Özçelik'in tedavisi engellendi

.

.

  • İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 535’incisini dernek binalarının önünde gerçekleştirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 535’incisini dernek binalarının önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutsak Kemal Özçelik'in sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD Şube Hapishaneler Komisyonu Üyesi Hatice Onaran Kemal Özçelik’in (65) Özçelik’in yaşadığı sağlık sorunlarını şöyle sıraladı: “İleri derecede kalp yetmezliği, hipertansiyon, diyabet, göz damarlarındaki tıkanıklığa bağlı görme kaybı,  yaygın ödem, solunum yetmezliği, unutkanlık, böbreklerde fonksiyon kaybı ve taş, vücutta yaygın ve sürekli ağrı, yürüme ve uyuma güçlüğü gibi ciddi problemler yaşamakta, düzenli ilaç kullanmamakta, mevcut hastalıkları nedeniyle düzenli tedavi, bakım ve kontrol altında tutulması gerekmektedir.”
Salgın sürecinde Özçelik’in tedavilerinin yapılmadığını, bundan dolayı yeni hastalıkların baş gösterdiğini hatırlatan Onaran, “Özçelik, 2003'te geçirdiği ağır kalp krizinin ardından bypass ameliyatı geçirmiş ve üç damarı değiştirilmiştir. Yakın zamanda yapılan muayenesinde ise kalbinin kan pompalamakta daha fazla zorlandığı belirlenmiş, gelişen dolaşım bozukluğunun da etkisiyle vücutta yaygın ödem oluşmuştur. Akciğerlerinde su toplanmasına bağlı olarak ayrıca nefes almakta, uyumakta ve yatmakta da zorlanmaktadır. Nefes darlığı nedeniyle yatamadığından sandalyede oturarak uyumaya çalışmaktadır. Koltuk değneği veya bir kişinin yardımı olmadan yürüyememekte. Tek başına kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır” dedi.

Onaran, Özçelik’in avukatlarının Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilerek infazının ertelenmesini talep ettiğini ve Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurusu yaptıklarını, ancak henüz yanıt alamadıklarını söyledi. 

Adil tutuklular darp edildi

Diyarbakır 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde koğuş basan gardiyanlar, adli tutukluları darp ettiği belirtildi. 
Diyarbakır 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde adli tutuklulara işkence yapıldığı haberini alan aileler, cezaevi önüne akın etti. Aileler, cezaevi önünde beklerken uzun süre bilgi verilmedi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, tutuklularla yaptığı görüşmenin ardından ailelere bilgi verdi. 

ÖHD'li avukatlar, koğuş baskınında yasaklı olduğu ileri sürülen maddelerin bulunduğu gerekçesiyle tutukluların darp edildiğini belirtti. Ayrıca baskın sonrası birçok tutuklunun koğuşunun değiştirildiği bilgisi paylaşıldı. Koğuşu değişen tutuklulardan Mazlum Dağdeviren'in, kendisini kesici aletle yaraladığı ileri sürüldü. Dağdeviren’in vücudunda darp dolayısıyla tekme izleri ve morluklar oluştuğu, ancak hastaneye götürülmediği aktarıldı. 
Aynı koğuştaki diğer 5 tutuklunun da darp edildiği bilgisini veren ÖHD'li avukatlar, durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.