Ortadoğulu kadınlar: Gücümüz birliğimizde

Kadın Haberleri —

.

.

  • “Kadın Birliği ile Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz” şiarıyla Beyrut’ta başlayan 2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kadın Konferansı'nda bölgedeki kadınların mücadele deneyimleri ve ortak mücadele stratejileri masaya yatırıldı. Konferansta, yeni yol haritası temelinde planlamalara ulaşılması bekleniyor.

İlki Amed’de gerçekleştirilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kadın Konferansı’nın ikincisi, “Kadın Birliği ile Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz” şiarıyla Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başladı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın birçok ülkesinden 100’ü aşkın delegenin katılımıyla gerçekleştirilen iki günlük konferans, yarın sona eriyor.

Konferansta, Ortadoğu’nun içinde bulunduğu durum, bölgedeki kadınların mücadele deneyimleri ve ortak mücadele stratejileri  masaya yatırılıyor. Konferansın yol haritası temelinde planlamalara ulaşması bekleniyor. 
Hazırlık Komitesi adına Hanan Osman’ın açılış konuşmasını yaptığı konferansa KJK Koordinasyonu, YNK Kadın Kolları, Yekîtiya Jinanî Kurdistan, Tevgera Azadiya Jinên Êzîdî (TAJÊ) ile Türkiye zindanlarındaki siyasi tutsaklar adına Leyla Güven de birer mesaj gönderdi.



Krizler ve kadın



Beş oturumda gerçekleştirilecek konferansın ilk oturumunda Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki mevcut krizler ve kadınların rolü tartışıldı. Yemen’den Anjela Al Mumary’nin yönettiği oturuma konuşmacı olarak Lübnan’daki Jîn Kadın Kurumu’ndan Büşra Ali, İran’dan Meryem Zolfagharianaliabad, Fas’dan Hatice Riyadi ve Kuzey Doğu Suriye’den Lina Bereket katıldı.
Büşra Ali’, “Son 10 yıldaki çelişki-çatışmalar ve rolümüz” başlıklı konuşmasında küresel kapitalist güçler ile statükocu bölge devletleri arasında yaşanan Üçüncü Dünya Savaşı’na dikkat çekti. Son 10 yılda yaşanan gelişmelerin bu savaşın bir yansıması olduğuna dikkat çeken Ali, bu aktörlerin yanı sıra üçüncü dinamik olarak kadın öncülüğünde toplumsal mücadelelere dikkat çekti.

Büşra Ali, “Bölgedeki kadın özgürlük mücadelesi, toplumsal özgürlük mücadelesinin öncülüğünü yerine getirdiği oranda sonuç alınabilir” dedi. 

İran’da kadın örgütlenmesi

Kadın hakları savunucusu Meryem Zolfagharianaliabad, “Bölgede ulus-devlet ve iktidar gerçeği” konulu bir konuşma yaparak, özellikle cinsiyetçilik, dincilik ve milliyetçiliğin etkilerini ele aldı.

Konuyu İran özelinde anlatan Meryem ise, burada evlenme yaşının 13 olarak belirlenmesi sonucu çocuk yaşta zorla evliliklerin yaygınlığına dikkat çekti. İran’ın kadın aktivistlere yönelik çok ağır baskılar uyguladığına vurgu yapan Meryem, siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’ın durumuna dikkat çekti. İran İslam Devrimi öncesinde kadınların katılımının yüksek olmasına rağmen örgütlü olmadığını, mevcut durumda ise yüksek örgütlenme çabalarının olduğunu dile getirdi. 

Suriyeli mültecilerin yüzde 40’ı kadın

Suriye Kadın Meclisi üyesi Lîna Bereket de, savaş ve çatışmaların kadın üzerindeki etkilerini ele aldı. Suriye’de kadınların çeşitli şiddet biçimleriyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Bereket, özellikle kadına yönelik şiddette ciddi bir artışın olduğunu söyledi. Tecavüzün artış gösterdiği, özellikle gözaltında tecavüzün bir baskı ve işkence aracı olarak kullanıldığını ifade eden Bereket, fuhuş için dini argümanların öne sürüldüğünü belirtti.

Suriye’de kadına yönelik şiddet vakalarının belgelendirilmesinin zorluklarını anlatan Lina Bereket, bazı istatistikler de paylaştı. Buna göre, Suriyeli mültecilerin yaklaşık yüzde 40’ı kadın. Mülteci kadınların dörtte biri tek başına çocuklarına bakıyor. Bunun sonucunda erken yaşta evliliklerde artış var.

Yol haritası çıkarılacak

Konferansın ilerleyen saatlerinde Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı kadınların mücadele deneyimlerinin tartışıldığı ikinci oturum gerçekleştirilecek. Türkiye’den Deniz Abukan, Lübnan’dan Heyat Mirşad, Ürdün’den Iman el Hüseyin ile Irak’tan Shammeran Marogel Odesho, politik, toplumsal, ekonomik alanlarda kadınların verdiği mücadeleyi anlatacak.

Üçüncü oturumda ise Tunus’tan Selwa Guiga, Rojava’dan Asya Abdullah, Filistin’den İktimal Hamad, Mısır’dan Nevine Ebeid Fahim Ibrahim ile Afganistan’dan Selay Ghaffar ortak mücadele stratejilerini başlığında deneyim ve görüşlerini paylaşacak.

Yarın ise ‘Bölgede zorluklar karşısında kadın ittifakının ortak mücadele ve mekanizmaları’ masaya yatırılacak; üç bölümden oluşan atölye çalışmasının sonuçları paylaşılacak. Son oturumda ise ‘gerçekliğimiz ve hedeflerimiz’ başlığıyla tehlikeler yanında fırsatların analizi yapılacak.

Konferans sonunda ise yol haritası ve planlama belirlenecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.