Dört bölgede meclis ve komiteler

Kadın Haberleri —

Palmira / Foto:Wikipedia

Palmira / Foto:Wikipedia

  • Zenubya Kadın Topluluğu, DAİŞ’in Reqa, Tebqa, Minbic ve Dêrazor’daki izlerini yok etmek için her alanda örgütleniyor ve kadınlara ulaşıyor. Dört bölgede meclis ve 11 komite oluşturarak, kadınların öfkesini mücadele dönüştürmeye çalışıyor.
  • Zenubya Kadın Topluluğu Meclisi üyesi Jiyan Derik, “Zenubya tarihte nasıl bir rol oynadıysa biz de bu rolü oynamaya hazırız” dedi.

Kuzey-Doğu Suriye’nin Reqa, Dêrazor, Tebqa ve Minbic şehirlerinde faaliyet yürüten Zenubya Kadın Topluluğu, kadınlara ulaşmayı sürdürüyor. Özellikle DAİŞ’in yaratığı tahribatı ve aşiretlerin kadın üzerindeki baskısını azaltmak için çalışıyor. 

Sokak sokak örgütlenmeye

Adını Kraliçe Zenubya’dan alan topluluğun toplumda çok güçlü bir karşılığı var. Zenubya adının bir diğer önemli karşılığı ise tarihte Palmira şehrini kurması ve DAİŞ’in burayı yerle bir etmesi. Kadınlar, tarihte güçlü bir isim olan Zenubya’nın mirasını devralarak bugün sokak sokak örgütleniyor.

Zenubya Kadın Topluluğu, 6 Haziran 2021’de gerçekleştirdiği ilk kongresinin ardından çalışmaların startını verdi. Örgütlenme zemini oluşturduktan sonra Reqa, Dêrazor, Tebqa ve Minbic gibi hem DAİŞ’in yıktığı hem de Şam hükümetinin ihmal ettiği yerlere çalışmaya koyuldu. 

Bu bölgelere ilişkin, Jinha’dan Diren Engîzek’e konuşan Zenubya Kadın Topluluğu Meclisi üyesi Jiyan Derik, şöyle dedi: “Tarihi, coğrafi olarak aynı zamanda farklı diller ve kültürel büyük bir zenginlik var. Bu şehirler hem tarihi hem de tarım şehirleridir, aşiret etkisi çok fazla. Suriye rejimi vardı daha sonra Ceyş-ül Hür geldi ve bunlar çok büyük tahribatlar yarattı. Ancak en büyüğünü DAİŞ yaptı.”

Acının izleri her yerde

“Reqa’da nereye dönsek acı veren görüntüler vardı” diyen Jiyan Derik, kadınların burada direndiği, işkence gördüğü, tecavüze uğradığı ve katledildiğini hatırlattı. Ayrıca, Reqa’nın DAİŞ’ten en çok etkilenen şehir olduğunu belirterek, şunları ekledi:

“DAİŞ zamanında ailesini koruyan kadınlar oldu, evlerini yönettiler. Toplum eğer ayakta kaldıysa kadınlar sayesinde kaldı. Bu nedenle de örgütlenme ihtiyacı çok açık bir şekilde vardı. DAİŞ’in hala kadınlar üzerinde etkisi var, her kadında travma yarattı. Burada yaşayan kadınlar her şeye tanık oldu; Kadınlar asıldı, kafaları kesildi, tecavüze uğradılar yardım edemedi bu kadınlar, işkencelerinin seslerini duydular bir şey yapamadılar. DAİŞ tekrar gelir endişesi kadınlarda hala var.”

 

Zenubya Kadın Topluluğu Meclisi üyesi Jiyan Derik

 

Öfke mücadeleye dönüştü

Jiyan Derik kadınlarda DAİŞ zihniyetine karşı kin ve öfkeyle örgütlü mücadelelerini geliştireceğini belirterek, “Aslında kadınlar yavaş yavaş anlamaya başlayıp bilince çıkardıklarında bu psikolojiden de kurtulacaklar” dedi. 

