Önce Türk devleti yenilmeli

  •  Türk devletinin, işgal saldırılarına karşı görkemli bir direnişle yanıt veren gerilla, bedel de ödüyor. Rojava Devrimi kazanımların kalıcı olmasının, Kürdistan’ın tümünde gelişecek bir devrimle mümkün olduğuna; bunun için de soykırımcı Türk devletinin yenilgiye uğratılması gerektiğine inanarak gerilla saflarına katılan Rojavalılar da büyük bir direniş sergiliyor. 

BARIŞ BALSEÇER/SAİNT AVOLD

Türk devletinin, işgal saldırılarına karşı görkemli bir direnişle yanıt veren gerilla, bedel de ödüyor. Zap’taki direnişte şehit düşen Redûr Kobanê’nin halası ve kuzeni ile Avaşîn’de şehadete ulaşan Serhed Tolhildan’ın kuzeni, şehitler kervanına uzanan yolculuklarını anlattı. 

Rêdûr Kobanê (Ferhad Ehmed), son Türk işgal saldırılarının başladığı 17 Nisan’da Zap'ta şehit düştü. Ferhad Ehmed, Kobanê’de yurtsever bir ailede doğdu. Rojava Devrimi’nin özgürlük ortamından etkilendi. Kazanımların kalıcı olmasının, Kürdistan’ın tümünde gelişecek bir devrimle mümkün olduğuna; bunun için de soykırımcı Türk devletinin yenilgiye uğratılması gerektiğine inandı. Bu inancının gereği, 2019'da gerilla saflarına katıldı. Kısa süre içinde aldığı ideolojik ve askeri eğitimlerle yetkin bir gerilla olmayı başardı. Bir fedai gibi savaşarak düşmana ağır darbelerin vurulduğu birçok eyleme katıldı. 17 Nisan günü başlayan işgal saldırılarında da Kurêjahro’ya indirme yapmak isteyen Türk askerlerine darbe vuran ilk gerilla timinin içindeydi ve tarihi görevini layıkıyla yerine getirdi. KDP’nin düşmanla iş birliği yaptığı bir süreçte Kobanêli bir genç olarak Başûrê Kurdistan’ın savunması için fedaice savaştı ve hakiki anlamda ulusallaşmış bir kişilik düzeyine erişti; 17 Nisan'da şehitler kervanına katıldı. 

Emine Ehmed

Kobanêli Rêdûr’u Fransa’da kalan halası Emine Ehmed ve kuzeni Şahin anlattı. Emine Ehmed, 29 Kasım 2004’te Musul’da komployla katledilen PYD Merkez Komite Üyesi Şîlan Kobanê’nin de teyzesi. 

Kobanê için verdiler

Emine Ehmed, “Abimin 5 çocuğunun en küçüğüydü Rêdûr. Abimin en büyük oğlu zaten o dönem Kobanê’de DAİŞ’e karşı savaşıyordu. Antep'e geçen abim, Antep’te yapamayacağını, topraklarına dönmek istediğini söyleyerek ailesiyle geri döndü. Onlar gittiğinde Kobanê’de yaşanacak tek bir bina bile yoktu. Orada kaldılar. Çalışıp savaştılar. Büyük çocukları savaştan döner dönmez Rêdûr savaşa katıldı. O dönem 16 yaşındaydı. Ülkesini, topraklarını savundu” dedi. 

Rêdûr Kobanê / Ferhad Ehmed

Ben küçüğüm, Kürdistan büyük

Savaşa katılam kararını aktardığı annesinin, “Oğlum senin yaşın daha küçük” demesi üzerine Rêdûr’un “Ben küçüğüm ama Kürdistan büyüktür” dediğini aktaran Emine Ehmed, üç yıl Kobanê’de kaldıktan sonra gerillaya gittiğini söyledi. Emine Ehmed, "Savaşmadan ülkemiz özgürleşemez. Şehit düşmek, savaşmak özgürlük için zorunludur” diyerek Kürt halkına başsağlığı diedi.

Çocukluğumuz birlikte geçti

Emine Ehmed’in oğlu Şahin ise Rêdûr ile çocukluğunun birlikte geçtiğini söyledi. “Ferhad vatanı, toprağı için şehit düştü” diyen Şahin, Rêdûr’un Kobanê savaşının içinde büyüdüğünü, yaşı küçük olmasına rağmen gözü pek bir şekilde sürekli savaş alanlarına gittiğini aktardı. Şahin, “Ferhad vatanı için savaşmak istiyordu, çünkü yurtseverdi. Rêdûr’un silahını yerde bırakmayacağız” dedi. 

Serhed Tolhildan / Nihat Esed

Nihai özgürlük için

Serhed Tolhildan (Nihat Esed / Amûdê) ise Türk devletinin Avaşîn’i işgal saldırısında 26 Mart 2021'de şehitler kervanına katıldı. Rojava’nın Amûdê kentinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Gerilla saflarında olan kardeşleri ve yakın akrabaları sayesinde daha genç yaşta PKK'yi tanıdı. Rojava Devrimi'nin gelişmesiyle beraber direnişte aktif bir şekilde yer aldı. Tüm Kürdistan’da nihai özgürlüğü sağlamanın, gerilla mücadelesiyle mümkün olduğu gerçeğini görerek 2013'te gerilla saflarına katıldı. Kaldığı her alanda emeği, çalışkanlığı, moral ve coşkulu duruşuyla iz bırakmayı bildi. Kendini eğitmeyi ve ideolojik derinleşmeyi esas aldı. Mütevazı, özlü ve cesur duruşuyla bilindi. 

Serhed Tolhildan’ı, Fransa’da yaşayan amcasının oğlu Ciwan Esed anlattı. Şehid Serhed’in 6 kardeş olduklarını belirten Ciwan, çocukluklarının birlikte geçtiğini söyledi. Ciwan, onun çocukluğunda da gerillayı sevdiğini, çocukken tek hayalinin gerillaya katılmak olduğunu aktardı. Bu hayalini gerçekleştirmek istese de annesinin engellemesiyle karşılaştığını belirten Ciwan, “Serhed en sonunda ailesine haber vermeden gerillaya katıldı” dedi. 

Halkının davasına adadı

Serhed’in çevresi tarafından çok sevildiğinin altını çizen Ciwan, “Çok iyi bir insandı. Güvenilirdi. Ailesini, arkadaşlarını geride bırakıp canını, kanını, halkının haklı davasına adadı” şeklinde konuştu. Ailesinin Amûdê’de Mala Sadîn olarak bilindiğini ifade eden Ciwan, “Biz Marûflardanız. Ailemizde gencinden yaşlısına 500’e yakın gerillamız var” diyerek, ailesinin Kürt Özgürlük Hareketi’ne olan bağlılık ve inancının yıllara dayandığını söyledi. 

Özgür Kürdistan engellenemez

Ağabeyi ve bir amcaoğlunun daha şehit olduğunu paylaşan Ciwan, şunları ekledi: “Rojavada bir laf vardır. Derler ki Kürtler kafasına bir şey koydu mu, onu yapar. Bugün Kürtler kafasına özgür Kürdistan’ı koymuş. Ölüm bile buna engel olmuyor.  Serhed, bütün Kürdistan’ın şehididir.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.