Newala Qesaba'da inşaat durmadı

Newala Qesaba

Newala Qesaba

  • Toplu mezarların bulunduğu Newala Qesaba'da, tepkilere rağmen lüks villaların yapımı sürüyor.

FETHİ BALAMAN MA / SİİRT

Kürt ve Ermenilere yönelik katliam kurbanlarının toplu gömüldüğü Newala Qesaba'da (Kasaplar Deresi), lüks villalar yükseliyor. Bugüne kadar birçok ezgi, kitap ve filme konu olan Newala Qesaba, Sêrt kent merkezine yakın bir noktada bulunuyor ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre, 405 dönümlük bir alanı kapsıyor. 

Newala Qesaba, 1915'teki soykırım sırasında çok sayıda Ermeni'nin toplu olarak gömüldüğü bir yer olarak biliniyor. Bunun yanı sıra 1980'ler sonrası çıkan çatışmalarda şehit düşen PKK'liler ve 'faili meçhul' cinayete kurban giden insanların da toplu bir şekilde defnedildiği bir bölge. PKK’nin öncü kadrolardan Mahsum Korkmaz’ın (Egîd) da cenazesinin defnedilen kişiler arasında olduğu belirtiliyor. Kimi verilere göre, en az 300 Kürt’ün cenazesi burada bulunuyor, ancak bu sayı hiçbir zaman tam olarak netleştirilemedi. İlk kazı, 22 Nisan 1989 günü yapıldı ve birkaç saat içinde 8 kişinin kemiklerine ulaşıldı. Kazı çalışmaları, aynı gün Siirt Valiliği talimatıyla durduruldu ve o günden bu yana çalışma yapılmadı.

Yapılaşmaya açıldı

Dere, zamanla yapılaşmaya açıldı. Çöplük haline getirilen alanda, ilk olarak duble yol yapıldı. Sonrasında düğün salonu için imar izni verildi. Bu da yetmedi toplu mezarların bulunduğu tahmin edilen alanda Polis Akademisi kuruldu. Kefensiz yüzlerce  insanın gömülü olduğu alanda bir süre önce de villa inşaatına başlandı. Yeni proje için derenin girişine, projenin detaylarını içeren tabela asıldı. War Yapı adlı şirketin üstlendiği proje kapsamında, onlarca villa yapılıyor. Burada kurulan ofiste mülk satışları devam ederken, şimdiye kadar başvuranların arasında polis, asker ve AKP’li isimler olduğu belirtildi.  

100'e yakın villa

Şimdiye kadar 100'e yakın villanın inşası gerçekleştirilirken buraya kimsenin yaklaşmasına izin dahi verilmiyor. Polis karakolu ve çevre yolunun yanında bulunan inşat alanında birçok yere de kamera takıldı. Takılan kameranın yanı sıra sivil araçla gezen kişilerin de burada çekim yapmak isteyen kişileri tehdit ettiği aktarıldı. Tüm bunlar olurken, vahşetin yaşandığı alanda gerçekleşen inşaat, MA tarafından görüntülendi. İnşaatın yapıldığı alanda kayyum ile yönetilen Sêrt Belediyesi’ne ait araçlar da bu bölgede yol çalışması yapıyor. İnşa ve satışın devam ettiği bölgede villalardan sonra 8 katlı binalar ve yüzme havuzunun da inşa edileceği öğrenildi. 

Tepkiler dikkate alınmadı

Tüm tepkilere rağmen devam eden inşat alanına birçok yerden itiraz gelmişti. 11 Nisan 2022'de birçok baro ve sivil toplum örgütü, ortak yazılı açıklamayla tepki gösterdi. 1915’ten itibaren Ermeniler ve Keldaniler, 1980 ve 90’lı yıllarda da ise başta Kürtler olmak üzere birçok etnik grubun ağır insan hakları ihlallerine uğradığının hatırlatıldığı açıklamada, yüzlerce insanın zorla kaybedildiği, işkenceye uğradığı ve faillerinin bulunamadığına dikkati çekildi. 13 Nisan 2022’de ise Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) oluşturduğu heyet, imara açılan Newala Qesaba'da açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Hüda Kaya, Tülay Hatimoğulları, Garo Paylan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hişyar Özsoy, Sıdık Taş ile kentteki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Polis kalkanlarla heyetin bölgede inceleme yapmasını engellemek istedi. Uzun süren tartışmaların ardından heyet bölgede açıklama yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.