OPCW’ye protesto

Xoşnav Ata

Xoşnav Ata

  • Yeğenleri Türk devletinin kimyasal saldırıları sonucu şehit düşen Xoşnav Ata, saldırılara sessiz kalan OPCW önünde dün eyleme başladı. Ata, “Türk devleti kimyasal kullanarak yeğenimi öldürdü. OPCW bunu soruşturacak mı” diye sordu.

Türk ordusunun kimyasal saldırılarına karşı uluslararası güçlerin sessizliği mağdur aileleri harekete geçirdi. Türk devletinin Kuzey ve Güney Kürdistan’a yönelik kimyasal saldırılarda iki yeğenini kaybeden Xoşnav Ata, Hollanda’nın Lahey kentindeki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) binası önünde dün bir eylem başlattı. 

İki yeğeni kimyasalla katledildi

Mardinli Ata’nın yeğenlerinden Gülperin Ata (Binevş Agal) 23-25 Mayıs tarihleri arasında Zap’ta, Mihriban Ata (Jînda Gabar) ise 5 Aralık 2021’de Dersim’de şehit düştü. Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı harekete geçilmesini isteyen Ata, “6 ay içinde 2 yeğenim (Gülperin Ata ve Mihriban Ata) Türk devleti tarafından kimyasal kullanılarak katledildi. Ben bugün buraya, OPCW’ye görevini hatırlatmaya geldim. Yeğenlerimin kimyasal kullanılarak öldürüldüğüne dair bilgi, belgeler var. Ben bunların araştırılmasını istiyorum. Eylemim, OPCW bana bu konuyu araştıracağına dair teminat verene kadar devam edecek” dedi.

Sesimi duyurana kadar 

Türkiye’nin üye ülkeler arasında olduğu OPCW’nin Türk ordusunun kimyasal saldırılarını görmezden gelmesine tepki gösteren Xoşnav Ata, “Sesimi Avrupa’ya duyurana kadar eyleme devam edeceğim” dedi. Ata, her gün saat 10.00 ile 13.00 arasında OPCW önünde eylemde olacağını söyledi. 

OPCW’den cevap istiyoruz 

Zor bir eylem yaptığımın bilincinde olduğunu belirten Ata, “Aile olarak OPCW’den bir cevap almak hakkımız. Böyle ahlaksız, vicdansız yöntemlerle, kimyasal silahlarla gençlerimizi öldürmelerine razı değiliz. Bu eylemi sürdüreceğim, kararlıyım” dedi.

Görevinizi yapın

Kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yapan Ata, “Türk devleti çocuklarımıza karşı yasak olmasına rağmen kimyasal silah kullanıyor. Türkiye OPCW’ye kimyasal silah kullanmayacağına dair teminat vermesine rağmen kimyasal silah kullanıyorsa OPCW’nin buna bir cevap vermesi lazım” dedi. 

Ata, OPCW’yi görevini yapmaya çağırarak “Gelin işinizi yapın ve bu konuyu araştırın” dedi.  LAHEY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.