Öğrenciler sömürülüyor

  • Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, "mesleki deneyim" adı altında sürdürülen uygulama nedeniyle öğrencilerin okuldan uzaklaştığını ve çocuk yaşta evlendirilenlerin sayısının arttığını belirtti. 

Türk Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Aralık 2021 Aralık'ta Mesleki Eğitim Kanunu’nda yaptığı değişiklikle meslek lisesi öğrencilerinin Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) adı verilen işletmelerde ucuz iş gücü olarak çalıştırılmasının önünü açtı. Değişiklikle beraber meslek lisesinde okuyan öğrenciler, haftanın dört günü kendisi için belirlenen iş yerinde çalışıyor, haftanın bir günü ise okulda ders görüyor. 9'uncu, 10'uncu ve 11’inci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 30’u verilirken, 12’nci sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yüzde 50’si veriliyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) verilerine göre MESEM’lere kayıt yaptıran 410 bin öğrencinin yüzde 46’sı 18 yaş altı öğrencilerden oluşuyor.  

Ucuz iş gücü kazandırıyor

Gıda teknolojisi alanında okuyan 11’inci sınıf öğrencisi 17 yaşındaki N.K. de bu öğrencilerden birisi. 4 gün staj görerek, bir gün okula giden N.K., sürecin kendisi için zor geçtiğini aktardı. Ağır koşullarda çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen N.K., şunları paylaştı: "Yaptırdıkları ağır işleri ‘mesleki deneyim’ diyerek üstünü kapatmaya çalışıyorlar. İş güvenliğinin alınmadığı ortamlarda çalışıyoruz. Bu koşullarda yaşamını yitiren birçok arkadaşımız oldu. Hiçbirinin ölümü iş kazası olarak geçmedi. Aslında devlet bununla yandaş sermayeye bizim üzerimizden ucuz iş gücü kazandırıyor. Sömürülüyoruz ve verilen maaş da emeğimizin karşılığı değil. Çocuk işçiliğini kılıflara sokuyorlar. 12’nci sınıfa geçmeme az kaldı. Üniversiteye hazırlanmam gerekirken, haftanın sadece bir günü okula gidebiliyorum. Bu bir günle sınava hazırlanmamız imkansız. Milli Eğitim, üniversite hayallerimizi de elimizden alıyor, sömürüyor.” 

Tamamen MESEM'e dönüştü

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, mesleki teknik ve anadolu liselerinin tamamen MESEM'e dönüştürüldüğünü belirtti. Değişiklik sonrası öğrencilerin sanayi ve diğer birçok işletmede ucuz iş gücü olarak çalıştırıldıklarını kaydeden Sümbül, çocuk emeğinin sömürülmesi, okullaşma oranının düşmesi ve çocuk işçiliğinin artmasının söz konusu olduğunu söyledi. Sümbül, "İşletmenin öğrenciye ödediği para da devlet tarafından kendisine katkı olarak geri dönüyor. Bu açık açık çocuk emeğinin sömürülmesi ve işletmelere peşkeş çekilmesidir. İşletmeler devletten katkı alırken, çocuklar okuldan uzaklaşıyor" dedi. 

Çocuk gelin de artıyor

Uygulamanın eğitimi özelleştirme politikalarından bağımsız olmadığını kaydeden Sümbül, MESEM uygulamasının aynı zamanda ucuz iş gücü ve çocuk gelin sayısını artırdığını ifade etti. Sümbül, "İktidar, ekonomik krizin derin yaşandığı bu süreçte barınma, beslenme ve parasız eğitim gibi ilkelerini yerine getirmesi gerekirken, tam tersi politikalar izliyor."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.