Zenubya Kadın Topluluğu’nun da bu ihtiyaçlardan açığa çıktığını işaret eden Jiyan Derik, işleyişini şu şekilde aktardı: “Başta bazı komiteler oluşturuldu. Kadınlarla tartışmalar yürütüldü, güçlü oldukları, her şeyi yapabilecekleri anlatıldı. Kadınların kendilerini bulmaya ihtiyaçları vardı. Kadın öncülerin var denildi. Reqa, Tebqa, Minbic ve Dêrazor’da tüm köy ve sokaklarda örgütlenmeye gidildi. Eğitim ve Mala Jin çalışmasına çok önem verildi.”

Gidilmeyen ev kalmayacak

“Açık ve kapalı devre olarak eğitim çalışmalarımız devam ediyor” diyen Jiyan Derik, aynı zamanda her mecliste eğitim komiteleri olduğunu söyledi.  Örgütleme komiteleri aracılığıyla her kadına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Jiyan Derik, “Fakat her kadına ulaşamıyoruz. Her kadının sesi olamadık hala” dedi ve ekledi:

“Kadınlar hala şiddette maruz bırakılıyorsa daha fazla çalışmalıyız. Bir kısmına belki ulaştık ama bütün topluma değil. Bir yerde hasta veya taziye varsa orada oluyoruz. Her kadının yanında yer alıyoruz. Buradaki kadınlarda özgürlük aşkı gelişti, kendi gelişimlerini görünce çok mutlu oluyorlar bu nedenle de herkes böyle olsun istiyorlar.”

Ekonomik özgürlük vazgeçilmez

Çalışmalar kapsamında kadın kooperatifleri kurduklarını belirten Jiyan Derik, çok sayıda kadının ekonomik zorluk yaşadığına işaret etti.

“Kadınlar maddi olarak da ayakta kalmalılar. Zenubya Kadın Topluluğu’nun yanına kadınlar çalışmak için geliyor, bazıları hiç okula gitmemiş ama bunların bizim için bir önemi yok. Kadınların yaşama sanatı bizim için önemli.  Ellerinden gelen işler bizim için önemli. Mesela bir kadın ziraattan, topraktan anlıyorsa o zaman bir diploması var demektir. Eğer toplumsal sorunları çözüyorsa hukuk diploması var demektir. Çalışmalarımız da kadınlar her şekilde yer alabiliyorlar.”

Meclis ve komiteler oluşturuldu

Kadınlar ikinci kongresini ise 6 Temmuz 2023’te gerçekleştirdi. Alınan kararlar doğrultusunda meclis oluşturuldu. Şu anda dört şehirde meclis ve koordinasyonları var. Yine meclislerin içinde 11 komite de yer alıyor. 

İkinci kongreden sonra DAİŞ’ten kurtarılan tüm bölgelerde uyuşturucuya karşı kampanya başlatıldı.  Güvenlik güçleri, sağlık komitesi ve din ve inançlar komitesiyle ortak gerçekleştirilen kampanya kapsamında birçok çalışma yapıldı.

Jiyan Derik çalışmalara ilişkin, “Okullarda seminerler verdik. Aileleri de bu seminerlere kattık, toplantılar aldık. Her komün ve meclislerde broşürler dağıttık. Oğlumu ve eşimi kurtarın diyen anneler oldu. Sağlık komitesi uyuşturucu tedavisi için hastanede ayrı bir bölüm açtı” dedi.

Kadınlara direniş gücü oldular

Hem Suriye hem de Ortadoğu’da rol oynamaya hazır olduklarını ifade eden Jiyan Derik, aylardır Şam hükümetine karşı ayaklanan Süveydalı kadınların direnişini selamladıklarında, oradaki kadınların mutlu olduğunu söyledi.

“Buradaki kadınlar, Süveydalı kadınları için büyük bir umut. Kadınların öldürüldüğü, recmedildiği bir yerde kadınlar ayağa kalktı ve onlara destek veriyor. Ayrıca, Suriye’nin her yerindeki kadınlarla etkileşim halindeyiz ve rol oynamak istiyoruz. Siyasi olarak kadın bakışını öne çıkarmak önemli. Bu açıdan diplomasi alanında gelişim gösteriyoruz. Tarihte Zenubya nasıl bir rol oynadıysa bizde bu rolü oynamaya hazırız.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.