Özsavunma hakkı kadınlar için uygulanmıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Özsavunma hakkının neden kadınlar için uygulanmadığını değerlendiren avukat Tuba Uçar, "Temel problemimiz hukuki destek mekanizmalarının yeterliliğinden ziyade bu mekanizmaların işleyişinde" diyor ve avukatların yargı sürecinde maddi gerçeğin ortaya çıkması adına yönlendirici ve bilgilendirici bir rolüne işaret ediyor.

HABER MERKEZİ

Özsavunma, kişinin kendisini veya bir başkasını mevcut veya olası tehlikelere karşı korumasını ve korunmasıyla ilgili tedbirleri ifade ediyor. Nevin Yıldırım, Fikriye Özbek, Nimet Akgün de hayatta kalabilmek için kendilerine ve çocuklarına şiddet uygulayan eşlerine karşı özsavunma hakkını kullandılar. Ancak meşru müdafaa hakları hukuki olarak gözetilmediği için cezaevindeler. Bu hakları yok sayılan ve müebbet hapis cezası alan birçok kadın var. 
bianet’ten Fatma Boz’un görüştüğü avukat Tuba Uçar, davalarda kadınların özsavunma hakkının gözetilmemesinin başlıca sebeplerinden birinin, Türk hukuk sisteminde özsavunmanın anayasadan ziyade ceza kanununa bir dayanak sağlaması olarak açıklıyor. “Temel problemimiz hukuki destek mekanizmalarının yeterliliğinden ziyade bu mekanizmaların işleyişinde” diyen Uçar, öngörüldüğü şekilde uygulanmadığı için toplumda o mekanizmanın yeterli olmadığına dair bir algı oluştuğunu söylüyor. 

Avukatlara önemli rol düşüyor

Avukatların kanunda tanımlandığı ve sınırları öngörüldüğü haliyle meşru müdafaa hakkının uygulamaya da doğru ve etkin yansıtılabilmesini sağlamaları gerektiğini kaydeden Uçar, şunları ekliyor: “Davaların sonuçlarında meydana gelen tepkilerin esas sebebi, meşru müdafaa ile ilgili toplumda yerleşen yanlış algı. Bu sebeple hem dava sürecindeki karar aşamasında hem de bu kararın kamuoyuna yansıtıldığı aşamada avukata etkin ve önemli görevler düşüyor. Bir davada avukata düşen en önemli görev, maddi gerçeğin objektif bir şekilde açığa çıkartılmasını sağlamak. Bunu yaparken toplumun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Sosyal medyada artık bir davaya ilişkin çok fazla bilgiye ulaşabiliyoruz. Ancak yanlış bilgi yığınına da maruz kalındığını görebiliyoruz ve maalesef bu durum mahkeme sürecine de etki edebiliyor. Bu sebeple avukatların yargı sürecinde maddi gerçeğin ortaya çıkması adına yönlendirici ve aynı zamanda kamuoyunu bilgilendirici bir rolü bulunuyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.