA, Avrupa Êzîdî Koordinasyonu, TJK–E aktivistleri, İsviçre, Almanya ve Fransa’dan gelen KCDK-E’ye bağlı halk meclisleri gruplar şeklinde sürdürdü.

Eylemde her gün çeşitli başlıklarda paneller düzenlenerek Türk devletinin farklı inanç ve kültürlere karşı işlediği insanlık suçları ele alındı. Eylemde ayrıca Mayıs şehitleri başta olmak üzere son işgal saldırılarında şehit düşen gerillalar anıldı. Yanı sıra kent merkezinde ve AK önünde de tecrit, işgal ve soykırıma karşı çeşitli eylemler düzenlendi. Eylemde ayrıca KCDK-E’nin tecrit, işgal ve soykırıma karşı hazırladığı detaylı dosyalar AK’ye üye ülkelerin daimi temsilciliklerine teslim edildi. 2 Haziran tarihinde ise AK önünden ABD Konsolosluğu önüne kitlesel yürüyüş organize edildi.

Özgürlük nöbeti ile eş zamanlı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla başlatılan Özgürlük Nöbeti ile aynı alanda sürdürülen eylemde Kürt halkının tecrit, işgal ve katliamlara karşı mücadelesinin devam edeceği belirtilerek, Kürt halkının bulunduğu her alanda sokakta olmasının önemine dikkat çekildi.

Bu insanlık suçuna ortak olmayın

Oturma eylemi dün yapılan basın açıklamasıyla tamamlandı. TJK–E adına Pelda Jindar tarafından okunan açıklamada “TJK–E ve KCDK-E olarak 12 Mayıs tarihinde işgale ve soykırıma karşı başlattığımız oturma eylemimiz bugün sona ermiştir. Bu dört sürelik hafta içerisinde biz Kürt kadınları ve topyekün olarak Kürt halkı, Türk devletinin halkımıza karşı giriştiği soykırımı, topraklarımıza dönük işgali ve Önderliğimiz üzerindeki tecridi protesto ettik ve Avrupa ülkelerine 'İşlenen bu insalık suçuna ortak olmayın' çağrısında bulunduk" denildi.

Her yerde ayağa kalkın

"Biz Özgür Kürt kadını, Kürt halkı olarak buradan tekrar Avrupa ülkelerine, Avrupa Konseyi’ne, İşkenceyi Önleme Komitesi’ne sesleniyoruz" denilen açıklamayla şu mesaj verildi: "Demokrasi ve insan hakları tüm insanlığın esaslarıdır. Özgürlükten, demokrasiden yana tavır alarak Türk devletine karşı somut adımlar atın. Öte yandan Avrupa ülkelerini şunu da bilmelidir ki mücadelemiz durmayacaktır. Biz Kürt kadınları ve yediden yetmişe Kürt halkı; işgalcileri Kürdistan’dan atana kadar alanları, dağları ve kentleri bırakmayacağız. Halkımıza çağrımızdır: Bulunduğunuz her yerde ayağa kalkın. Mücadeleyi büyütün.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.