Piroğlu iade edilmeyecek

Yurt Dışı Haberleri —

Ecevit Piroğlu'na özgürlük çağrısı

Ecevit Piroğlu'na özgürlük çağrısı

  • Sırbistan’da 2 yıldır tutuklu bulunan ve Türkiye’ye sınır dışı edilmek istenen Ecevit Piroğlu’nun iade kararı bozuldu. Sırbistan Yüksek Mahkemesi iade kararını bozduğu Piroğlu’na 1 yıl hapis cezası verdi. 

Sırbistan Alt Mahkemesi tarafından 3 kez yinelenen iade hükümünü nihai olarak karara bağlayan Sırbistan Yüksek Mahkemesi; Türkiye’nin Piroğlu’nun iadesi için ortaya koyduğu iddiaları “somut gerçeklerden uzak, kanıtsız ve gayri-hukuki” buldu. Mahkeme iade kararında ısrar eden alt mahkemenin de gerekçelerini iddia edilen deliller açısından yetersiz buldu. Daha önce iade kararını 2 kez bozarak yerel mahkemeye yeniden gönderen Yüksek Mahkeme, Çarşamba günü görülen duruşmada Ecevit Piroğlu hakkında yürütülen Türkiye’ye iade kararını bozdu.

1 yıl ceza kesildi
İade kararının ortadan kalkmasından bir gün sonra Piroğlu’nun tutuklu olduğu dosyada hüküm açıklandı. Piroğlu, 2023 yılının Ocak ayında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan iki gün sonra yolcu olarak bindiği araçta başkalarına ait evrak bulunması gerekçesiye yeniden gözaltına alınmıştı. Mahkeme bu dosyadan Piroğlu’na 1 yıl hapis cezası verdi.

Kumpas davalarından biri
Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi, bu kararın bir intikam alma kararı olduğunu belirterek, “Erdoğan’ın siyasi muhaliflerine uyguladığı kumpas davalarından bir yenisi Sırbistan yargısı tarafından devreye konulmuştur. Yüksek Mahkeme’nin iadeyi iptal etmesi bir lütuf değil uluslararası birleşik mücadelenin gücüdür. Kumpas davasının verdiği 1 yıl hapis cezası Ecevit Piroğlu’ndan ve birleşik mücadelemizden, uluslararası dayanışmadan intikam alma kararıdır. Uluslararası kamuoyunu Piroğlu’nun derhal serbest bırakılması için Sırbistan’a baskı yapmaya çağırıyoruz” dedi.
Tutukluluk hali devam eden Piroğlu’nun 7 ay daha tutuklu kalması öngörülüyor. Piroğlu’nun avukatları ise karara itiraza hazırlanıyor. BELGRAD

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.