Pandora'dan gizli servetler saçıldı

Dünya Haberleri —

.

.

  • 117 ülkeden 650 gazeteci, kimliği bilinmeyen biri tarafından sızdırılan 12 milyon doküman üzerinde 2 yıl çalıştı. Pandora Papers adı verilen belgelerle birçok dünya lideri ve ünlünün gizli servetleri deşifre edildi.

 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından 117 ülkede 650 gazeteciyle birlikte incelenen Pandora Belgeleri’nde, dünya genelinde 35 siyasi lider, 91 ülkede 330'dan fazla siyasetçi, kamu görevlisi ve ünlüye ait gizli finansal bilgiler deşifre edildi. ICIJ, bu belgelerle; zenginlerin nasıl daha fazla zengin olduğunun, evrensel hukuk kuralları çiğnenerek mali gizliliğin nasıl sağlandığının ortaya serildiğini belirtti. 

Ailelerini zenginleştirdiler
Belgelere göre siyaset, ekonomi, sanat ve spor dünyasından birçok isim vergi kaçırmak ve para aklamak için off-shore (denizaşırı) şirketleri ya da hesapları açtı.

Rusya, Türkiye, Brezilya, Hindistan, ABD, Meksika ve diğer ülkelerden 130'dan fazla milyarderin mali faaliyetleri de Pandora Belgeleri’nde detaylı yer alıyor.

BBC’nin haberine göre ICIJ'den Fergus Shiel, yaptığı açıklamada "Bu off-shore hesapları kullanarak diğer ülkelerde yüz milyonlarca dolarlık mülk alıyorlar. Kendi vatandaşlarının zararına, kendi ailelerini zenginleştirmek için yapılan işlemler bunlar" diye belirtti. 

Kimler yok ki
Pandora Belgeleri’nde aralarında Ürdün Kralı II. Abdullah, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair gibi isimlerin mali bilgileri ifşa ediliyor.  

  • Ürdün Kralı II. Abdullah, vergi cennetlerinde kayıtlı paravan şirketler aracılığıyla İngiltere ve ABD'de toplam 105 milyon dolar değerinde 14 lüks ev satın aldı.
  • Çekya Başbakanı Andrej Babis, denizaşırı şirketler aracılığıya Fransa'nın Cannes kenti yakınlarında 22 milyon dolar değerinde lüks konut satın aldı.

Aliyev 11 yaşındaki oğluna 33 milyon sterline daire aldı

  • Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 11 yaşındaki oğlu için Londra'da 33 milyon sterlin tutarında bir daire satın aldı. Aliyev ailesinin ayrıca 400 milyon dolarlık emlak anlaşmalarıyla bağlantıları bulunuyor. 
  • Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ve eşi, off-shore şirketi aracılığıyla Londra'da o şirkete kayıtlı 6.5 milyon sterlin değerindeki ofise sadece 300 bin sterlin ödeyerek sahip oldu. 
  • Kenya Devlet Başkanı Umumi Kenyatta da off-shore şirketleri sayesinde servetine servet kattı. 
  • Pakistan Başbakanı İmran Khan ve yakın çevresinin milyonlarca dolar değerinde şirketleri bulunuyor. 
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın üç isim de Pandora Belgeleri’nde yer alıyor. 

Rönesans Holding'den kaynaksız 105 milyon dolar bağış

  • Belgelerde, Türkiye’den 220’den fazla isim bulunuyor. Özellikle Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Saray’ını inşa eden Rönesans Holding dikkat çekiyor. Holding’in Başkanı Erman Ilıcak'ın iki denizaşırı şirketle bağları bulunuyor. Her iki şirket de annesi Ayşe Ilıcak adına kayıtlı. Rönesans Holding'in vergi cenneti Britanya Virjin Adaları'na 210 milyon dolar aktardığı, Holding'in gelirlerinin transfer edildiği ve sahibinin ismi gizlenen off-shore şirket üzerinden 105 milyon dolar ''bağış'' yapıldığı görülüyor.
    Rönesans Holding, Türkiye’de değeri milyarları bulan çok sayıda ihale alıyor. 5 şehir hastanesinin yapımını da Rönesans Holding üstlenmiş. Son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding’in Rusya'daki yöneticisi Alexander Tarasyuk’un adı para kaçırma skandalına karışmıştı. Tarasyuk yargılanmış ve 11 milyon dolar ceza ödemesi sonucu dosyası kapanmıştı. 

Shakira'dan Mancini'ye

  • Dünyaca ünlü Kolombiyalı şarkıcı Shakira, Alman model Claudia Schiffer, müzik dünyasından Julio Iglesias, Ringo Starr ve Elton John gibi isimler de Pandora Belgeleri’nde adı geçen kişiler. 
  • Futbol dünyasından İtalya Milli Takımı'nın teknik direktörü Roberto Mancini, Arjantinli futbolcu Angel di Maria, Manchester City'nin teknik direktörü Pep Guardiola da servetlerini off-shore şirketlerine taşıyan isimlerden. 
  • Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan, Hollanda Maliye Bakanı Wopke Hoekstra, Brezilya Maliye Bakanı Paulo Guedes ve Pakistan Maliye Bakanı Shaukat Rarin de Pandora belgelerinde adı geçen kişiler arasında yer alıyor. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.