Newaya Jin Eylül sayısı çıktı

Kadın Haberleri —

NEWAYAJIN

NEWAYAJIN

  • Newaya Jin’ın Eylül sayısı “Direnen kadın umudun kendisidir” manşetiyle çıktı. 

Türk sömürgeciliği, Taliban’ın yeniden faal olmasının Afganistan’da yarattığı sonuçlar, Kürt demokratik ulusal birliğinin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansı 198. sayıda öne çıkan başlıklar oldu.  

Kürdistan’dan Afganistan’a kadın mücadelesi

Kürdistan’dan Afganistan’a uzanan güncel gelişmeleri gazeteye değerlendiren PAJK Koordinasyon Üyesi Ronahî Serhad, 3. Dünya Savaşı’da yumuşak dönemin kapandığını belirterek “En büyük terörist, devletlerin kendisidir” tespitinde bulundu.

Afganistan Dayanışma Partisi Sözcüsü Selay Ghaffar gazeteye verdiği röportajda ABD ve NATO’nun son 20 yılda Afganistan halkına, coğrafyasına, ekonomisine, insanına yaşattıklarını anlattı. Ghaffar, ayrıca ABD ve Taliban’ın işlediği savaş suçlarını da değerlendirdi. Gazetenin yazarlarından Zerya Gül de aynı konuyu “Taliban ve burkanın ötesinden bakmak” başlığı altında yorumlayarak, 1977’den bu yana varlık gösteren Afganistan Devrimci Kadınlar Birliği’nin mücadelesine dikkat çekti.   

Ortadoğu Kadın Konferansı

Gazete’de ayrıca Temmuz ayı sonunda Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleşen Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansı’na da yer verildi. Meral Çiçek’in kaleminden verilen detaylar kadının mücadeledeki ısrarını her yönüyle yansıtıyor.

Gazetenin Eylül sayısında yer alan çarpıcı gündemlerden biri de, Kürt demokratik ulusal birliğine ilişkin YNK’nin Irak Parlamentosu Parlamenteri Rêzan Şêx Dilêr’in verdiği röportaj. Diğer bir konusu ise KDP asayişi tarafından alıkonulan 3 RJAK üyesinin durumuna ilişkin.

Türkiye’deki kriz, ırkçılık ve toplumsal kaosa ilişkin SAMER Koordinatörü Yüksel Genç’in değerlendirmesine de yer verilmiş.

Müzikten edebiyata birçok konun işlendiği gazetede Jineolojî Italia Komitesi'nin oluşum hikayesi, çalışma ve projelerini de okuyabilirsiniz. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.