Öğrenci aileleri tehdit edildi

  • Barınma ve geçim sorunları nedeniyle eylemler düzenleyen ve kendilerine “Yurtsuzlar Hareketi” diyen öğrencilerin aileleri polis tarafından aranarak tehdit edildi.

Öğrenciler, konuya ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan ODTÜ öğrencisi İrem Naz Çelik, ev kirası ödeyemeyen, özel yurtlara parası yetmeyen, kalacak yurt bulamayan, barınma imkânı olmadığı için üniversitesine gelemeyen, aile evinden çıkamadığı için baskıya ve şiddete maruz kalan birçok öğrenci olduğunu hatırlattı. “Yurtsuzlar Hareketi”nde çalışma yürüten öğrenci ailelerinin, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce arandığı bilgisini veren Çelik, şunları söyledi: “Ailelerimiz bizim üzerimizden korkutulmaya çalışılarak üniversitelilerin barınma hakkı mücadelesi engellenmek istendi. Yapılan aramalar hukuksuzdur. Nitelikli yurt istemek ve kendi yaşam alanlarımızı savunmak suç değildir. Boşuna aramayın. Şimdiye kadar yurtsuzların sesini parklarda, sokaklarda, kent meydanlarında, kampüslerde dile getirdik. Bundan sonrasında da Yurtsuzlar olarak mücadele etmeye, üniversitelerimizi ve barınma hakkımızı savunmaya devam edeceğiz. Üniversitelilerin, yurtsuzların sesini kısamayacaksınız.”

Üniversitelilerin talepleri

Nitelikli, tam kapasiteli ve güvenli yurtlar yapılması gerektiğine dikkati çeken Çelik, öğrencilerin taleplerini sıraladı;

* Özel yurtlar kamulaştırılsın.

* KYK borçları silinsin.

*  Yurt ücretleri düşürülsün.

*  Cemaat ve tarikat yurtları kapatılsın.

*  Cinsel tacizi önleme birimleri işlevsel hale getirilsin.

*  Kayyum rektörler ve sermayedarlar değil üniversite bileşenleri üniversitede söz sahibi olsun.

* YÖK Kapatılsın.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.