OPCW Kürtlere sağır

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanımı dün Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) eylem ile protesto edildi. OPCW görüşme taleplerini ise yine reddetti.

SERDA DEMİR/LAHEY

Kürdistanlılar ve dostları dün bir kez daha Hollanda’nın Lahey kentindeki OPCW binası önündeydi. Kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için beyaz tulumlar ve gaz maskeleriyle takan kitle “Kimyasal Erdoğan Kürdistan’ı terk et”,  “Dün Halepçe bugün Kandil”, “Kürtler kimyasal silahlarla katlediliyor ve dünya bunu seyrediyor”, “OPCW gözlerini aç ve diktatör Erdoğan’ı durdur” pankart ve dövizleri taşıdı. 

Görüşmeyi reddetti

OPCW, kimyasal silah kullanımını yerinde inceleyen İngiliz  heyetinin görüşme talebini ise gerekçesiz reddetti. Uçuşları iptal olduğu için Londra’dan Lahey’e gelemeyen heyet adına gazeteci Steve Sweeney eyleme telefonla bağlanarak bir konuşma yaptı. Sweeney, "Kürdistan'da yıl boyunca yoğun saldırılar ve tehditler altında araştırma yaptım. Türk devletinin kimyasal silah kullandığına dair belgelerle döndüm ve OPCW'ye teslim etmek için talepte bulundum, fakat OPCW yeniden kapıları yüzümüze kapattı” dedi.

Tüm dünya suça ortak 

“Kürtlerin katliamında Türkiye esas suçlu olarak görülse de aslında bütün dünya onun suç ortağıdır” diyen Sweeney şöyle devam etti: “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini kabul edilmesi Kürtlerin yine katledilmesi anlamına geliyor. Ancak bizim de emperyalist güçlerin gizli anlaşmaları ve yolsuzluklarına karşı ortak gücümüz, dayanışmamız var. Bizim de günümüz gelecek.”

Rapor sunuldu

KCDK-E adına Yüksel Koç, KNK’den Gule Algunerhan ve DEM-NED’den Niyazi Gül’ün açıklaması ardından bir heyet İngiliz gazeteci Steve Sweeney tarafından hazırlanan “Gizli anlaşma, komplo, ve yolsuzluk” başlıklı raporu OPCW’ye sundu. Rapor, Sweeney’in Güney Kürdistan’da bir yıl boyunca yaptığı incemeleri, sivil toplum örgütleri ve doktorlarla yaptığı görüşmeler ile kimyasal silah kullanımını tespit eden belgeleri kapsıyor. Raporda ayrıca kimyasalın kullanıldığının tespiti için bölgeden alınan toprak ve gerilla elbiselerinden alınan örneklerin incelenmesi talep ediliyor. 

Adalet Divanı’na yürüdüler

Raporun teslim edilmesi ardından konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, “Bu devletler arası kirli oyunların farkındayız. Gerilla tüm Kürdistan için savaşıyor, biz de daha güçlü mücadele etmeliyiz” dedi. Kitle ardından OPCW binası önünden Lahey Adalet Divanı’na yürüdü. 

3 Mayıs’tan itibaren her Salı, Perşembe günü Lahey'de OPCW binası önünde eylem gerçekleştirilen eylem 30 Haziran’a kadar devam edecek. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.