Pedersen: Hiç bir ciddi çaba yok

Dünya Haberleri —

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen

  • BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Güvenlik Konseyi oturumunda Rojava ve Kuzey Doğu Suriye’ye dönük Türk devlet askeri yönelim riskinin endişe verici düzeyde olduğunu söyledi. BM temsilcisinin QSD ile Türk devletine ortak çağrısında, ‘bir nevi yol ayrımında olduğumuz düşünüyorum’ dedi.

BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Pedersen, son aylarda Suriye'nin kuzeyinde Türk devleti ile desteklediği muhalif gruplar ile QSD arasında yaşanan çatışmaların yavaş yavaş yükselişe geçtiğini ifade etti. 

Türk devletini işaret ederek düzenlenecek geniş çaplı bir askeri hareketin Suriye’yi bir bütün olarak etkileyeceğine değinen özel temsilci, durumu “endişe verici ve tehlikeli" olarak tanımladı. 

BM Güvenlik Konseyini "bir aktörün düzenleyeceği geniş çaplı askeri operasyonların diğer alanlardaki olası zincirleme etkileri" konusunda uyaran BM temsilcisi, "Bir nevi yol ayrımında olduğumuzu hissediyorum. Görece sakin geçen üç yılın ardından büyük bir askeri operasyonun gerçekleştirilmesi düşüncesi, beni rahatsız ediyor. Bunun Suriyeli siviller ve daha geniş anlamda bölgenin güvenliği açısından ne anlama geleceğine dair endişelerim var. Sorunun siyasi yollarla çözümü için şu an hiçbir ciddi çaba olmamasının etkisiyle gerilimin artma ihtimali de beni aynı şekilde endişelendiriyor" dedi.

Konuşmasında DAİŞ ile mücadeleye de vurgu yapan özel temsilci “Etkisiz hâle getirilen ancak henüz yenilmeyen terör örgütlerinin de yeni istikrarsızlıklardan hemen yararlanacağı" uyarısında bulundu. Pedersen, "Suriye'nin daha fazla askeri faaliyete değil, daha fazla siyasi sürece odaklanılmaya ihtiyacı olduğunu" sözlerine ekledi.

BM temsilcisi ayrıca Suriye'deki tüm aktörlere, "itidalli olma, sükunetin sağlanması için çaba gösterme, ülke genelinde ateşkes doğrultusunda adım atma ve terörle mücadelede uluslararası insani hukuk çerçevesinde yaklaşım gösterme" çağrısında bulundu. 

Pentagon’un itirazı 

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Pat Ryder Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye için yapmak istediği askeri saldırıdan vaz geçme çağrısı yaptı 

Pentagon adına konuşan Pat Ryder’in Türk devletinin askeri saldırılarında kaygısının DAİŞ ile mücadeleye zarar vereceği noktası olduğu görüldü. Ryder, "Çatışmaların devam etmesi, özellikle de bir kara harekâtı, IŞİD'e karşı mücadelede zorlukla elde edilen kazanımları ciddi şekilde zayıflatacak ve bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır." dedi.

Ryder, Suriye'nin kuzeydoğusunda konuşlu olan ABD birliklerinin Q’SDli müttefikleriyle ortak devriyelerini de azalttığını söyledi. Ryder buna gerekçe olarak "Çünkü bunları QSD ile ortaklaşa yapıyoruz ve QSD devriyelerini azalttı" dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.