Nefessiz kalana kadar işkence

Hasta tutsak Abbas Kaya

Hasta tutsak Abbas Kaya

  • Hasta tutsak Abbas Kaya (25) Edirne Cezaevi'nden Afyon’a sürgün edildi. Çıplak arama sırasında kelepçe takıldı, yere yatırıldı, yüzü yumruklandı, boğazı sıkıldı, 6 gardiyan tarafından nefessiz kalana kadar üzerine basıldı. 
  • İşkencenin etkisiyle kendinden geçti. Baygınlıktan sonra da ölümle tehdit edildi, tek kişilik hücreye kapatıldı. Günler süren girişimlerin ardından bir avukatla görüşebildi. İşkenceciler, hiçbir şey olmamış gibi anlaşma teklif etti. 

MIHEME PORGEBOL / İSTANBUL

Sürgün edildiği cezaevinde işkenceden geçirilen tutsak Abbas Kaya’nın annesi, kalp ve tansiyon hastası olan, kanser tedavisi gören oğluna yapılanlara tepki göstererek, "Madem işkence kalktı benim oğlum niye işkence görüyor? Bir insana bu kötülüğü nasıl yapabilirler? 25 yaşında bir çocuğun neden öldüresiye dövüldüğünün cevabını istiyorum yetkililerden" dedi. 

Abbas Kaya, 2017'de tanımadığı birinin ismini vermesi üzerine 5 yıl hapis cezası verilerek tutuklandı. İşkence ve baskılarla geçen tutsaklığın sonunda bu sene tahliye edilen Abbas Kaya, Yargıtay’da süren davası nedeniyle Avrupa’ya gidip siyasi ilticada bulunmak istedi. Bunun için Edirne üzerinden kaçak yollarla Yunanistan’a geçti. Yunan güvenlik güçleri tarafından beraberindeki 5 kişiyle birlikte resmi işlemlerin ardından Türkiye’ye teslim edildi. Edirne Cezaevi'ne konulan Kaya, burada geçirdiği dört aydan sonra Ekim'in son günlerinde Afyon'a sürgün edildi. 

Beni boğmaya çalıştılar

Annesi Vetha Kaya, Afyon’a götürüldüğü gün telefonla aradığını ama yaşadıklarını anlatmadığını belirterek, sesinin kötü geldiğini fark ettiğini ama yolculuk boyunca yorulduğunu düşündüğünü söyledi. Sonraki hafta, yani 7 Kasım’da ikinci kez arayan oğlunun sesinini yine kötü olduğunu kaydeden Kaya,  nedenini sorduğuda "Ben işkence gördüm" cevabını aldığını belirtti. Israr etmesine rağmen oğlunun başka bir şey anlatmadığını, sadece bir avukatla görüşmeye ihtiyacı olduğunu ilettiğini söyledi. Anne Kaya, 17 Kasım'da tekrar arayan oğlunun anlatması için ısrar ettiğini ifade eden Kaya, oğlunun anlattıklarını paylaştı: “Afyon’a getirildiğim gibi hiçbir şey söylemeden çıplak arama dayatmasında ellerim kelepçeliyken 6-7 kişi üzerime çullandı. Beni boğmaya çalıştılar. Boynumda izleri duruyor. Darpın etkisiyle yarım saat kadar kendimden geçmiş, baygın yatmışım. Ölmemden korkup bırakmışlar beni. Uyandıktan sonra da ölümle tehdit ettiler. Herhangi bir sebep olmadan üç aylık hücre cezası verdiler."

Vetha Kaya, 5 yıllık tutsaklığında birçok kez işkence gördüğünü, olumsuzluklar yaşadığını ama hiç anlatmadığını  söyleyerek, “Bu seferki işkencenin oldukça ağır olduğu ve Abbas’ın artık bu işkenceye dayanamadığı için anlattığını düşünüyoruz. Bu da işkencenin boyutlarını gösteriyor” dedi. 

Hala hücrede tutuluyor

Tutsak Kaya'yı görmeye giden avukatlar da hala hücrede tutulduğunu söyleyip işkenceyi doğruluyor. Aile, işkenceciler hakkında da suç duyurusunda bulunacak. Abbas Kaya, maruz kaldığı işkencelere dair verdiği dilekçelere yanıt alamıyor. Anne Vetha Kaya, Abbas’la birlikte Yunanistan tarafından Türkiye’ye teslim edilen diğer 5 kişinin serbest bırakılırken yalnızca oğlunun tutuklandığını hatırlatarak, şunları dile getirdi: "Sonuçta cinayet işlememiş, hırsızlık yapmamış, herhangi bir adli suç işlememiş. Bu suçları işleyenlere işkence edildiğini görmedik, duymadık. Güya işkence kaldırılmıştı bu ülkede. Madem işkence kalktı, benim oğlum niye işkence görüyor? Bir insana bu kötülüğü nasıl yapabilirler? 25 yaşında bir çocuğun neden öldüresiye dövüldüğünün cevabını istiyorum yetkililerden. Abbas normalde sessiz sakin bir gençtir. Sorunlarını, sıkıntılarını anlatmaz. Üstelik kalp, tansiyon ve kanser hastası. Okulunu kanser tedavisi için yarıda bıraktı. 8 yıl kemoterapi gördü. Bilgisayar mühendisliği okuyordu. Kanser teşhisi konduktan sonra okulu bırakıp dışarıdan okumaya devam etti.

Nasıl olur da  boğmaya çalışırlar!

Yaşadığımız acı ve kaygının tarifi yok. Bir aydır evimizde yemek pişirmiyoruz. O hücrede hasta haliyle işkence altındayken dışarı çıkmak, kimseyi görmek, kimseyle konuşmak istemiyoruz. Sürekli ‘nasıl olur da oğlumu bu şekilde dövebilirler, nasıl olur da boğmaya çalışırlar. Hiç mi nasip almadılar insanlıktan? Kalp rahatsızlığı olan, tansiyon hastası olan, kanser tedavisi gören gencecik bir çocuğa bunları nasıl yapabildiklerini aklım almıyor.” 

Abbas anlatıyor

Vetha Kaya’yla görüşmemizden bir gün sonra Abbas tekrar aradı ve yaşadıklarını bize de anlattı. Amerikan polisinin sokak ortasında yaptığı işkence sonucu katledilen George Floyd’u hatırlatıp şunları paylaştı: “Tıpkı ona yapılanlar gibi işkence edildi bana. Nefes alamadığımı, boynumun zorlandığını defalarca söylediğim halde devam ettiler. Defalarca yüzümü yumrukladılar. Çıplak aramaya itiraz ettiğim için dakikalarca darp edildim. Yaşadığım işkenceleri anlattığım dilekçeleri savcılıklara, sivil toplum örgütlerine, milletvekillerine gönderdim, ancak bu dilekçe ve mektuplarımın hiçbiri ulaştırılmadı. Nihayet bir avukatla görüştükten ve durumu avukata anlattıktan sonra beni darp edenler anlaşma teklif etti. ‘Gel bu davandan vazgeç, anlaşalım’ dediler. ‘Gel anlaşalım, suç duyurusundan vazgeç’ diyorlar. Afyon’a getirildiğimden bu yana hiçbir şekilde koğuşa götürülmedim. Gelir gelmez üç aylık hücre cezasına çarptırıldım. Ailemin gönderdiği para ve kıyafetler bana ulaştırılmadı.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.