Newaya Jin: Devrimin fitili ateşlenmiştir

Kadın Haberleri —

.

.

  • Newaya Jin kadın gazetesi, Rojhilatê Kurdistan’da ‘Jin jiyan azadî’ felsefesi ve bilinciyle yükselen devrimi, Kasım ayı sayısına ‘Devrimin fitili ateşlenmiştir’ manşetiyle taşıdı.

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın Kasım sayısı ‘Devrimin fitili ateşlenmiştir’ manşetiyle çıktı. Kadın devrimi, siyasi kadın suikastları, 27 Kasım, İmralı tecridi, gerilla direnişi, Rojhilatê Kurdistan’daki toplumsal isyan ve ‘Jin jiyan azadî’ rüzgarı Kasım sayısında yer verilen temel başlıklar arasında. 

‘Yaşanan devrimdir’

Tecrit ve kadın direnişinin yanı sıra gündemdeki birçok konuyu Newaya Jin’a değerlendiren PAJK Koordinasyon Üyesi ve gazetenin yazarı Ronahî Serhad, ‘Kadınlar zamanın ruhunu yaşıyor’ tespitini yaptı. İran’da yaşanan toplumsal isyanı, tarihi yeni bir dönemin başlangıcı olarak niteleyen Ronahî Serhad, devrimci dalganın dipten harekete geçtiğini ifade etti. 

Türk sömürgeciliğinin saldırılarına geçit vermeyen Kürdistan gerillasının direnişine de dikkat çeken Ronahî Serhad, bu savaşı ataerkilliğe, sömürgeciliğe, faşizme, kapitalizm vahşetine karşı kadınların, halkların haklarını savunma, doğayı, insanlığın temel değerlerini savunma savaşı olarak tanımladı. 

45. yıl manifestosu: Jin jiyan azadî

PKK’nin 45. Kuruluş Yıldönümü’ne ilişkin analiz yazısını kaleme alan Dilzar Dilok, PKK’nin 44 yıllık özgürlük tarihi ile, soykırımcıların yaratmaya çalıştığı akışı tersine çevirdiğini hatırlattı. “PKK’nin kök hücresindeki özgürlük, onun bugüne kadar varlığını sürdürmesinin temel kaynağıdır. Bugün PKK olarak dünyadaki tüm hareketlerden farkımız kadın özgürlükçü paradigmamızdır” hatırlatmasını yapan Dilzar Dilok, Kürdistan’dan yayılan ‘Jin jiyan azadî ilkesinin, tüm dünya insanlığının ortak arayışı, istemi, dileği ve amacı olduğunu belirtti. 

Komplonun ardındaki politik zihniyeti anlamak

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Uluslararası Komplo’yu analiz eden perspektifine de yer veren gazete, komplonun başlangıcından bu güne yaşananlara ışık tutmaya çalıştı. 

Rêber Apo yaptığı değerlendirmede, “Benim şahsımda PKK’nin ve Özgürlük hareketinin bitirilişini sağlamak istiyorlardı” diyerek “Özellikle ABD ve AB’nin uzun vadeli çalışmaları bu doğrultudaydı. İmralı sürecinden beklenen esas sonuç buydu” tespitinde bulundu.

4 Ekim’de Başûrê Kurdistan’da katledilen Nagihan Akarsel’in yaşamına, mücadelesine de yer veren gazete, suikastın perde arkasını aralamaya çalıştı.

Edebiyattan sanata pek çok konunun yer aldığı Newaya Jin’ın Kasım sayısında Çimen Aras, Nujiyan Amed, Roza Metîna, Diler Aydın, Deniz Bilgin, Devrim Demir ve Omedya Welat’ın yazıları da bulunuyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.