Oturma eyleminde 3. hafta

Yurt Dışı Haberleri —

  • Fransa’nın Strasbourg kentinde işgale ve soykırıma karşı başlatılan oturma eylemi üçüncü haftasına girdi. Avrupa kurumlarının buluştuğu ortak alan devam eden eylemi Avrupa’daki Kürtler ve dostları gruplar şeklinde sürdürüyor.

 

BARIŞ BALSEÇER/ STRASBOURG

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi’nin (KCDK-E), “İşgale, soykırıma karşı her yer Avaşîn, her yer Zap, her yer Metina. Dem dema Azadiye ye!” hamlesi kapsamında Fransa’nın Strasbourg kentinde başlattığı oturma eylemi üçüncü haftasına girdi.

Heci Hesen

12 Mayıs tarihinde basın açıklamasıyla başlayan eylem, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve üzerindeki tecridin kırılması amacıyla dokuz yıldır sürdürülen Özgürlük Nöbeti ile ortaklaştırılmış durumda.

Dört hafta sürmesi planlanan eylemi üçüncü haftasında inanç kurumları (FEDA, CİK), Avrupa Êzîdîler Federasyonu, MARDEF ve Düsseldorf’dan gelen TJK-E aktivistleri devraldı.

Eylemin bu haftaki programında ise Kürdistan’daki işgal ve soykırıma dönük çeşitli başlıklarda paneller düzenleniyor. Pazartesi günü Avrupa Êzîdîler Federasyonu’ndan Heci Hesen’in konuk olduğu “Şengal Katliamı” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde söz alan Heci Hesen, DAİŞ çetesinin 2014 yılında Êzîdîler karşı geliştirdiği soykırımın KDP, Irak Hükümeti başta olmak üzere dünyanın göz önünde gerçekleştiğini belirtti. Heci Hesen “Êzîdîler imdadına Önder Apo’nun felsefesiyle savaş özgürlük savaşçıları yetişti” diyerek, Şengal’in özerkliği sağlanıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

Demir Çelik

Eylemi devralan inanç kurumlarından FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik ise Alevi inanıncının hala reddedildiğini, Kürt Alevilerin soykırım tehditiyle karşı karşıya olduğunu, kültürlerinin ise asimilasyona uğratıldığını belirtti. Dört parça Kürdistan’da Aleviler dışında diğer inançların da aynı sorunla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Demir Çelik, bu inançların insanlığın binlerce yıllık kadim kültürünün temsilcileri olduğunu vurguladı.

“Bugün Şengal’e dönük işgal saldırılarını da ele aldığımız işgale, faşizme ve soykırıma karşı çıkmak herkesten önce zalime karşı mağdurun ve mazlumun yanında olduklarını söyleyen Alevilerin tarihsel misyonudur” diyen Çelik, bu nedenler Alevilerin bu eylem ve hamle etrafında bir araya geldiğinin altını çizdi.

“Kadim halklar ve inançlarla birlikte özgürce yaşamak istiyoruz” diyen FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm ideolojisinin birlikte yaşamın tek yolu olduğunu vurgulayarak, ezilen tüm kesimlerin hamleyi sahiplenmesi çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.