Öcalan'a özgürlük!

  •  İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan Kürt Halk Abdullah Öcalan'ı hedef alan Uluslararası Komplo, 9 Ekim 1998’de başlatılmasının yıl dönümünde protesto edildi. Komplocuların kınandığı eylemlerde Öcalan'ın özgürlüğü istendi.

 

DTK, HDK, TJA, DBP, HDP ve sivil toplum örgütleri, Kürt Halk Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo'nun 24. yıl dönümü vesilesiyle Amed, İstanbul, Van, Urfa, İzmir, Cizre, Kızıltepe, Bazîd ve Gever'de "Özgürlüğe Yürüyoruz" şiarıyla yürüyüş düzenlendi. Tüm kentlerdeki polis saldırısına rağmen Öcalan'ın özgürlüğü talebi haykırıldı. 

İstanbul’un üç ilçesinde “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla yürüyüşler yapıldı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Kürt Araştırmaları Derneği öncülüğünde yapılan yürüyüşlere binlerce kişi katıldı. 

Gever'de saldırı ve gözaltı

Hakkari’nin Gever ilçesinde uzun bir aradan sonra yürüyüş yapıldı. “Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla yapılan yürüyüşe polis saldırdı. Polis, halk ile birlikte Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve gazetecileri darp etti. Polis saldırılarında, Mezopotamya Ajansı muhabiri Mazlum Engindeniz, JINNEWS muhabiri Rabia Önver, HDP İlçe Eşbaşkanı Şoreş Diri’nin de aralarında olduğu en az 20 kişi gözaltına alındı. Polis saldırısında HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Sait Dede, yerlerde sürüklenerek darp edildi. Eksik, çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. 

Van'da sokaklar tutuldu

Van’da yurttaşlar, “Özgürlüğe Yürüyoruz” yürüyüşü için üç noktada bir araya geldi. Yürüyüşün bir koluna HDP Van Milletvekili Sezai Temelli ile Tayip Temel, diğer kollarına da Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç eşlik etti. Yürüyüşün yapılacağı tüm sokaklar polisler tarafından tutulurken, üç grubu da ablukaya alan polis yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. Polis ve HDP’liler arasında uzun süre bir tartışma yaşandı. HDP İl binası önünde toplanan grubu ablukaya alan polis, grubun oradan çıkmasını engelledi. Ablukayı yaran HDP milletvekilleri ardından diğer grubun bulunduğu Ziraat Bank önüne geldi. Sanat Sokağı’ndaki grup da Cumhuriyet Caddesi’ne ulaştı. Burada HDP milletvekilleri ile halk ablukaya alındı. Bunun üzerine HDP’liler oturma eylemi başlattı. Oturma eyleminin devam ettiği sırada polis saldırarak en az 15 kişiyi gözaltına aldı. Oturma eyleminde “Tecride hayır”, “Kahrolsun komplo” sloganı atıldı. Gazeteciler de ablukaya alınarak çekim yapmalarına izin verilmedi. Oturma eyleminde konuşan Tayip Temel, halkı İl binasına çağırdı. 

Bazîd'de 'Bijî Serok Apo'

Ağrı'nın Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinde TJA, DBP ve HDP öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. İsmail Beşikçi Caddesi’ndeki yürüyüşe Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun da katıldı. Yürüyüşte "Komploya, tecride, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutsakların zindanlarda ölüme terk edilmesine karşı Özgürlüğe Yürüyoruz" yazılı pankart açıldı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "24 yıl önce uluslararası bir komplo ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Türkiye’ye teslim edildi. 24 yıldır tecrit devam ediyor. Komployu planlayanlar Sayın Öcalan'ın fikirlerinin yayılmasının önüne geçmeye çalıştılar ama İmralı Adası’ndaki direniş bu anlayışı kırdı. Barışın, demokrasinin, özgürlüğün yolu İmralı'dan geçer. Tecridi kınıyoruz. Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü elde edene kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" şeklinde konuştu. Açıklamanın ardından kitle, polisin engellemesine rağmen "Bimre tecrit, Bijî aşitî", "Bîjî Serok Apo" sloganları, alkış ve zılgıtlar eşliğinde HDP İlçe binasına yürüdü.

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki yürüyüşe de HDP milletvekilleri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), DBP ve HDP İl ve İlçe örgütleri ile yüzlerce kişi katıldı. Eylemde “Komploya, tecride, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutsakların zindanlarda ölüme terk edilmesine karşı özgürlüğe yürüyoruz” pankartı açıldı.

