Newaya Jin'ın şubat sayısı çıktı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Newaya Jin gazetesinin şubat ayı sayısı, ‘TC ile sınırsız ortaklık KDP’yi de bitirir’ manşetiyle çıktı.

 HABER MERKEZİ

Newaya Jin gazetesi, şubat sayısını okurlarıyla buluşturdu. ‘TC ile sınırsız ortaklık KDP’yi de bitirir’ manşetiyle çıkan gazete,  ulusal birlik stratejisi, Kürdistan’daki güncel siyasi iklim, toplumsal çözüm paradigması konuları yanında, TJK-E’nin Erdoğan’ın kadınlara yönelik suçlarının deşifre edilmesini ve yargılanmasını amaçlayan kampanyasını, Duhok göçmen kamplarında yaşananları ve AKP’nin kayyum politikasını öne çıkaran analizlere yer vermiş.

191’inci sayıda, Demokratik Birlik Partisi Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif ile röportaj var. Suriye’deki savaş ile ilgili öngörülerini paylaşan Yusif, KDP’nin Türk devletiyle ilişkisinin ulusal çıkarları nasıl tehlikeye attığını değerlendiriyor ve demokratik ulus projesinin hayati önemini ortaya koyuyor.

Zerya Gül, Muriel Gonzales Athenas ile Gulistan Îke’nin uluslararası komplo ve İmralı’ya yönelik tecrit, kadın özgürlükçü toplumsal çözüm paradigması konularındaki değerlendirmelerini de okumak mümkün.

Kamplarda neler oluyor?

Gazeteci Berîtan Zagros ise dikkatleri son dönemlerde Êzîdî kadınların intiharları ile gündeme gelen Duhok göçmen kamplarına çekiyor. Kamp sakinlerinin dışarı ile bağlantısının yasak olduğunu ve esir muamelesi gördüğünü aktaran Zagros, kamplar üzerinden uluslararası maddi fon alan KDP’nin mültecileri açlık ile terbiye ettiğini, genç kadınları yurtdışına çıkarma vaadiyle farklı ağlara çektiğini aktarıyor. 

Kavganız kavgamızdır: Erdoğan yargılansın

Gazete, TJKE’nin 25 Kasım’da başlattığı “Diktatörü Yargılamak İçin 100 Neden” kampanyasına dair, Türkiye’den Almanya’ya, Meksika’dan Kolombiya ve Arjantin’e kadar yerellerde örgütlü  kadın hareketlerinin, ‘kavganız kavgamızdır’ şeklindeki destek mesajlarına da yer vermiş.

Çıplak arama işkencedir

Türkiye’de sürekli bir uygulama olsa da son aylarda gündeme oturan ‘çıplak arama’ işkencesini ise uzun yıllar Türk zindanlarında kalan Sara Aktaş yazmış. ‘Bu, tartışmasız işkence ve tacizdir’ diyen Aktaş, uygulamayı inkar eden ve belge isteyen AKP Türkiyesi’ne dair veriler de paylaşmış.

Sayıda ayrıca Türkiye’de kayyum politikasının sonuçlarına,   Mexmûr Jineolojî Birimi’nin alanda yürüttüğü çalışmalara dair yazılar yer alıyor. 

Zaria, Nemonte, Mazda

Portre kategorisinde ise, 34 yıl boyunca ülkesini ve halkını korumak için savaşan Nijeryalı Şahbanû Zaria Amîna ile Ekvador’un Amazon ormanlarında yaşayan yerli Waorani halk lideri, çevre aktivisti Nemonte Nenquimo’nun biyografileri var.  Şubat 2016’da Medya Savunma Alanlarında şehit düşen Mazda Mariya (Şevîn COŞKUN)’a dair anı yazısını ise Roştiyam Munzur kaleme almış.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.