Piknik alanında katliam

.

.

  • İşgalci Türk devleti, Zaxo’da piknik alanındaki sivilleri hedef aldı; en az 10 kişi katledildi, 25 kişi yaralandı.

Güney Kürdistan'da hiçbir hukuki, insani ve ahlaki normu tanımadan işgal saldırılarını sürdüren AKP-MHP yönetimindeki Türk devleti, yeni bir katliama daha imza attı. Dihok’un Zaho ilçesi Perex köyündeki piknik alanını bombalayan Türk ordusu, ilk bilgilere göre; 10 turisti katletti, 25'ini yaraladı. Katledilenler arasında kadın ve çocuklar da var. Türk ordusunun, Kürtlere karşı yeniden savaşa başladığı Temmuz 2015'ten bu yılın başına kadarki saldırılarında, aralarında çocukların da bulunduğu 109 sivil katledildi. 
İşgalci Türk devleti, savaş konseptini devreye koyduğu 24 Temmuz 2015'ten beri Güney Kürdistan’ın yerleşim alanlarına da saldırılarını sürdürüyor. Mexmûr ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Türkiye’nin en son 26 Mayıs’ta Bamernê’ye yönelik SİHA saldırısında, ikisi çocuk üç kişi yaşamını yitirdi. Bütün katliamları sessizlikle geçiştirilen Türk devleti, dün yeni bir katliama daha imza attı. 

Zaxo Kaymakamı Muşir Beşir'in RojNews ve diğer yayın organlarına verdiği bilgiye göre; Türk ordusu, Perex köyünde pikniğe giden turistlerin bulunduğu bölgeyi bombaladı. Kaymakam Beşir, “Bombardıman nedeniyle ilk belirlemelere göre en az 10 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi de yaralandı. Ölü ve yaralı sayısı daha çok olabilir” dedi. Perex köyünün bölgede turistler tarafından piknik amacıyla kullanıldığını belirten Beşir, katledilen kişilerin Irak’ın orta ve güney kesiminden gelen turistler olduğunu paylaştı. Perex köyü, sadece Temmuz'da üçüncü kezdir havan ve obüs toplarının hedefi oldu.

Bölge turistik bir yer

Derkar Kasabası Müdürü Dilşer Abdulsettar da Perex köyünün piknik ve gezi için tercih edilen bölgelerden biri olduğunu hatırlatarak, "Bugün Bağdat başta olmak üzere, Irak’ın diğer kentlerinden çok sayıda turist bölgeyi ziyaret etti” diye konuştu. 
Zaxo Hastanesi’ne 8 cenaze ile 12 yaralının nakledildiği öğrenildi. Habeir hazırlandığı sırada, ölü ve yaralı sayısının artabileceği belirtiliyordu. 

Haziran'a kadar 112 kişi

CPT Federe Kürdistan Bürosu’nun hazırladığı rapora göre, Türkiye’nin bölgeye dönük 2015'ten 2021'e kadarki kadarki saldırılarında 109 sivil yaşamını yitirdi. 120’den fazla sivilin bu saldırılar sonucu yaralandığını belgeleyen CPT, 648 köyün tamamen boşaltılma tehlikesi altında olduğunu; 150 köyün de tamamen boşaltıldığını açıkladı. 
CPT verilerine göre her ne kadar katledilen sivil insan sayısı 112 olarak ifade edilse de Rojnews'in verilerine göre; dünkü kayıplar hariç 168 sivil yurttaş katledildi. Türk devletinin saldırılarında katledilen yurttaşlar, Federe Kürdistan Hükümeti tarafından şehit ilan edilmediği gibi Adli Tıp Kurumu tutanaklarına ölüm sebebi resmi olarak geçirilmiyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.