Ya özgürlük ya özgürlük

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde DBP, TJA, HDP, MED-TUHADFED ve MEBYADER tarafından düzenlenen yürüyüş için Özmen Parkı’nda bir araya gelindi. Yürüyüş öncesi kentin birçok noktası zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Parkta toplanan kitle polisler tarafından dağıtılmak istendi. Ancak kitle, "Bijî Serok Apo" sloganı ve alkışlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kitlenin yürüyüşe başlamasıyla birlikte polisler sokaklarda bariyerler kurdu. Aralarında HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar'ın da olduğu grup ile polisler arasında tartışma yaşandı. Bu sırada farklı bir sokaktan başka bir grup yürüyüşe devam etti. Yürüyüşte sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı. Yürüyüş sonrası konuşan HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, tecrit politikalarına karşı özgürlük taleplerinden geri adım atmadıklarını vurguladı. Sözleri sık sık “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla kesilen Günay, “Özgürlük için bedel ödeyen, gönlünü özgürlüğe yatırmış milyonların önünde kimse duramaz. Nasıl ki 24 yıldır İmralı’da bütün politikalarınıza rağmen  sonuç alamadınızsa bugün de ne bariyerlerinizle ne polis şiddetinizle, ne baskılarınızla, ne gözaltılarınızla, ne tutuklamalarınızla, ne de zindanlarla Kürt halkını korkutabilirsiniz. Bizler mutlaka ve mutlaka bu topraklara demokrasiyi ve özgürlüğü getireceğiz. Çünkü şimdi herkes ‘Jin jiyan azadî’ diyor. Çünkü herkes şimdi özgürlük için özgürlüğe yürüyor. Ya özgürlük ya özgürlük” şeklinde konuştu. Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.

Antep'te insanlık suçu vurgusu

Antep’te Yeşilsu Parkı'nda yapılan açıklamaya, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Antep 78'liler Girişimi yönetici ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, Kürtlerin temel taleplerinden birinin Öcalan'ın özgürlüğü olduğunu belirterek, "Yaklaşık 19 aydır Sayın Öcalan’dan haber alınamıyor. Tecrit bir insanlık suçudur” dedi. 

Adıyaman’da ise TJA aktivistleri, HDP İl Örgütü ve Yeşiller Sol Partisi İl Örgütü yönetici ve üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada, "Tecrit insanlık suçudur, tecrit kaldırılsın, çözüm yolu açılsın" pankartı açıldı. HDP Adıyaman İl Eş Başkanı Bekir Gürbüz’ün konuşması ardından açıklama slogan ve alkışlarla sona erdi. 

Urfa'da polisi ablukasına rağmen

Urfa'da Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanı'nda toplanıldı. HDP milletvekilleri ile Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenlerin de aralarında olduğu kitle, alanda bulunan yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Engellemeye rağmen meydanda yüzlerce kişi toplandı. Polisler, Kürtçe pankartta "İmralı" kelimesi geçtiği için el koymak istedi. Kitle, pankartı polislere vermeyerek açıklama yaptı. HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, "Komplo bugün tecrit ile devam ediyor. İmralı tecridi bir an önce kalksın. Sayın Öcalan konuşsun. Kürt sorunu demokratik yollarla çözülsün" dedi. Açıklama, "Bijî berxwedana Îmrali" ve "Siyasi tutuklular irademizdir" sloganları ile son buldu. Açıklama sonrası kitle, Özgürlük Yürüyüşü'ne geçti. Polisler kitlenin önünü meydan çıkışında kesti. Polisin ablukasını yaran kitle, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne doğru yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Bijî berxwedana Îmrali" sloganı atıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe polis saldırdı. Saldırı sonucu Hatice Göktepe ve Ömer Kıstak adlı yurttaşlar darp edilerek gözaltına alındı.

Amed'de yürüyüş merkezi Bağlar'dı

Amed'de halk, Bağlar ilçesi Emek Caddesi’nde bir araya geldi. Yürüyüşe, TJA, DBP, HDP, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Diyarbakır 78’liler Girişimi ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üye ve yöneticileri katıldı. Haber hazırlanırken tüm eylemler devam ediyordu.  HABER MERKEZİ

 

Rojava ayaktaydı

Kürt halk Önderi'nin 9 Ekim 1998'de Suriye'den çıkmaya zorlanmasıyla başlayan Uluslararası Komplo'nun yıl dönümü vesilesiyle Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin tüm kentlerinde yürüyüş ve mitingler yapıldı. Qamişlo, Kobanê, Hesekê ve Dêrik merkez olmak üzere düzenlenen yürüyüş ve mitinglere on binlerce kişi katıldı. Kobanê’deki Özgür Kadın Meydanı’ndan Şehîd Egîd Meydanı’na kadar süren yürüyüşün ardından konuşan Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Şahin, "Komplocuların tüm planları boşa çıktı ve Önderliğin fikirleri zindan duvarlarını aşarak halkların özgürlük yolu oldu. Halk bu fikirlerle kendini yönetiyor. Önderliğin felsefesi sayesinde kendimizi tanıdık ve özgür yaşıyoruz.  Önderliğe borçluyuz. İmralı duvarları yıkılıncaya, Türk devletini topraklarımızdan çıkarıncaya ve Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayıncaya kadar mücadele edeceğiz” dedi.

 

Mexmûr'un öğrencileri de yürüdü

Uluslararası Komplo, Şehîd Rustem Cûdî (Mexmûr) Mülteci Kampı’nda üzenlenen kitlesel yürüyüşle kınandı. Şehit Aileleri Derneği’nden Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'ne kadar süren yürüyüşün önünde öğrenciler yer aldı. Öcalan’ın posterleri, PKK, KCK, YJA Star bayrakları ve şehitlerin fotoğrafları taşındı. BM Ofisi'nin önünde saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından Mexmur Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara bir konuşma yaptı. Kara, "Komploda yer alan güçleri tüm öfkemiz ve nefretimizle kınıyoruz. Önderliğimize, Hareketimize, paradigmamıza karşı başlatılan bu kirli savaşa karşı mücadele ederek özgürlüğü zaferle taçlandıracağız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.